Η εταιρεία που παρασκευάζει το Jack Daniel’s στις ΗΠΑ μάλλον θα χρειαστεί ένα… ποτό για να πάνε τα «φαρμάκια κάτω»,

Οι δασμοί 25% που επέβαλε ο Τραμπ αναμένεται να αυξήσουν την τιμή του γνωστού ουίσκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία περνά στην αντεπίθεση αυξάνοντας επίσης κατά 25% τους δασμούς στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Brown-Forman, Φίλιπ Λιντς, η τιμή του αμερικάνικου ουίσκι θα αυξηθεί κατά 10% στη Γηραιά Ήπειρο.

«Η αύξηση των δασμών κατά 25% δεν συνεπάγεται και αύξηση της τιμής του μπουκαλιού κατά 25%», εξήγησε ο Λιντς. Η μετοχή της εταιρείας -η οποία παρασκευάζει επίσης μπέρμπον- κατρακύλησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών μετά τις ανακοινώσεις τη Δευτέρα.

Τι εκτιμά η Goldman

Ο Λιντς δεν διευκρίνισε, πάντως, τι αντίκτυπο θα έχει η άνοδος της τιμής στις ευρωπαϊκές πωλήσεις και αρκέστηκε να σημειώσει μόνο ότι «συνεχίζουμε να επενδύουμε στην επέκταση των πωλήσεων του αμερικανικού ουίσκι στην ΕΕ».

Σύμφωνα με την αναλύτρια της Goldman Sachs, Τζούντι Χονγκ, η ανατίμηση του μπουκαλιού θα «ροκανίσει» τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας κατά 4-5% το τρέχον και το επόμενο έτος.

Ο πρόεδρος Τραμπ, πάντως, δεν φαίνεται να πτοείται. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν άνετα στους εμπορικούς πολέμους, ωστόσο, τα «θύματα» της πολιτικής αυξημένων δασμών έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή του εντός και εκτός συνόρων.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, η οποία κατασκευάζει τα πολυτελή αυτοκίνητα Mercedes-Benz, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κλίμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα περιορίσει τα κέρδη από το εργοστάσιό της στην Αλαμπάμα και θα κάμψει την κερδοφορία της. Η Harley-Davidson δήλωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει ένα μέρος της παραγωγής μηχανών εκτός των ΗΠΑ προκειμένου να γλιτώσει τους αυξημένους ευρωπαϊκούς δασμούς.

Αύξηση αποθεμάτων

Η παραγωγός εταιρεία του Jack Daniel’s, πάντως, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι είναι πολύ «θολό» ακόμη το τοπίο για να εκτιμήσει κανείς την επίπτωση των αυξημένων δασμών στις πωλήσεις. Αυτό που κάνει η εταιρεία για να αμυνθεί είναι να συσσωρεύει αποθέματα στις αγορές τις εκτός ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πολωνία, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κέντρα διανομής της.

«Στις αγορές όπου δεν έχουμε το δικό μας δίκτυο διανομής, ο τοπικός διανομέας μας θα αποφασίσει εάν πρέπει να αυξήσει ή όχι την τιμή του προϊόντος», δήλωσε ο Λιντς.