«Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μειώνει την αβεβαιότητα, αλλά δεν την εξαφανίζει πλήρως», δήλωσε, σήμερα, Παρασκευή, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Η συμφωνία πρώτης φάσης της Κίνας με τις ΗΠΑ, αν και σίγουρα είναι ένα καλό νέο, δεν επιλύει όλα τα δύσκολα προβλήματα μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομιών και σίγουρα δεν βάζει ένα οριστικό τέλος στα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το εμπόριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι εμπορικές εντάσεις κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία 700 δισ. δολάρια

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι εμπορικές εντάσεις κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία το 0,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ήτοι 700 δισ. δολάρια.

Από αυτό, μόλις το ένα τρίτο είναι οι δασμοί και το υπόλοιπο αποτελείται από τις επιχειρήσεις που αποφασίζουν να μην επενδύσουν, πρόσθεσε.

«Η αβεβαιότητα μειώθηκε κάπως, μετά την υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας, αλλά δεν έχει απαλειφθεί εντελώς. Η ανακωχή στο εμπόριο δεν είναι το ίδιο με την ειρήνη», δήλωσε, ενώ εκτίμησε ότι ο αρνητικός αντίκτυπος θα συρρικνωθεί κάπως μετά την υπογραφή της συμφωνίας, αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει, επιβαρύνοντας την παγκόσμια οικονομία.