Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη
Τι συμβουλεύει ο μεγιστάνας προκειμένου να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη παρακολουθούν με δέος και έντονη ανησυχία και προβληματισμό τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που το τελευταίο διάστημα χτυπούν αλλεπάλληλα τη Γη, που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στο μέλλον τα φαινόμενα αυτά, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, πρόκειται να γιγαντωθούν.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, Μπιλ Γκέιτς, θορυβημένος κι αυτός από την αύξηση των περιβαλλοντικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, στέλνει ένα αγωνιώδες μήνυμα.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς, «σε προβλήματα όπως οι τυφώνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Business Insider, o Μπιλ Γκέιτς γράφει στο ιστολόγιό του πως «δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη άποψη πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη μας».

«Για να σταματήσουμε τον πλανήτη να γίνεται ολοένα θερμότερος», γράφει ο Μπιλ Γκέιτς, «χρειαζόμαστε να ανακαλύψουμε καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές για το πώς κάνουμε τα πράγματα, πως καλλιεργούμε το φαγητό μας, μεταφέρουμε ανθρώπους και αγαθά και όχι μόνο πώς παρέχουμε ενέργεια στα σπίτια μας και κινούμε τα αυτοκίνητά μας».

«Για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», συνεχίζει ο Γκέιτς, «ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί σε πέντε μεγάλες προκλήσεις» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία συνδέεται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας».

Δείτε παρακάτω τις 5 προτεραιότητες που θέτει ο Μπιλ Γκέιτς για τη σωτηρία του πλανήτη Γη:

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, το 75% των αερίων του θερμοκηπίου εκλύονται από άλλες πηγές, πέραν της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Με τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων να έχουν αυξηθεί κατά 90% από τη δεκαετία του ‘70, ο πλανήτης δε μπορεί να εγκαταλείψει τη μοίρα του μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γεωργία-κτηνοτροφία ευθύνεται περίπου για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι τα βοοειδή που παράγουν περισσότερους ρύπους απ’ όσο παράγουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, εξαιρουμένων των ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο και άλλοι γεωργικοί παράγοντες είναι ανάλογα ρυπογόνοι. Για παράδειγμα η χρήση νιτρικών λιπασμάτων απελευθερώνει οξείδια του αζώτου, ρυπαντές έως και 300 φορές πιο επίμονους από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τον Οκτώβριο ο Γκέιτς και μια ομάδα επιχειρηματιών επένδυσαν δις δολάρια στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων που υπόσχονται τη μετρίαση του φαινομένου.

Η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί κατά πόδας στην παραγωγή ρύπων με 21% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όταν τα ορυκτά καύσιμα καίγονται τσιμέντο, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως και τα πλαστικά όταν διαλύονται σταδιακά στους ωκεανούς, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου.

Ο Γκέιτς έγραψε, χαρακτηριστικά, κοιτάξτε όλο αυτό το τσιμέντο, ατσάλι και πλαστικό γύρω σας. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην κλιματική αλλαγή.

Οι μεταφορές συνεισφέρουν ακόμα 14% στην παγκόσμια παραγωγή ρύπων.

Και ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων με τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων, η καύση καυσίμων για την κίνηση μεταφορικών μέσων όπως τα φορτηγά, τα πλοία και τα αεροπλάνα έχουν ακόμη καταστροφικότερες συνέπειες για το περιβάλλον.

Μόνον η ναυτιλία εκπέμπει τόσους ρύπους όσους ολόκληρες χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Και μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως θα ευθύνεται για το 17% των συνολικών εκπομπών.

Ενώ οι κατασκευές ευθύνονται μόλις για το 6% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων, αυτά τα ποσοστά αναμένεται να εκτοξευτούν στο μέλλον καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιγαντώνοντας τις κατασκευαστικές ανάγκες για τη στέγασή τους.

Εντός των κτιρίων, οι συσκευές θέρμανσης και φωτισμού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ενώ ψυγεία και κλιματιστικά απελευθερώνουν ποσότητες βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει την εγκατάσταση κουφωμάτων ενεργειακής απόδοσης και καλύτερης μόνωσης στις κατασκευές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:50

ΗΠΑ: Μπλόκο του Κογκρέσου σε πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία αν δεν υπάρξει προοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα

19:30

Wall Street: Το χρηματιστήριο που δεν επιτρέπεται να πέσει

19:24

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν εκτάκτως την Τρίτη με θέμα τις εξελίξεις στην Θέουτα

19:09

Δίχως τέλος η μάχη με τις φλόγες σε Βοιωτία και Αττική - 112 για εκκένωση προς Μέγαρα

18:47

AtmoHub: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από τον καπνό των πυρκαγιών

18:36

ΑΑΔΕ: Πρώτος επιτόπιος έλεγχος για αγροτικές επιδοτήσεις - Έλεγχος σε 195 κτηνοτρόφους στην Κρήτη

18:22

Γαλλία: Αυξημένες κατά 9% οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων

17:59

Κοντογεώργης: Τιτάνιο το έργο του πυροσβεστικού σώματος, υπάρχει συντονισμός με την αυτοδιοίκηση

17:54

Στον ανακριτή ο υπεύθυνος λειτουργίας του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ Ρεθύμνου

17:45

BYD: Αύξηση παγκόσμιων πωλήσεων EV για τρίτο διαδοχικό μήνα

17:36

ΓΓΠΠ: Σε Red Code την Κυριακή για Αττική, Βοιωτία, και Εύβοια

17:30

Πυρκαγιά σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στην Καμηλόβρυση Φθιώτιδας - Μήνυμα του 112

17:00

Νέες πηγές εσόδων αναζητούν τα σούπερ μάρκετ – Οι επενδύσεις της επόμενης μέρας

16:52

SpaceX: Τι ρώτησαν οι επενδυτές τον Έλον Μασκ ενόψει των πρώτων οικονομικών αποτελεσμάτων

16:41

Ανοιχτός ο Λόφος Λυκαβηττού από σήμερα τα μεσάνυχτα

16:37

Πτολεμαϊδα: Εξιχνιάσθηκε υπόθεση εμπορίας 57 ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και οικονομική τους εκμετάλλευση

16:25

Τσουκαλάς: Το κόμμα ΕΛΑΣ κάνει light αντιπολίτευση στη ΝΔ και διεξάγει μονομέτωπο απέναντι στο ΠΑΣΟΚ

16:06

Τουρκία-Ιράκ: Υπογραφή συμφωνίας ενός έτους για διασφάλιση χρήσης του πετρελαϊκού αγωγού μεταξύ των δύο χωρών

15:39

ΓΓΠΠ: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Κυριακή σε Αττική, Βοιωτία και Εύβοια

15:25

Τι είναι η πολιτιστική συνταγογράφηση και πώς βοηθά στην αναμονή για την λήψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας

15:06

Μεγάλη φωτιά στο Σκάλωμα Φωκίδας - Απανωτά μηνύματα από το 112

14:53

Τουρνάς: Αποφεύγετε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά

14:44

Ζελένσκι: Πλήγματα σε ρωσικές πετρελαϊκές υποδομές και ένα εμπορικό πλοίο

14:41

Λάρισα: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Κυρά Φαρσάλων

14:26

Indian Oil Corp.: Στροφή στην αγορά πετρελαίου σε τιμές spot market

14:07

UEFA: Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στη FIFA

13:41

Ουκρανία: Η πρεσβεία της Λιθουανίας στο Κίεβο υπέστη ζημιές καθώς πύραυλος έπεσε δίπλα στην περίφραξή της

13:00

Τουρισμός: Οι τιμές κρατούν την ανάπτυξη των ξενοδοχείων - Οι δύο αστερίσκοι για τη συνέχεια

12:57

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Παράταση της προσωρινής διαμονής των πυρόπληκτων της φωτιάς στο Ρέθυμνο

12:46

Meteo: Στα 130 χλμ/ώρα έφτασαν οι ριπές ανέμου στην Κάρυστο - Στα 112 χλμ/ώρα στην Πεντέλη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider