Brexit: «Ναι» στην παράταση έως τις 31/10 είπε η ΕΕ - Αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: «Ναι» στην παράταση έως τις 31/10 είπε η ΕΕ - Αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά
Το Ηνωμένο Βασίλειο, θα υποχρεωθεί να πάρει μέρος στις Ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το Brexit θα προχωρήσει χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου. 

Παράταση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019, αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση αυτή, θα επανεξεταστεί σε νέα Σύνοδο τον Ιούνιο. Μέχρι τότε, το Ηνωμένο Βασίλειο, θα υποχρεωθεί να πάρει μέρος στις Ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο. Σε αντίθετη περίπτωση, το Brexit θα προχωρήσει χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

«Σκληρή» στάση από τη Γαλλία

Η «επανεξέταση» του Ιουνίου, φαίνεται πως έχει μπει στα τελικά συμπεράσματα, ώστε να συμφωνήσει η Γαλλία και ο Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος φέρεται να ζητούσε διαβεβαιώσεις πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πραγματοποιήσει τις Ευρωεκλογές ως οφείλει.

Ένα άτακτο Brexit παραμένει πιθανό, δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας Σιμπέτ Ντιαγέ μιλώντας σήμερα στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό CΝews.

«Δεν είναι απίθανο να έχουμε ξανά ένα Brexit χωρίς συμφωνία», είπε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν έπειτα από μια τεταμένη σύνοδο στις Βρυξέλλες να δώσουν στη Βρετανία έξι ακόμη μήνες, ως τις 31 Οκτωβρίου, για να αποχωρήσει από την ΕΕ. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό που ισχυρίζεται ότι χρειάζεται η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, όμως μικρότερο από αυτό που επιθυμούσαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εξαιτίας της έντονης αντίθεσης της Γαλλίας.

Ωστόσο αν η Μέι δεν καταφέρει να πείσει τους Βρετανούς βουλευτές να επικυρώσουν τη συμφωνία της ή αν το Λονδίνο δεν συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, η Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία την 1η Ιουνίου.

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, εκτίμησε ο επίτροπος Έτινγκερ

Ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, πρόωρες εκλογές ή περαιτέρω παράταση του Brexit είναι μεταξύ των δυνατοτήτων που έχει το Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

«Όλα είναι πιθανά», επεσήμανε ο Έτινγκερ στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν εξάμηνη παράταση στη Βρετανία για την αποχώρησή της από την ΕΕ.

Ο πρόεδρος Τραμπ κατήγγειλε ότι η ΕΕ είναι «τόσο σκληρή» με το Λονδίνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χθες Τετάρτη ότι η ΕΕ είναι «τόσο σκληρή» με τη Βρετανία, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για παράταση του Brexit έως και έξι μήνες.

«Κρίμα που η ΕΕ είναι τόσο σκληρή με τη Βρετανία και με το Brexit», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος έστρεψε την προσοχή του στην εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λέγοντας: «Η ΕΕ είναι επίσης μια σκληρή εμπορική εταίρος με τις ΗΠΑ, αυτό θα αλλάξει».

Έπειτα από μια τεταμένη σύνοδο στις Βρυξέλλες το Λονδίνο έλαβε μια «ευέλικτη παράταση» της ημερομηνίας του Brexit ως τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο στη διάρκεια της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε κατά μιας μεγάλης αναβολής του Brexit, ενώ οι περισσότεροι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο.

Να θυμίσουμε πως ο Τσίπρας στήριξε την ευέλικτη παράταση που ζήτησε η Τερέζα Μέι στη χτεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider