Χατζηδάκης: Στόχος μας ένα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που θα της δώσει νέες προοπτικές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χατζηδάκης: Στόχος μας ένα σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ που θα της δώσει νέες προοπτικές
«Η ενέργεια είναι καταλύτης ανάπτυξης. Το κλειδί είναι να δώσουμε προτεραιότητα στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου επενδυτικού πλαισίου», τόνισε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μεσημέρι της Τρίτης.

«Είμαστε αποφασισμένοι η προσπάθεια μας να είναι εμπροσθοβαρής. Το πρώτο εξάμηνο είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση. Πρέπει από σήμερα το απόγευμα να ξεκινήσουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο είναι κρίσιμο για την καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και για την οικονομία. «Η ενέργεια είναι καταλύτης ανάπτυξης. Το κλειδί είναι να δώσουμε προτεραιότητα στην υιοθέτηση ενός σύγχρονου επενδυτικού πλαισίου», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις, εστιάζοντας στη ΔΕΗ. Όπως είπε, υπάρχει στόχος για ένα σχέδιο διάσωσης, το οποίο θα δώσει νέες προοπτικές στην επιχείρηση.

Όσον αφορά στην αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, είπε ότι αυτά θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών, η προώθηση των διεθνών project φυσικού αερίου, η επιτάχυνση των διαδικασιών στον τομέα των υδρογονανθράκων και οι έρευνες σε νέα οικόπεδα, η προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην εξοικονόμηση και στις ΑΠΕ, ενώ ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις χρήσεις γης.

Όπως σημείωσε, οι χρήσεις γης αποτελούν το «νούμερο 1» θέμα σε σχέση με το πρόγραμμα επενδύσεων της χώρας.

Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε ότι θα δοθεί έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, το φυσικό περιβάλλον, τα ύδατα και τα δάση. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στις ΣΔΙΤ (όπως π.χ. σε Ήπειρο και Μακεδονία).Ενώ για το κτηματολόγιο, δήλωσε ότι «θέλουμε να πατήσουμε ακόμη περισσότερο γκάζι».

Οι προκλήσεις και οι τα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας

Ιδιωτικοποιήσεις, ένα φιλόδοξο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) το οποίο έχει αξιολογηθεί ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, το target model για τη σύζευξη των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (που παραμένει σε εκκρεμότητα), οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα οι οποίες έχουν στρέψει στη χώρα ενεργειακούς κολοσσούς όπως είναι η Total, η Repsol και η ExxonMobil αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η νέα ηγεσία «κληρονομεί» τις καυτές πατάτες των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων με εκείνες των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ να έχουν ουσιαστικά παγώσει ενώ η ΔΕΗ αναμένει την επόμενη Δευτέρα τις δεσμευτικές προσφορές από την πλευρά των επενδυτών.

Η ΝΔ έχει κάθετα αντιταχθεί στο σχέδιο πώλησης της ΔΕΗ ενώ αμφιβολίες εκφράζονται και για την εξέλιξη της νέας αυτής προσπάθειας για προσέλκυση επενδυτών η οποία θα κριθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Ήδη την Τρίτη, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι για τη νέα κυβέρνηση βασική προτεραιότητα είναι ένα σχέδιο σωτηρίας της. «Το θέμα αυτό σε αυτή τη φάση είναι μη θέμα, γιατί δεν υπάρχει στον ορίζοντα στρατηγικός επενδυτής. Η ΔΕΗ είναι στα όρια της χρεωκοπίας και δεν ενδιαφέρεται κανένας», πρόσθεσε. Δεδομένης της «μη ελκυστικότητας» με τα σημερινά δεδομένα των μονάδων της ΔΕΗ μια βασική παράμετρος θα αποτελέσει και το αν τελικά θα επιστρέψει το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» ή κάποιο παρόμοιο και αν τελικά θα ενταχθούν στα προς πώληση assets και τα υδροηλεκτρικά.

Η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, μετά από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, παραμένει στάσιμη με τις αποφάσεις για το αν και πως θα προχωρήσει να έχουν μετατεθεί για το τέλος του χρόνου. Ως προς την πώληση ωστόσο αναμένεται με ενδιαφέρον να διαφανούν οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης καθώς κατά το προηγούμενο διάστημα δεν είχε εκφράσει κάποια πολύ συγκεκριμένη άποψη.

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να παραμένει εδώ και ένα χρόνο και το target model, δηλαδή το μοντέλο-στόχος για της ΕΕ για τη σύζευξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα και σε αυτόν τον τομέα κινήθηκε με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να στερείται τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την πρόσβαση στη ρευστότητα που αποφέρουν οι συναλλαγές με αγορές άλλων κρατών.

Η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί άλλον έναν τομέα τον οποίο όπως φάνηκε κατά την τελευταία διετία, η νέα κυβέρνηση (και τότε αντιπολίτευση) παρακολουθούσε από κοντά. Απομένει να διαφανεί εάν οι διαδικασίες θα κινηθούν με τους ίδιους ρυθμούς, αν θα διατηρηθεί η σταθερότητα του θεσμικού πλαισίου και τον φορέων που εμπλέκονται στον κλάδο, αν θα απλοποιηθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καταγγέλλουν οι ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις και εάν θα καταφέρει η νέα ηγεσία του υπουργείου να βρει μια «χρυσή τομή» μεταξύ των τοπικών αντιδράσεων και των προθέσεων των επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες υπεγράφησαν οι συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» (Τotal-ExxonMobil-ΕΛΠΕ) ενώ τον Απρίλιο υπεγράφησαν οι συμβάσεις για το Ιόνιο (ΕΛΠΕ, ΕΛΠΕ-Repsol).

Τέλος, η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του ΕΣΕΚ, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων προβλέπει αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος της χώρας έως το 2030 με αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% της συνολικής κατανάλωσης, 57% στην παραγωγή ενέργειας από 29% σήμερα), εξοικονόμηση ενέργειας σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, ώστε να επιτυγχάνεται ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, 1,5% ετησίως, και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Συγχρόνως εμπεριέχει ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, που η αξία τους προϋπολογίζεται συνολικά σε 32 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider