Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη
Τι συμβουλεύει ο μεγιστάνας προκειμένου να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη παρακολουθούν με δέος και έντονη ανησυχία και προβληματισμό τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που το τελευταίο διάστημα χτυπούν αλλεπάλληλα τη Γη, που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στο μέλλον τα φαινόμενα αυτά, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, πρόκειται να γιγαντωθούν.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, Μπιλ Γκέιτς, θορυβημένος κι αυτός από την αύξηση των περιβαλλοντικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, στέλνει ένα αγωνιώδες μήνυμα.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς, «σε προβλήματα όπως οι τυφώνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Business Insider, o Μπιλ Γκέιτς γράφει στο ιστολόγιό του πως «δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη άποψη πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη μας».

«Για να σταματήσουμε τον πλανήτη να γίνεται ολοένα θερμότερος», γράφει ο Μπιλ Γκέιτς, «χρειαζόμαστε να ανακαλύψουμε καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές για το πώς κάνουμε τα πράγματα, πως καλλιεργούμε το φαγητό μας, μεταφέρουμε ανθρώπους και αγαθά και όχι μόνο πώς παρέχουμε ενέργεια στα σπίτια μας και κινούμε τα αυτοκίνητά μας».

«Για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», συνεχίζει ο Γκέιτς, «ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί σε πέντε μεγάλες προκλήσεις» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία συνδέεται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας».

Δείτε παρακάτω τις 5 προτεραιότητες που θέτει ο Μπιλ Γκέιτς για τη σωτηρία του πλανήτη Γη:

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, το 75% των αερίων του θερμοκηπίου εκλύονται από άλλες πηγές, πέραν της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Με τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων να έχουν αυξηθεί κατά 90% από τη δεκαετία του ‘70, ο πλανήτης δε μπορεί να εγκαταλείψει τη μοίρα του μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γεωργία-κτηνοτροφία ευθύνεται περίπου για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι τα βοοειδή που παράγουν περισσότερους ρύπους απ’ όσο παράγουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, εξαιρουμένων των ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο και άλλοι γεωργικοί παράγοντες είναι ανάλογα ρυπογόνοι. Για παράδειγμα η χρήση νιτρικών λιπασμάτων απελευθερώνει οξείδια του αζώτου, ρυπαντές έως και 300 φορές πιο επίμονους από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τον Οκτώβριο ο Γκέιτς και μια ομάδα επιχειρηματιών επένδυσαν δις δολάρια στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων που υπόσχονται τη μετρίαση του φαινομένου.

Η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί κατά πόδας στην παραγωγή ρύπων με 21% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όταν τα ορυκτά καύσιμα καίγονται τσιμέντο, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως και τα πλαστικά όταν διαλύονται σταδιακά στους ωκεανούς, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου.

Ο Γκέιτς έγραψε, χαρακτηριστικά, κοιτάξτε όλο αυτό το τσιμέντο, ατσάλι και πλαστικό γύρω σας. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην κλιματική αλλαγή.

Οι μεταφορές συνεισφέρουν ακόμα 14% στην παγκόσμια παραγωγή ρύπων.

Και ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων με τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων, η καύση καυσίμων για την κίνηση μεταφορικών μέσων όπως τα φορτηγά, τα πλοία και τα αεροπλάνα έχουν ακόμη καταστροφικότερες συνέπειες για το περιβάλλον.

Μόνον η ναυτιλία εκπέμπει τόσους ρύπους όσους ολόκληρες χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Και μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως θα ευθύνεται για το 17% των συνολικών εκπομπών.

Ενώ οι κατασκευές ευθύνονται μόλις για το 6% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων, αυτά τα ποσοστά αναμένεται να εκτοξευτούν στο μέλλον καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιγαντώνοντας τις κατασκευαστικές ανάγκες για τη στέγασή τους.

Εντός των κτιρίων, οι συσκευές θέρμανσης και φωτισμού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ενώ ψυγεία και κλιματιστικά απελευθερώνουν ποσότητες βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει την εγκατάσταση κουφωμάτων ενεργειακής απόδοσης και καλύτερης μόνωσης στις κατασκευές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:59

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε τον εκλογικό χάρτη της Λουιζιάνας

22:48

Τσίπρας: «Ηθική επανάσταση με Δημοκρατία, Διαφάνεια και Δικαιοσύνη»

22:37

Τραμπ: Η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει σύντομα τα αρχεία για τα UFO

22:26

ΞΕΕ: Με νέο ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε ο 7ος Διαγωνισμός Idea Platform

22:15

Κεφαλογιάννη: Η προώθηση του γαμήλιου τουρισμού στο επίκεντρο της στρατηγικής του υπουργείου

22:05

Πετρέλαιο: Ξεπέρασε τα 118 δολάρια το Brent μετά τη νέα απειλή Τραμπ

21:59

Παραμένει στο ΔΣ της Fed ο Πάουελ - Το «στίγμα» για πληθωρισμό, πετρέλαιο, επιτόκια

21:58

Υπουργείο Εργασίας: Λαϊκίστικη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μειωμένο ωράριο εργασίας

21:49

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση 2,5 μονάδων για τη ΝΔ - Η εικόνα για Τσίπρα - Καρυστιανού

21:39

Απώλειες για τον χρυσό μετά το «φρένο» της Fed

21:31

Επιτελικό ή μη, το Κράτος οφείλει να είναι συντονισμένο

21:27

Παρουσίαση του προγράμματος Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης

21:19

Βρετανία: Ο Φάρατζ κατηγορείται ότι δεν δήλωσε δωρεά άνω του 1 εκατ. λιρών από επενδυτή crypto

21:02

Προσωρινή εκεχειρία στην Ουκρανία πρότεινε ο Πούτιν σε επικοινωνία του με τον Τραμπ

21:01

Επιτόκια Fed: Τρίτο «φρένο» στο «φινάλε» Πάουελ - Διχασμός 34ετίας στη FOMC

20:52

ΠΟΥ: Οι ΗΠΑ δεν έχουν πληρώσει ακόμη όσα οφείλουν στον Οργανισμό

20:47

Σχοινάς στο 4ο Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης Θεσσαλίας: Νέα εθνική εκκίνηση για τον πρωτογενή τομέα - Από τις πληρωμές στην προοπτική

20:42

Ιδρύεται η Ειδική Γραμματεία Ορεινών Περιοχών – Στόχος η ενίσχυση της συνοχής και της προοπτικής των κοινοτήτων

20:39

Μιχαηλίδου: Συμπληρώθηκαν οι 100 αιτήσεις για το Σήμα Διαφορετικότητας

20:34

Το έργο GREGY στο 3SI Business Forum 2026 της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία

20:24

Παπασταύρου: Μέχρι μέσα Μαΐου η παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ

20:15

Μετάθεση προθεσμιών για δήλωση και πληρωμή 1ης δόσης φόρου πλοίων Α’ κατηγορίας έως 30 Ιουνίου

20:06

Ρεύμα: Το σχέδιο της Κομισιόν για χαμηλότερους φόρους και το «αγκάθι» για την Ελλάδα

19:57

Νέα συμφωνία AKTOR για πώληση αμερικανικού LNG: 20ετές deal με ALUMINIJ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

19:48

Ανοίγει ο δρόμος για τον διορισμό Γουόρς στην προεδρία της Fed

19:39

Τριμερής Ελλάδας-Τουρκίας-Βουλγαρίας για το μεταναστευτικό - Iκανοποίηση Πλεύρη για τη σημαντική μείωση των ροών

19:30

ΟΔΔΗΧ: Η Ελλάδα μειώνει το χρέος της και το καθιστά βιώσιμο

19:23

Απώλειες στις ευρωαγορές σε φόντο OPEC - «Άλμα» 8% για την Adidas

19:22

Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκεί ένδικα μέσα για αποζημιώσεις και παραιτείται από όσα έχουν ήδη ασκηθεί

19:14

Τραμπ: Το Ιράν πρέπει να παραδοθεί, δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider