Έκκληση απηύθυνε ο ΟΗΕ για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους σχεδόν 29 δισ. δολαρίων / 26 δισ. ευρώ προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να βοηθήσει έναν αριθμό ρεκόρ ανθρώπων που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή και από την αύξηση των μακροχρόνιων συγκρούσεων.

Σε έκθεσή του με τίτλο: «Global Humanitarian Overview» ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 168 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα έχουν ανάγκη έκτακτης βοήθειας το 2020.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί «ρεκόρ στη σύγχρονη εποχή», μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ανάγκες αυξήθηκαν εν μέρει επειδή «οι συγκρούσεις γίνονται όλο και πιο μακροχρόνιες και πιο έντονες». Ο Λόουκοκ πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή, με τις πλημμύρες και τις ξηρασίες που προκαλεί, επίσης αυξάνει τον ανθρωπιστικό φόρτο. «Η σκληρή αλήθεια είναι ότι το 2020 θα είναι δύσκολο για εκατομμύρια ανθρώπους», τόνισε.

Η Υεμένη και η Συρία θα χρειαστούν περισσότερη βοήθεια

Ανάμεσα στους 168 εκατ. ανθρώπους που θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια την επόμενη χρονιά, η έκκληση για τη συγκέντρωση πόρων ύψους 28,8 δισ. δολαρίων θα αφορά κυρίως 109 εκατ. ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Η Υεμένη και η Συρία παραμένουν οι χώρες που χρειάζονται περισσότερη βοήθεια, στις οποίες ο ΟΗΕ προβλέπει να προσφέρει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια.

Η Βενεζουέλα είναι η χώρα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες της οποίας έχουν αυξηθεί περισσότερο. Στα τέλη του 2018 ο ΟΗΕ είχε εκτιμήσει ότι το 2019 η Βενεζουέλα θα χρειαζόταν σχεδόν 740 εκατ. δολάρια σε βοήθεια. Όμως η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στη Βενεζουέλα ανάγκασε τον ΟΗΕ να διπλασιάσει το ποσό για το 2020, φτάνοντας το 1,35 δισ. δολάρια.