Ήταν 300.000 στις 17 Νοέμβρη 2018. Ενα χρόνο μετά, για την πρώτη τους επέτειο, τα Κίτρινα Γιλέκα σκοπεύουν να δηλώσουν μαζική παρουσία σήμερα, αλλά και αύριο Κυριακή. Παρ' ότι με το χρόνο ο αριθμός των διαδηλωτών του Σάββατου είχε μειωθεί, διακόσια και πλέον ραντεβού κινητοποιήσεων έχουν οργανωθεί για σήμερα σε όλη τη Γαλλία, στις μεγάλες πόλεις και το Παρίσι, με τη θέληση να δείξουν ότι το κίνημα παραμένει ζωντανό.

Τελευταία σφυγμομέτρηση έδειξε άλλωστε ότι το 55% των Γάλλων συνεχίζει να υποστηρίζει το κίνημα και τις διεκδικήσεις τους, με την επιφύλαξη ωστόσο ότι το 63% δεν επιθυμεί την επανάληψη των κινητοποιήσεων στους δρόμους, λόγω της κακής εμπειρίας των επεισοδίων. Πάντως, το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων θα μείνει στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων στη Γαλλία, γιατί αναγνωρισμένα έριξε φως στις χρόνιες δυσλειτουργίες της γαλλικής κοινωνίας και στη διατήρηση των ανισοτήτων. Επέτρεψε να πάρουν δύναμη και να διαμαρτυρηθούν για τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης όσοι μέχρι χθες δεν το τολμούσαν. Να συναντηθούν και συνεργαστούν σε έργα αλληλεγγύης άτομα που μέχρι χθες δεν γνωρίζονταν.

«Απαγορευτικό» στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων

Για τις σημερινές κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων στο Παρίσι έχουν δοθεί συνολικά πέντε διαφορετικά ραντεβού εκ των οποίων μόνο δύο έχουν πάρει άδεια. Στα Ηλύσια Πεδία, γύρω από την Παναγία των Παρισίων και τα μεγάλα πολυκαταστήματα του κέντρου υπάρχει απαγορευτικό. Αντίθετα πάνω από 4.000 άτομα αναμένονται στον περιφερειακό δρόμο γύρω από το Παρίσι, με τα κίτρινα γιλέκα στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.

Πηγή: Deutsche Welle