BEA: Υπάρχουν «σκοτεινά» σημεία στη ρύθμιση για τα δάνεια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
BEA: Υπάρχουν «σκοτεινά» σημεία στη ρύθμιση για τα δάνεια

Η ρύθμιση για της ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων περιέχει «σκοτεινά σημεία» τα οποία εγκλωβίζουν τις επιχειρήσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ).

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, η «δεύτερη ανάγνωση» της ρύθμισης που προωθείται «δημιουργεί πολλά ερωτήματα προς απάντηση και προκαλεί ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του νόμου».

Το επιμελητήριο υποστηρίζει ότι η ρύθμιση πρέπει να αντιμετωπίζει ενιαία τα χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες.

«Ζητήσαμε και ζητάμε, μια γενναία και με σαφή κριτήρια υπαγωγής, ρύθμιση, ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη και να δοθούν τα εχέγγυα στον επιχειρηματία, ώστε να παλέψει – ακόμη και να ρισκάρει - για την επανεκκίνηση της επιχείρησής του», αναφέρει στην ανακοίνωση το επιμελητήριο.

Παράλληλα, τονίζεται ότι με τη νέα ρύθμιση είναι φανερό ότι συνεχίζεται ο ρυθμιστικός και αποφασιστικός ρόλος των τραπεζών, από τη διακριτική ευχέρεια των οποίων θα εξαρτηθεί η επανεκκίνηση της επιχείρησης, εφόσον δεν προκαθορίζονται περιοριστικά, σαφή κριτήρια.

Επίσης, «θολό τοπίο» υπάρχει-όπως επισημαίνεται-και στον καθορισμό της «καθαρής περιουσιακής κατάστασης» της επιχείρησης ως προϋπόθεση καθώς και στο είδος των δανείων που αφορά η ρύθμιση.

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο επιχειρηματίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με επιπλέον εμπράγματες εγγυήσεις και για άλλη μια φορά εγκλωβισμένος.

«Θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα αποσαφήνιση στα «σκοτεινά σημεία» και αυστηρότερη οριοθέτηση της εξουσίας των Τραπεζών, που πρόσφατα η Κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε για την ισχυροποίηση της θέσης τους και της επάρκειας των διαθεσίμων τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider