Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) διοργάνωσε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο της Βιβλιοθήκης Bissell του ΑCT, εκδήλωση-Public Conference με θέμα «Doing More with Less – Αρχές Λιτής Διαχείρισης για τις Επιχειρήσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, κος Γεδεών Βούλης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο έργο SKILLS BALANCING, στο οποίο συμμετέχει ο ΣΕΒΕ ως εταίρος μαζί με φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Το έργο ασχολείται με το θέμα της εξισορρόπησης μεταξύ της επαγγελματικής προσφοράς δεξιοτήτων και της ζήτησης εργασίας, που δεν μπορεί σήμερα να αντιμετωπιστεί επαρκώς από το σύστημα της διασυνοριακής περιοχής. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία προσφέρουν λίγες κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως δεν καταλαμβάνονται από τους αιτούντες, αφού και οι αιτούντες δεν έχουν τις δεξιότητες που ζητούνται.

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων μέσω του Διαδικτύου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος παρουσίασε η κα Θωμαή Μπόζιου, προϊσταμένη του τμήματος Επαγγελματοβιοτεχνικών και Εμποροβιομηχανικών Θεμάτων του Επιμελητηρίου Σερρών, που είναι εταίρος του έργου. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους οργανισμούς να δημιουργήσουν τη δική τους Ηλεκτρονική Ακαδημία και να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους, ενώ ταυτόχρονα οι χρήστες συμμετέχουν και αλληλεπιδρούν με μια μεγάλη εκπαιδευτική κοινότητα. 

Ο κ. Γεώργιος Αναστασιάδης, καθηγητής Οικονομικών του Anatolia School of Business  του ACT, παρέθεσε στοιχεία που αμφισβητούν την επικρατούσα άποψη περί αποτυχίας των εξαγωγών να αντιδράσουν δυναμικά, παρά την εσωτερική υποτίμηση των τελευταίων ετών.  Υποστήριξε ότι το νέο  οικονομικό υπόδειγμα που αναδύεται στην Ελλάδα στηρίζεται στην εξαγωγική επίδοση που θα απελευθερώσει την χώρα από τα δεσμά της μικρής εγχώριας αγοράς  και τη μόνιμη στήριξη στις εγχώριες δαπάνες, περιλαμβανομένου του εξωτερικού δανεισμού, που είχαν οδηγήσει στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

Η κα Βικτώρια Τσολίδου, αντιπρόεδρος της Αmerican Society of Quality (ASQ) Local Members Community,ανέλυσε τους τρόπους  μέσω των οποίων οι επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα με ελάχιστους πόρους και διαχειριζόμενες σωστά τα εργαλεία που διαθέτουν. Αναφέρθηκε στις «σπατάλες» που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις στον χρόνο, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις πρώτες ύλες, στα προϊόντα. Τόνισε ότι η αριστεία είναι μια συνήθεια που θα πρέπει να την έχουν ως δεδομένο επιχειρηματίες και στελέχη και να μάθουν πώς θα λειτουργούν πάντοτε με γνώμονα τα άριστα αποτελέσματα. Θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς εντοπίζοντας τις σπατάλες και προχωρώντας σε ένα σύστημα ευταξίας σύμφωνα με το οποίο είναι απαραίτητες ενέργειες διαλογής, διευθέτησης, καθαρισμού, τυποποίησης και διατήρησης του αποτελέσματος από το κάθε στέλεχος της επιχείρησης και τελικά το σύνολό της. Η παρουσίαση κατέληξε στο κινέζικο ρητό «Αν δεν αλλάξουμε, θα καταλήξουμε εκεί που ήμασταν».