Τουρκία: Θα κάνει σεισμικές έρευνες στις περιοχές του συμφώνου με τη Λιβύη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Θα κάνει σεισμικές έρευνες στις περιοχές του συμφώνου με τη Λιβύη
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.

Σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που περιγράφει το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης θα πραγματοποιήσει η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Το μνημόνιο το οποίο υπογράψαμε με την Λιβύη έγινε νόμος του κράτους μετά την έγκριση του κοινοβουλίου και ευχαριστώ όλα τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξή τους. Να μην έχετε καμία αμφιβολία πως θα κάνουμε όσα πρέπει», ανέφερε ο Ντονμέζ από το βήμα του τουρκικού κοινοβουλίου.

«Και η Γενική Γραμματεία Πετρελαίου και Μεταλλευμάτων θα κάνει εργασίες για την παροχή των οικοπέδων αλλά και η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αμέσως μετά την πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει γρήγορα τις σεισμικές έρευνες στις περιοχές που θα οικοπεδοποιηθούν», τόνισε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah την Πέμπτη ο Ντονμέζ ανέφερε πως «η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση, που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο, και εναρμονίζεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ΝΑΤΟ».

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έστειλε σαφές μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στο κείμενο συμπερασμάτων:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ης Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα, παραβιάζει την κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider