Προκαλεί η Τουρκία - Θα βγάλει δεύτερο σεισμογραφικό τον Αύγουστο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προκαλεί η Τουρκία - Θα βγάλει δεύτερο σεισμογραφικό τον Αύγουστο
Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ένα Drone τουρκικής κατασκευής, τύπου Bayraktar, πέταξε πάνω από τα γεωτρύπανα FATIH και YAVUZ.

Σε υψηλά επίπεδα διατηρεί την λεκτική ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, παρά το ότι Αθήνα και Λευκωσία δείχνουν να μην ακολουθούν τις τουρκικές προκλήσεις. Κι αυτό, παρά το ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν σταματούν να προκαλούν την Κύπρο, με πιο πρόσφατη την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας στην Αμμόχωστο, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Χθες Δευτέρα, μάλιστα η Άγκυρα προκάλεσε και από αέρως, με πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ. Λίγο μετά τις 11 το πρωί, ένα Drone τουρκικής κατασκευής, τύπου Bayraktar, πέταξε πάνω από τα γεωτρύπανα FATIH και YAVUZ, τα οποία μάλιστα συνοδεύονται από πολεμικά πλοία και υποβρύχια. Το περιστατικό συνέβη λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του τούρκου υπουργού άμυνας από τα Κατεχόμενα, με τον Χουλουσί Ακάρ να στέλνει νέες προειδοποιήσεις σε Αθήνα και Λευκωσία.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα δίκαια μας. Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα. Μην δοκιμάσει κανείς την ισχύ μας, δεν θα έχει καλά αποτελέσματα. Αυτό δεν είναι απειλή. Περιμένουμε μια λύση. Αν όμως προκύψουν τετελεσμένα χωρίς την επιθυμία μας, δεν θα τα αναγνωρίσουμε», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, στην ίδια γραμμή που τοποθετείται όλο το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη τις διεκδικήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ με το δεύτερο ερευνητικό πλοίο να αναμένεται στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος της Τουρκίας, Ορούτς Ρέις, θα κατευθυνθεί στη Μεσόγειο εντός του Αυγούστου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πάντως είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει νέες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια έχουν προγραμματιστεί 9 γεωτρήσεις. Μετά από ανάπαυλα 10 μηνών, η επανεκκίνηση των γεωτρήσεων αναμένεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, με την κοινοπραξία ΕΝΙ - ΤΟΤΑΛ να προχωρούν σε γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 7. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, την σκυτάλη θα πάρει η EXXONMOBIL που αναμένεται να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση στο τεμάχιο 10 αλλά και σε γειτονικά οικόπεδα.

Την ίδια ώρα η Τουρκία συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι με τις Ηνωμένες Πολιτείες, απειλώντας να στραφεί στη ρωσική αγορά για το νέο της μαχητικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ εξετάζει την οικονομική πρόταση της Μόσχας για εξαγωγή μαχητικών Sukhoi 35, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης των πρώτων αεροσκαφών στις αρχές του 2020. Αναλυτές πάντως εκτιμούν πως μια τέτοια αγορά θα μπορούσε να θέσει υπό αίρεση την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider