Σε έναν μήνα θα είναι έτοιμο το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στο Mega, σήμερα Δευτέρα.

Οπως υπενθύμισε ο κ. Καραμανλής, το καλοκαίρι 100.000 πολίτες ήταν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούσαν να πάρουν δίπλωμα οδήγησης, ενώ σήμερα δυστυχώς για να πάρουν το κανονικό δίπλωμα, περιμένουν πάνω από τρεις και τέσσερις μήνες, πράγμα που είναι απαράδεκτο και δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, τον κ. Πιερρακάκη, σε ένα μήνα από τώρα –αυτό έχει ψηφιστεί από τη Βουλή– θα μπορεί πλέον αυτός που έχει επιτύχει στις εξετάσεις να παίρνει το προσωρινό ψηφιακό δίπλωμα, με μία πολύ εύκολη εφαρμογή, που σημαίνει ότι θα μπορεί να οδηγεί αμέσως και να μην περιμένει τρεις μήνες», ανακοίνωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «απλά, βασικά πράγματα, που δημιουργούν την αίσθηση ότι η χώρα μας επιστρέφει σιγά σιγά στην κανονικότητα και αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών».

Αλλαγές στον ΚΟΚ

Μιλώντας για τον νέο ΚΟΚ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε πως «πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα όπου θα τιμωρούμε τον οδηγό και όχι το όχημα. Μιλάμε για αυστηροποίηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας εκεί που χρειάζεται και όχι παντού. Και εδώ υπάρχει και ένα ζήτημα εφαρμογής. Γιατί πολλές φορές βλέπουμε αυστηροποιημένους ΚΟΚ που δεν έχουν σχέση με τη λογική και στην ουσία δεν εφαρμόζονται. Χρειαζόμαστε λοιπόν αυτή τη στιγμή, σε μερικά παραπτώματα, που είναι απαράδεκτα και δημιουργούν ζητήματα στην οδική ασφάλεια, να είμαστε αυστηροί και να τον εφαρμόσουμε και σε άλλες περιπτώσεις να μειώσουμε τα πρόστιμα».

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι εξετάζεται η επαναφορά του point system κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών: «Σκεφτόμαστε να επαναφέρουμε ένα point system, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το βασικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε είναι ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, τα στατιστικά είναι εξαιρετικά στενάχωρα για ζητήματα οδικής ασφάλειας. Με αυτό τον τρόπο και με ένα νέο σύστημα εξετάσεων οδήγησης, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν κάποιος θα μπορεί να αντικαταστήσει το ψηφιακό δίπλωμα σε περίπτωση απώλειας, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι δυνατό, καθώς το ψηφιακό δίπλωμα δεν αντικαθιστά το κανονικό δίπλωμα, αλλά είναι προσωρινό