Δάνεια άνω του 1,5 εκατ. ευρώ έχουν 6.000 επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δάνεια άνω του 1,5 εκατ. ευρώ έχουν 6.000 επιχειρήσεις

Έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο στην ελληνική οικονομία θα δημιουργήσει η σωστή διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, χαιρετίζοντας το σχέδιο νόμου που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση και με το οποίο δημιουργείται το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

Μάλιστα, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΕ, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις μετην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και με δύο τράπεζες για το ενδεχόμενο να αναλάβουν τα επιμελητήρια ρόλο συμβούλου - διαμεσολαβητή στη διαδικασία αξιολόγησης των επιχειρήσεων των οποίων δάνεια πρόκειται να μεταβιβασθούν.

Δάνεια άνω του 1,5 εκατ. ευρώ έχουν 6.000 επιχειρήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Μίχαλος συνολικά στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σήμερα 765.000 επιχειρήσεις. Έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016, θα περάσουν από αξιολόγηση οι επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια που έχουν τζίρο 50 εκ. ευρώ ή απασχολούν 250 εργαζόμενους και οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 200- 300. Μετά το Φεβρουάριο του 2016 θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις υπόλοιπες 100.000 -120.000, συνολικά, ελληνικές επιχειρήσεις με «κόκκινα δάνεια». Σημειώνεται ότι από αυτές τις 120.000 οι 6.000 είναι επιχειρήσεις με πάνω από 1,5 εκ. ευρώ οφειλές η καθεμία.

«Κανένα επενδυτικό κεφάλαιο δεν ασχολείται με διάσπαρτες και μεμονωμένες περιουσίες. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι νοικοκύρηδες, θέλουν να συνεχίσουν να παράγουν αλλά δανείσθηκαν και λόγω της κρίσης φορτώθηκαν με χρέη αλλά δεν υπήρχε μέχρι σήμερα το νομοθετικό πλαίσιο για να λύσουν το πρόβλημα τα τραπεζικά στελέχη. Με το σύστημα που προωθείται είναι δυνατό να εξασφαλισθεί ακόμη και η αναχρηματοδότηση της επιχείρησης, μέσα από ρεαλιστικά business plan», σημειώνει ο κ. Μίχαλος εκτιμώντας ότι η τιμές που θα προταθούν στους επιχειρηματίες από τα funds, για τη ρύθμιση των δανείων τους , θα είναι η τιμή κτήσης του δανείου συν ένα 10-12%.

Ανησυχία από τους μικρομεσαίους

Ανήσυχοι πάντως εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας αναφορικά με το ενδεχόμενο πώλησης των κόκκινων επιχειρηματικών δάνειων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ανακοίνωση του το ΒΕΑ υποστηρίζει ότι χωρίς ουσιαστικό δίχτυ προστασίας και αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απώλειας της επιχείρησής τους, θα βρεθούν μετά τις 15 Φεβρουαρίου χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δεν θα έχουν καταφέρει να ενταχθούν στο Νόμο Κατσέλη για τα δάνεια που έχουν λάβει.

Κι αυτό, γιατί όπως υποστηρίζουν μια ημέρα πριν και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου του 2016, εκπνέει η εξάμηνη περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι δανειολήπτες που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και των οποίων η υπόθεση εκκρεμεί, θα πρέπει να υποβάλουν εκ νέου τα δικαιολογητικά τους, όπως αναφέρεται στον νόμο που πέρασε στα μέσα Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται ότι τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα προστατεύονται βάσει του ευρωπαϊκού ορισμού. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως «μεσαία επιχείρηση» ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 250 εργαζομένους και της οποίας ο κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ενώ ο ορισμός «μικρή επιχείρηση», αφορά επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους και κύκλο εργασιών μέχρι 10 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider