Το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να ανακοινωθεί από το δικαστήριο, η απόφαση για τις ποινές που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Μετά την χθεσινή εισήγηση της Εισαγγελέως και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης το δικαστήριο έκανε διάσκεψη και αξιολόγησε κάθε πρόσωπο ώστε σήμερα να ανακοινώσει ποια θα είναι η τιμωρία που κρίνει ότι πρέπει να επιβληθεί για τα εγκλήματα που καταλογίζονται στους 57 ενόχους - με τους 7 για πλημμελήματα - της υπόθεσης.

Το επόμενο θέμα που θα εξεταστεί από το δικαστήριο, αυτό των συγχωνεύσεων, του καθορισμού δηλαδή της συνολικής εκτιτέας ποινής, αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες . Έτσι παραμένει άγνωστο αν κατά την σημερινή διαδικασία θα κριθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στην φυλακή.

Οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και έτσι ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, με βάση το πλαίσιο που προβλέπεται για κάθε πράξη. Η πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, στις περισσότερες περιπτώσεις, κινήθηκε όχι στο λεγόμενο «ταβάνι» των προβλεπόμενων ποινών αλλά σε ελαφρώς πιο «κάτω». Για παράδειγμα για την διευθυντική ομάδα δεν πρότεινε το ανώτατο προβλεπόμενο όριο των 15 ετών κάθειρξης αλλά τα 13 έτη.

Αντίστοιχα για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισηγήθηκε τρία χρόνια λιγότερα από τα 10 που είναι το ανώτατο όριο και 1 χρόνο λιγότερο από τα 6 που προβλέπονται για όσους έχουν ελαφρυντικά. Αντίστοιχα ελαφρώς προς τα κάτω, σε σχέση με το ανώτατο όριο, ήταν και οι ποινές που ζήτησε και για την συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά Αιγύπτιου αλιεργάτη.

Ισόβια για τον Ρουπακιά

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον καταδικασμένο για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά και η κυρία Οικονόμου πρότεινε ποινή ισόβιας κάθειρξης συν επτά έτη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Για όσους κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, η κυρία Οικονόμου πρότεινε οκτώ έτη κάθειρξης και έξι έτη σε όσους τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Για τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, η κυρία Οικονόμου πρότεινε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και επτά ετών για συμμετοχή και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Πέντε έτη κάθειρξης για βουλευτές που αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Στον Στάθη Μπούκουρα και τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους. 

Στον Νίκο Μίχο και τον Μιχάλη Αρβανίτη αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.

Η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε από πέντε έτη κάθειρξης για τους τέσσερις προαναφερθέντες βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Επτά έτη για βουλευτές που δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά 

Η Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε καταδίκη επτά ετών για όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Υπενθυμίζεται πως κρίθηκαν ένοχοι και δεν τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά οι πρώην βουλευτές: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Νικόλαος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Δημήτρης Κουκούτσης.

Επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες: 7-10 έτη

Για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Για τον πυρηνάρχη Περάματος, Αναστάσιο Πανταζή, ωστόσο, πρότεινε ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και επτά ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Επίθεση στο ΠΑΜΕ

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ πρότεινε ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα, εκτός του Χρήστου Χατζιδάκη, ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και για τον οποίο πρότεινε ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Οπλοφορία 

Για το αδίκημα της οπλοφορίας, η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές.

Μεταξύ των καταδικασθέντων για το εν λόγω αδίκημα είναι, ο Νίκος Μιχαλολιακος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και ο Νίκος Μίχος.

Διαβάστε επίσης: