Σεισμός στην Ελασσόνα: Ζημιές σε 30 σπίτια - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σεισμός στην Ελασσόνα: Ζημιές σε 30 σπίτια - Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Αρχικά το μέγεθος του σεισμού είχε δοθεί από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο 5,9 ρίχτερ και ο δεύτερος 4,4 αλλά τα μεγέθη αναθεωρήθηκαν λίγη ώρα αργότερα. Στήνονται σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου.

Σε τουλάχιστον 30 σπίτια έχουν καταγραφεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα με επίκεντρο την Ελασσόνα στη Θεσσαλία, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός από τη δόνηση που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ελλάδας.

Οι ζημιές που σημειώθηκαν αφορούν σε πτώσεις τμημάτων σε τοίχους αλλά και σε σημαντικές ρωγμές σε αρκετές περιπτώσεις. Οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στους δρόμους και αναμένουν οδηγίες από τον Δήμο και την πολιτική προστασία.

Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως έχει θέσει σε ετοιμότητα όλους τους μηχανισμούς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των πληγέντων από τον σεισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, τόσο ο υπουργός, Μάκης Βορίδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας επικοινώνησαν, από την πρώτη στιγμή του ισχυρού σεισμού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με δημάρχους της περιοχής καθώς και με τους τοπικούς βουλευτές προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγοραστός στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, «με τη συνδρομή του στρατού θα στηθούν σκηνές στο γήπεδο Δαμασίου για τη διανυκτέρευση των ανθρώπων που τα σπίτια τους υπέστησαν ζημιές».

Παπαζάχος: Ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά ο σημερινός σεισμός

«Ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά» ήταν ο σημερινός σεισμός στη βόρεια Θεσσαλία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, εξηγώντας πως «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».

«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος επισημαίνοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3».

Απεγκλωβισμός ατόμων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένας ηλικιωμένος άνδρας είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι του, όταν από τον σεισμό κατέρρευσε τοίχος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότον ολοκληρώθηκε επιτυχώς πριν λίγο επιχείρηση απεγκλωβισμού του ηλικιωμένου ατόμου. Συνολικά, έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας.

Ζημιές έχει υποστεί και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Δήμου Τυρνάβου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές καταγράφονται στην είσοδο της εκκλησίας καθώς έχει πέσει τμήμα της πρόσοψης του ναού.

Κλειστά σχολεία

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κλείσανε όλα τα σχολεία στο νομό, ενώ με εντολή του περιφερειακού διευθυντή Γιώργου Δονδοτσάκη γίνεται έλεγχος όλων των κτηριακών εγκαταστάσεων για τυχόν ζημιές.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100.3, επικράτησε μεγάλη αναστάτωση ωστόσο η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η περιοχή δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς τα περισσότερα κτίρια εκεί είναι καινούρια.

Η πολιτική προστασία του Δήμου Λαρισαίων καλεί τους πολίτες να παραμείνουν εκτός των σπιτιών τους γιατί, όπως σημειώνει, το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τους επισημαίνει ότι πρέπει να έιναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σοβαρά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που ταρακούνησε την Θεσσαλία και έγινε αισθητός σε μεγάλες περιοχές της χώρας.

Τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας στον Βόλο αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω του σεισμού αλλά και της υπερφόρτωσης των δικτύων και η επικοινωνία είναι δύσκολη τις πρώτες αυτές στιγμές. Παράλληλα, πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας τόσο στην κινητή, όσο και στην σταθερή τηλεφωνία στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider