Πληθωρισμό 860% το 2017 «παραδέχθηκε» η Βενεζουέλα 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμό 860% το 2017 «παραδέχθηκε» η Βενεζουέλα 
Ο πληθωρισμός της χώρας εκτοξεύθηκε κατά 860% το 2017 σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας έστειλε βασικά οικονομικά στοιχεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την προηγούμενη εβδομάδα για να αποφύγει κυρώσεις, σύμφωνα με τρία άτομα με άμεση επίγνωση του ζητήματος.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ξέφυγε από τον έλεγχο φθάνοντας το 860% το 2017, ενώ η οικονομία της χώρας υποχώρησε κατά 15,7% μένοντας σε ύφεση για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με μια από τις πηγές.

Το γραφείο Τύπου του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ερώτηση του Bloomberg για τις πληροφορίες.

Αφού η Βενεζουέλα απαγόρεψε την δημοσίευση στοιχείων για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εν μέσω της κρίσης που αντιμετωπίζει, το ΔΝΤ προειδοποίησε για κυρώσεις και έτσι η κεντρική τράπεζα της χώρας έστειλε τα στοιχεία στις 20 Νοεμβρίου, αναφέρουν τα τρία άτομα.

Αν και η παραδοχή της Βενεζουέλας για τον πληθωρισμό υπολείπεται από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που προέβλεπε αύξηση 2.818% και της εκτίμησης του Bloomberg για 1.718% τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την μεγάλη κατάρρευση της οικονομίας της χώρας-μέλους του ΟΠΕΚ.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιμένει ότι τα προβλήματα της χώρας του είναι αποτέλεσμα «οικονομικού σαμποτάζ» από εγχώριους και εξωτερικούς εχθρούς, ενώ οι οικονομολόγοι αποδίδουν τον υπερπληθωρισμό και την πείνα στο περίπλοκο σύστημα ελέγχου των τιμών της χώρας που προάγει τη διαθορά.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού συγκεντρώθηκαν από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σοχαίλ Χερνάντεζ Πάρα, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg. O οικονομολόγος στο επάγγελμα κεντρικός τραπεζίτης είχε δουλέψει απευθείας με τον Μαδούρο στην προηγούμενη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider