Αντίστροφη μέτρηση για lockdown στη Θεσσαλονίκη - Ποια μέτρα εξετάζονται για την Αττική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίστροφη μέτρηση για lockdown στη Θεσσαλονίκη - Ποια μέτρα εξετάζονται για την Αττική
Θέμα χρόνου θεωρείται το πέρασμα της Θεσσαλονίκης στο «επίπεδο 4» του κόκκινου συναγερμού, ενώ στο τραπέζι είναι η αυστηροποίηση μέτρων για την Αττική και τις «κίτρινες» περιοχές του επιπέδου 2.

Ειλημμένη απόφαση θα πρέπει να θεωρείται ο «προβιβασμός» της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 4 και, συνεπώς, στο lockdown, μετά και τη χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Reader.gr. Με 384 κρούσματα, την ώρα που η Αττική κατέγραψε 419, είναι σαφές πως ο έλεγχος στη «συμπρωτεύουσα» έχει χαθεί, με αποτέλεσμα να θεωρείται ζήτημα ωρών η αναβάθμιση του επιπέδου υγειονομικού συναγερμού, όπως είχε αναφέρει το Reader.gr από το πρωί της Τετάρτης, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Ανησυχητική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε εκτάκτως εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με τη συνεδρίαση να διαρκεί ως αργά το βράδυ και να συνεχίζεται και σήμερα. Επίσης, σήμερα το πρωί, πριν το υπουργικό συμβούλιο, είναι προγραμματισμένη εκ νέου τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά πληροφορίες, το lockdown στη Θεσσαλονίκη είναι «κλειδωμένο» και το μόνο που μένει αν φανεί είναι αν θα ανακοινωθεί σήμερα ή αύριο, ενώ σχετική εντολή για τη δρομολόγηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών φέρεται να έχει δοθεί από την Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr. Άλλωστε, η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο και η απόφαση εφαρμογής αναβαθμισμένου υγειονομικού πρωτοκόλλου συνεπάγεται και διαφορετικές διαδικασίες, όπως π.χ. τη διακοπή πτήσεων, κάτι που δεν ισχύει σε άλλες περιφερειακές ενότητες που το προηγούμενο διάστημα είχαν μπει στο «κόκκινο».

Από χθες το βράδυ, μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, όπως είχε προγραμματιστεί εδώ και μερικές μέρες, με την κατάσταση στην πόλη να είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Εφόσον ανακοινωθεί σήμερα η αναβάθμιση του επιπέδου υγειονομικού συναγερμού, θεωρείται πιθανό το νέο καθεστώς να τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σημειωτέον, εκτός της Θεσσαλονίκης, έντονη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές επικρατεί και για την περιφερειακή ενότητα Λάρισας, η οποία επίσης είναι στα όρια του «κόκκινου», χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί τις επόμενες να υπάρξουν ανακοινώσεις και για την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Αυστηρότεροι περιορισμοί για την Αττική

Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι είναι αυστηρότεροι περιορισμοί και για την Αττική, αλλά και για τις «κίτρινες περιοχές», δηλαδή το επίπεδο 2. Ως προς την Αττική, στο τραπέζι είναι η μείωση του ωραρίου στην εστίαση από τα μεσάνυχτα στις 23:00 ή στις 22:00. Κατά πληροφορίες του Reader.gr, αυτή τη στιγμή, δεν είναι στο τραπέζι η απαγόρευση της μετακίνησης από και προς την Αττική, όπως ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές. Όσο για τις λεγόμενες «κίτρινες» περιοχές, εξετάζεται η αυστηροποίηση του πλαισίου των μέτρων που εφαρμόζονται, με «κατέβασμα» μέτρων από το επίπεδο 3. Πιο συγκεκριμένα, είναι στο τραπέζι η επέκταση της χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, όπως συμβαίνει στην Αττική και στις άλλες περιοχές, όπου επικρατεί «πορτοκαλί» συναγερμός.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στο έκτακτο, κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον κορονοϊό, όπου επί τάπητος τίθεται μια σειρά θεμάτων άμεσης προτεραιότητας. Για παράδειγμα, θα συζητηθεί μια κοινή προσέγγιση για τη μεθοδολογία χρήσης των test, αλλά και για την αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους στα ταξίδια μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ακόμα, στο τραπέζι θα είναι ο τρόπος διανομής του εμβολίου ανάμεσα στα κράτη-μέλη και η διαμόρφωση μιας κοινής λίστας όσων πρέπει κατά προτεραιότητα να εμβολιαστούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider