Mε στρατηγικούς επενδυτές «παίζει μπάλα» η Adidas

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Mε στρατηγικούς επενδυτές «παίζει μπάλα» η Adidas

Σε κυνήγι… επενδυτών έχει βγει η Adidas προκειμένου να αντεπεξέλθει στη σημαντική αύξηση κόστους και στη μείωση των περιθωρίων που απειλούν την κερδοφορία της τα επόμενα χρόνια.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Herbert Hainer, έχει βαλθεί να «αλλάξει σελίδα» στην εταιρεία προτού αποχωρήσει με τη λήξη του συμβολαίου του το 2017. Όπως δήλωσε, βρίσκεται σε διαδικασία ενδελεχούς διερεύνησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και χαρτοφυλακίων της εταιρείας, προκειμένου να αντιληφθεί ποιες δραστηριότητες μπορούν να ενταχθούν στα μακροπρόθεσμα επενδυτικά σχέδια που προβλέπουν στρατηγικές αλλαγές στον όμιλο.

«Η Adidas εξερευνά το σύνολο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων», διαβεβαιώνει ο Hainer για να προσθέσει πως «η εταιρεία βρίσκεται πάντα σε ανοιχτό διάλογο με τους επενδυτές». Όπως εξηγεί, «θέλουμε πάντα οι επενδυτές να είναι ικανοποιημένοι με τα σχέδιά μας ώστε να αγοράζουν και να διακρατούν τις μετοχές της εταιρείας». Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως μιλά περί τις 2-3 φορές τον χρόνο με τους μεγαλύτερους επενδυτές που έχουν «πιστέψει» στο μέλλον της Adidas, όπως οι Southeastern, Groupe Bruxelles Lambert και BlackRock.

Αισιόδοξες ενδείξεις στο σκέλος της ζήτησης

Στην προσπάθειά του να προσελκύσει επενδυτές, ο Hainer διαβεβαιώνει ότι παραγγελίες για τον επόμενο χρόνο κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα και ότι οι πωλήσεις στην καίρια αγοράς της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να εκτιναχθούν τουλάχιστον κατά 10%.

«Τα βιβλία παραγγελιών μας είναι γεμάτα –ποτέ δεν ήταν τόσο γεμάτα τα τελευταία 15 χρόνια», τόνισε, «κλείνοντας το μάτι» στους υποψήφιους επενδυτές. Μάλιστα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία και του Euro στη Γαλλία το 2016, εκτιμάται ότι θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη ζήτηση για ρούχα και παπούτσια Adidas.

Τις προβλέψεις της εταιρείας επιβεβαιώνει ο αναλυτής Pusz που χαρακτηρίζει τον κύκλο εργασιών της «ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» και προβλέπει ότι, αν διατηρηθεί η ανοδική αυτή τάση, η προσπάθεια του Hainer να «αλλάξει σελίδα» στην Adidas θα έχει απήχηση μεταξύ των επενδυτών.

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για κόστος, περιθώρια

Η γερμανική εταιρεία, που κατέχει και την επωνυμία Reebok, προβλέπει σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής της έως το 2020, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους θα συμπιεστεί κατά 0,5-1% τον επόμενο χρόνο. Σοβαρό αντίκτυπο έχει στην κερδοφορία της και η ισχυροποίηση του δολαρίου, την οποία σκοπεύει να αντισταθμίσει με μεγαλύτερη αποδοτικότητα του δικτύου της, αύξηση τιμών και περικοπές κόστους. Μετά από αυτές τις ανακοινώσεις της διοίκησης, η μετοχή της Adidas έκανε «βουτιά» 3,1%.

Στο δυσοίωνο αυτό κλίμα, ο δισεκατομμυριούχος Αιγύπτιος επενδυτής Nassef Sawiris, ο οποίος κατέχει από τον Οκτώβριο το μεγαλύτερο μερίδιο στην εταιρεία, πιέζει για αναδιάρθρωση της αθλητικής επωνυμίας. Ο Sawiris, όπως και η Southeastern που είναι επίσης μεγαλομέτοχος της Adidas, είναι γνωστό ότι εμπλέκονται ενεργά στο management των εταιρειών στις οποίες συμμετέχουν.

Κούρσα διαδοχής για τη θέση του CEO

Εκτός από τις οικονομικές απειλές που «κυκλώνουν» τον αθλητικό κολοσσό, σε εξέλιξη βρίσκεται και η κούρσα διαδοχής για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλιου. Η Southeastern, η οποία κατέχει ποσοστό 3% περίπου, έχει δηλώσει την προτίμησή της για πρόσληψη CEO εκτός της εταιρείας –και όχι από τα υφιστάμενα στελέχη της- προκειμένου να μπορέσει η Adidas να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την ανταγωνίστρια Nike.

Αυτή είναι, λοιπόν, η κατάλληλη ευκαιρία να… στείλουν το βιογραφικό τους όσοι οραματίζονται ένα μέλλον στο τιμόνι της Adidas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider