Είστε συλλεκτικοί τύποι; Σας αρέσουν τα αυτοκίνητα-αντίκες; Αν ναι, μην χάνετε χρόνο: βγάλτε αμέσως εισιτήριο για τη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώνεται η έκθεση-δημοπρασία «Driven by Disruption» του οίκου Sotheby’s.

Ο οίκος δημοπρασιών βγάζει στο «σφυρί» 30 συλλεκτικά μοντέλα, μεταξύ των οποίων και εννέα Ferrari, καθώς και πολλές ακόμη δημιουργίες-έργα τέχνης που συνδέονται με σπάνια μοντέλα και θα μαγέψουν όσους λατρεύουν τις αντίκες.

Όπως αναφέρει η Sotheby’s στον ιστότοπό της, πρόκειται για μια ιστορική έκθεση με μοναδικά συλλεκτικά μοντέλα αυτοκινήτων που έχουν ξεχωρίσει τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στο ασυναγώνιστο στιλ και τη διαχρονική σχεδίασή τους. Η έκθεση επικεντρώνεται αποκλειστικά σε πρωτοποριακά αυτοκίνητα με «άγρια, ασυνήθιστη σχεδίαση» που αποτελούν την επιτομή της δημιουργικότητας. «Όλα τα μοντέλα της έκθεσης έχουν επιλεγεί με βάση τη σχεδίαση, τον μηχανολογικό σχεδιασμό και τα εξαιρετικά επιτεύγματα με τα οποία έχουν συνδεθεί στην ιστορία της αυτοκίνησης», επισημαίνει ο οίκος.

Τις εντυπώσεις από την πρώτη ημέρα της δημοπρασίας, την Πέμπτη, έκλεψε μια  Ferrari 290 MM του 1956 που πουλήθηκε έναντι 28,05 εκατ. δολαρίων. Η πανέμορφη Ferrari σχεδιάστηκε από τον διάσημο πιλότο της Formula-1, Juan Manuel Fangio, για τον αγώνα 1.000 μιλίων -Mille Miglia- στην Ιταλία. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχουν οδηγήσει πολλά ακόμη διάσημα ονόματα της F1, μεταξύ των οποίων οι Phil Hill και Wolfgang von Trips.

Τα «σκήπτρα» του μεγαλύτερου τιμήματος σε δημοπρασία κρατά από το 2014 η Ferrari 250 GTO Berlinetta, πωλήθηκε έναντι 38,1 εκατ. δολαίρων. Οι δημοπρασίες των συλλεκτικών αυτοκινήτων, πάντως, καλά κρατούν. Σε πρόσφατη δημοπρασία, που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, η θρυλική Porsche της Janis Joplin «έπιασε» 1,76 εκατ. δολάρια, έναντι 400.000-600.000 δολαρίων που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Ρεκόρ σημείωσε, επίσης, στη δημοπρασία της Πέμπτης μια πράσινη Aston Martin DB4GT Zagato του 1962 –ένα από τα 19 συνολικά μοντέλα που κατασκευάστηκαν- που «χτύπησε» τα 14,3 εκατ. δολάρια, το μεγαλύτερο τίμημα που έχει δοθεί ποτέ για βρετανικό αυτοκίνητο σε δημοπρασία.