Τσιόδρας: Ο ιός κινείται με πολύ υψηλή ταχύτητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιόδρας: Ο ιός κινείται με πολύ υψηλή ταχύτητα
Μεγάλη πίεση δέχονται οι ΜΕΘ καθώς χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 179.

Μετά την ανακοίνωση του νέου lockdown από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσίοδρας διεκρίνισε πως ο ιός κινείται με πολύ υψηλή ταχύτητα από το τέλος Οκτωβρίου με την καμπύλη να καταγράφει εκθετική αύξηση.

«Παρακολουθούμε και δίνουμε δεδομένα, μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος κάνει μια σημαντική δουλειά στην καταγραφή της επιδημίας στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Τσιόδρας, διαπιστώνοντας «παραπάνω από το αναμενόμενο θνησιμότητα» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αναφέροντας το δίκτυο «Euromomo» ως πηγή για τα στοιχεία.

«Η εικόνα της τελευταίας εβδομάδας δείχνει ότι αρχίζει να αυξάνεται η θνησιμότητα στην Ιταλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ισπανία, στη Γαλλία» είπε ο καθηγητής και συμπλήρωσε: «μια εικόνα, που θέλω να το τονίσω, περιμένουμε να αλλάξει για όλη την Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να μην επεκταθεί πάρα πολύ αυτό το φαινόμενο θνησιμότητας παραπάνω από το αναμενόμενο, κάτι που το βλέπουμε κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο με τη γρίπη. Αλλά ποτέ μα ποτέ δεν το έχουμε δει αυτήν την περίοδο του έτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο βόρειο ημισφαίριο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό είναι πως χθες, Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.646 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 46892, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες.

Παράλληλα, οι ΜΕΘ πιέζονται ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 179. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 42 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 305 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Συνολικά χθες καταγράφηκε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ με 18 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 673 θανάτους συνολικά στη χώρα. 259 (38.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.