Ευκαιρίες αύξησης των κερδών τους «βλέπουν» οι καπνοβιομηχανίες στη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στην κατανάλωση καπνού που συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα στη Γερμανία, η οποία εκτιμά ότι τουλάχιστον 800.000 μετανάστες θα περάσουν τα σύνορά της το 2015, η κατανάλωση καπνού υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 810 εκατ. τσιγάρα -ποσότητα που αναλογεί σε ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης κατά 1%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 48% των αντρών στη Συρία είναι καπνιστές με μέση ετήσια κατανάλωση 1.000 τσιγάρα ετησίως. Οι μαζικές προσφυγικές ροές στην Ευρώπη αναμένεται να εκτινάξουν την κερδοφορία των Philip Morris, Imperial Tobacco και British American Tobacco που κυριαρχούν στη γερμανική αγορά καπνού με συνολική αξία 30 δισ. ευρώ.

Η κατανάλωση καπνού στις ανεπτυγμένες χώρες βαίνει μειούμενη τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σε θέματα υγείας και της αύξησης στη φορολογία. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας για τη Γερμανία, όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού, καθώς και ότι το κάπνισμα έχει γίνει λιγότερο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια.