Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος υποστήριξε πως η Τουρκία θα αρχίσει από τη Δευτέρα να στέλνει πίσω στις πατρίδες τους, τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχει συλλάβει, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία εδώ και καιρό επικρίνει τους ευρωπαίους συμμάχους της επειδή αρνούνται «να πάρουν πίσω μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι είναι πολίτες τους» και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα στείλει συλληφθέντες τζιχαντιστές πίσω στις χώρες τους τη Δευτέρα, ακόμη κι αν η υπηκοότητά τους έχει ανακληθεί.

«Τους λέμε: 'Θα στείλουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω σε σας' και αρχίζουμε από τη Δευτέρα», δήλωσε ο Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Τούρκος υπουργός δεν διευκρίνισε ποιες χώρες αφορά αυτό το μέτρο και δεν είναι σαφές πώς θα μπορέσει η Τουρκία να στείλει πίσω σε μια χώρα κάποιον που δεν είναι πλέον υπήκοος της εν λόγω χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως περισσότερα από 1.150 μέλη του Ισλαμικού Κράτους κρατούνται αυτή τη στιγμή στις τουρκικές φυλακές.