Στο Άουσβιτς για πρώτη φορά η Μέρκελ (pics)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο Άουσβιτς για πρώτη φορά η Μέρκελ (pics)
Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσφερε 60 εκατ. ευρώ ως δωρεά για τη συντήρηση του χώρου.

Στο Άουσβιτς, το μεγαλύτερο στρατόπεδο θανάτου που δημιουργήθηκε από τους Γερμανούς ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμβολο του Ολοκαυτώματος των Εβραίων, βρέθηκε για πρώτη φορά η Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, που πρόσφερε 60 εκατ. ευρώ ως δωρεά για τη συντήρηση του χώρου, ήταν σκυθρωπή και ντυμένη στα μαύρα, ενώ συνοδευόταν από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η Μέρκελ επισκέφθηκε τα κρεματόρια, πριν διασχίσει τη σιδερένια πύλη με την διάσημη επιγραφή «Arbeit macht frei» για να επισκεφθεί τα τούβλινα κτήρια του στρατοπέδου. Την συνοδεύουν επίσης ένας από τους επιζώντες, ο Στανισλάβ Μπαρτνικόφσκι, 87 ετών και εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας.

«Το Άουσβιτς είναι μουσείο, αλλά είναι επίσης και το μεγαλύτερο νεκροταφείο στον κόσμο...Η Μνήμη είναι κλειδί για την οικοδόμηση του παρόντος και του μέλλοντος», δήλωσε ο διευθυντής του μουσείου Πιοτρ Τζιβίνσκι πριν από την επίσκεψη της καγκελαρίου.

Στη Γερμανία, η οποία έβαλε στην καρδιά της μεταπολεμικής της ταυτότητας το Ολοκαύτωμα (Shoah), οι αρχές ανησυχούν για την αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών.

Την Πέμπτη, παραμονή της επίσκεψής της, η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι «ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού και κατά κάθε μορφής μίσους» είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής της. Επέμεινε επίσης στην «αποφασιστικότητα» της γερμανικής ηγεσίας να δει μία εβραϊκή κοινότητα να ανθεί στην Γερμανία.

Το όνομα του Άουσβιτς έχει γίνει συνώνυμο του απόλυτου κακού. Εβραίοι από ολόκληρη την Ευρώπη, από την Ουγγαρία μέχρι την Ελλάδα, εξοντώθηκαν εκεί.

Στο Άουσβιτς για πρώτη φορά η Μέρκελ (pics)
Στο Άουσβιτς για πρώτη φορά η Μέρκελ (pics)
Στο Άουσβιτς για πρώτη φορά η Μέρκελ (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider