Schaeuble: Το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστοιβάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Schaeuble: Το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί σε χιονοστοιβάδα

Τoν κίνδυνο να λάβει η προσφυγική κρίση ανεξέλεγκτες διαστάσεις, εάν δεν αναληφθούν κοινές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgan Schaeuble, ενώ τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, οι συνεχιζόμενες προσφυγικές ροές προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να λάβουν διαστάσεις «χιονοστιβάδας αν ένας κάπως απρόσεκτος σκιέρ πάει στην πλαγιά και μετακινήσει λίγο χιόνι».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως ο ίδιος δεν μπορεί να εκτιμήσει «αν βρισκόμαστε στο στάδιο που η χιονοστιβάδα έχει φτάσει κάτω στην κοιλάδα ή αν είμαστε στο στάδιο που βρίσκεται στο άνω άκρο της πλαγιάς». Αν ισχύει το πρώτο σενάριο, όπως είπε, τότε η πρόκληση είναι ιδιαιτέρως μεγάλη.

Αναφορικά με τη Γερμανία, επεσήμανε πως δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της αυτή την κατάσταση, ακόμη και αν επιβάλει ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Επιπλέον σχολίασε ότι η μετανάστευση είναι ένα «ραντεβού της κοινωνίας μας με την παγκοσμιοποίηση». Χωρίς να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η απρόσκοπτη ροή προσφύγων, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ότι μόνο με συνεργασία μπορεί η Ευρώπη να αντεπεξέλθει στις πιέσεις που δημιουργεί η μετανάστευση. «Ειδάλλως», πρόσθεσε, «τα πράγματα μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα άσχημα για όλους μας».

Τέλος ο κ. Schaeuble τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σημειώνοντας: «Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε, έχουμε το καταραμένο καθήκον, (...) να εργαστούμε με οποιοδήποτε τίμημα ώστε να επιτύχει η ευρωπαϊκή ενοποίηση», είπε και εκτίμησε ότι αν διαλυθεί η Ευρώπη, η Γερμανία είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider