Έναν πρωτότυπο τρόπο να κερδίζουν τα «προς το ζην» έχει βρει ομάδα γυναικών στην Ιορδανία η οποία απασχολείται σε οργανισμό ανακύκλωσης σκουπιδιών τα οποία μάλιστα τα μαζεύει «πόρτα-πόρτα». Πρόκειται για αμιγώς «πράσινη απασχόληση» η οποία συμβάλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό της τοπικής κοινωνίας ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση, το οποίο μάλιστα αποδεικνύει ότι η ανακύκλωση δεν είναι σύνθετη υπόθεση.

Έτσι, κάθε πρωί, η Saada Turkmani ξυπνάει, φορά το κίτρινο γιλέκο και το πράσινο σκληρό καπέλο της και περπατά από πόρτα σε πόρτα στο χωριό της κοιλάδας του Ιορδάνη, συλλέγοντας σκουπίδια για ανακύκλωση.

Η Turkmani είναι μία από τις 60 γυναίκες που εργάζονται στο κέντρο διαλογής Northern Shouneh, το οποίο θεωρείται ότι είναι το πρώτο του είδους του στην Ιορδανία. Η δραστηριότητα αποτελεί μέρος ενός προγράμματος που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και σκοπό έχει να δοκιμάσει τρόπους βελτίωσης της διαχείρισης αποβλήτων της χώρας.

Η 48χρονη μητέρα δήλωσε ότι η οικογένειά της αγωνιζόταν πάντα να τα βγάλει πέρα καθώς βασίζονταν κυρίως στον σύζυγό της για εισόδημα.

«Ποτέ δεν περίμενα πραγματικά να βρω απασχόληση στην ηλικία μου», είπε. «Με εκπλήσσει όταν είπαν ότι θα πληρωνόμουν  γι 'αυτό. Αυτή είναι η πρώτη δουλειά που είχα ποτέ», σημειώνει.

Μετά τη συλλογή, τα απορρίμματα από το χωριό Muath Bin Jabal μεταφέρονται σε μια αποθήκη όπου ταξινομούνται και στη συνέχεια συμπιέζονται και πωλούνται για παλιοσίδερα.

Οι γυναίκες λαμβάνουν περίπου 310 δολάρια το μήνα, ένα ποσόν το οποίο χαρακτηρίζεται ως "κίνητρο μετρητών" και όχι ως μισθός από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών το οποίο βοηθά στην εκτέλεση του σχεδίου.