Την υποστήριξή της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους να τερματίσουν τη σχέση τους με τον Οργανισμό Υγείας, λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει η χώρα από τον ΠΟΥ, στον οποίο εντάχθηκε το 1948, και να ανακατευθύνει κεφάλαια από τον ΠΟΥ προς άλλους οργανισμούς, κατηγορώντας την υπηρεσία του ΟΗΕ ότι έχει γίνει μαριονέτα της Κίνας.

«Ο ΠΟΥ πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να ηγείται της διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις πανδημίες, τις σημερινές και τις μελλοντικές. Για τον λόγο αυτόν, η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων μας είναι απραίτητη και απαιτούμενη. Απέναντι σε αυτή την παγκόσμια απειλή, τώρα είναι η ώρα για ενισχυμένη συνεργασία και για κοινές λύσεις. Οι ενέργειες που αποδυναμώνουν τα διεθνή αποτελέσματα θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε αυτό το πνεύμα, καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή που έχουν ανακοινώσει» ανέφεραν σε σημερινή ανακοίνωσή τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοζέπ Μπορέλ.

«Καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει τη μάχη κατά της πανδημίας της Covid-19, ο κύριος στόχος για όλους είναι να σωθούν ζωές και να περιοριστεί η πανδημία. Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τον ΠΟΥ και έχει ήδη προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ για οριστική αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προκάλεσε και την έντονη αντίδραση της Γερμανίας, που μίλησε για «σοβαρό πισωγύρισμα για την παγκόσμια υγεία».