«Πικρή» χρονιά το 2018 για όσους επένδυσαν στη ζάχαρη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πικρή» χρονιά το 2018 για όσους επένδυσαν στη ζάχαρη
Τα futures της ζάχαρης σημείωσαν βουτιά 16% φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Με πικρή γεύση αποχαιρετούν το 2018 όσοι επένδυσαν στη ζάχαρη, μετά την κατάρρευση της τιμής του εμπορεύματος που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος.

Τα futures της ζάχαρης σημείωσαν βουτιά 16% φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Σημαντικός παράγοντας αυτής της πτώσης ήταν η εκτόξευση της παραγωγής που επέφερε πλεονάζουσα προσφορά στην αγορά, με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στις τιμές.

Αυτό που προέβαλε αντιστάσεις στην «κατηφόρα» των τιμών ήταν η ισχυρή ζήτηση για αιθανόλη στη Βραζιλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα ζάχαρης, αφού οι καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου μπορούν να στραφούν είτε σε ζάχαρη είτε σε βιοκαύσιμα. Για το μεγαλύτερο μέρος του 2018, η αύξηση στις τιμές της βενζίνης έστρεψε τους Βραζιλιάνους καλλιεργητές στην αιθανόλη, γεγονός που πρόσφερε στήριξη στις τιμές της ζάχαρης.

Συνήθως, οι καταναλωτές στη Βραζιλία προτιμούν την αιθανόλη όταν η τιμή της είναι τουλάχιστον 70% φθηνότερη από τη βενζίνη. Τώρα, όμως, που η τιμή του αργού δέχεται πιέσεις, βελτιώνονται οι προοπτικές για τη ζήτηση της βενζίνης και οι τιμές της αιθανόλης υποχωρούν. Αυτός είναι ο λόγος που το 2019 αναμένεται οι καλλιεργητές να στραφούν στη ζάχαρη και η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 13%.

Οι επενδυτές ποντάρουν κυρίως στην πτώση. Τα hedge funds διακρατούν θέσεις πώλησης (short) 5.810 futures και options, ενώ ζοφερές εμφανίζονται οι προοπτικές της ζάχαρης και για το επόμενο έτος, αφού οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν τη μεταβλητότητα στην αγορά.

«Είναι πιθανό να έχουμε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας μπροστά μας, καθώς αναμένουμε την έναρξη των νέων καλλιεργειών στη Βραζιλία για το 2019», σχολιάζει ο Μάικλ Μάκντάουελ, αντιπρόεδρος της ED&F Man Capital Markets στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider