Η καλύτερη χρονιά μετά το ξέσπασμα της κρίσης μπορεί να αποδειχτεί το 2015 για τη ρουμανική αγορά ακινήτων. Ειδικά αν «κλείσουν» μέχρι το τέλος του έτους τέσσερις μεγάλες συμφωνίες αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ η καθεμία, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ακόμη, στα σκαριά βρίσκονται οχτώ μικρότερες συναλλαγές που αφορούν γραφεία και βιομηχανικά ακίνητα, οι περισσότερες από τις οποίες θα «κλείσουν» εντός του 2015, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Francis Pelis, η εταιρεία του οποίου λειτουργεί ως σύμβουλος σε επτά από αυτές τις συμφωνίες.

Το 2015 «είναι μακράν η καλύτερη χρονιά των τελευταίων επτά ετών σε ότι αφορά τις συναλλαγές ειδικά επειδή μιλάμε για μεγάλες τοπικές συναλλαγές», σημείωσε ο Peli. «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για το 2016 γιατί δεν σχεδιάζονται τόσες πολλές συμφωνίες, αλλά οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη Ρουμανία», πρόσθεσε.   

Με οικονομική ανάπτυξη άνω του 3% τα τελευταία δύο τρίμηνα και τις τοπικές εταιρείες να επεκτείνουν συνεχώς τις δραστηριότητες τους αναζητώντας νέους χώρους, η Ρουμανία αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για τους επενδυτές ακινήτων. Η Globalworth Real Estate Investments και η New Europe Property Investment αποτελούν δύο εταιρείες που έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων της χώρας. Η πρώτη από αυτές μάλιστα ανακοίνωσε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι σχεδιάζει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της στη Ρουμανία.

Την έντονη δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας ανέδειξε και η πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young  για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με την οποία η χώρα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στη περιοχή της Κεντροανατολικής Ευρώπης το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπου έκλεισαν συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων συνολικής αξίας άνω των 2,1 δισ. δολαρίων από 600 εκατ. το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.