Γιορτή έξω από την Αγιά Σοφιά φαίνεται ότι ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τη συμπλήρωση 567 από την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ακραίες προκλήσεις ετοιμάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς εκμεταλλευόμενος τη συμπλήρωση 567 χρόνων από την άλωση της Κωνσταντινούπολης, αύριο, Παρασκευή 29 Μαΐου, ετοιμάζει ολόκληρη φιέστα.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της τελετής που διοργανώνει το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, θα αναγνωστούν αποσπάσματα από το Κοράνι και θα γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στην δήλωση αυτή σε διάγγελμα, ανακοινώνοντας παράλληλα χαλάρωση των απαγορευτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία Αλί Ερμπάς, είχε δηλώσει αρχικά ότι θα πραγματοποιηθεί προσευχή ανήμερα της άλωσης.

Ωστόσο αργότερα άλλαξε το πρόγραμμά του και σκόπευε να πραγματοποιήσει τη μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Ο Αλί Ερμπάς είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «την 29η Μαίου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης»,με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο Ερντογάν.