Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη
Τι συμβουλεύει ο μεγιστάνας προκειμένου να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη παρακολουθούν με δέος και έντονη ανησυχία και προβληματισμό τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που το τελευταίο διάστημα χτυπούν αλλεπάλληλα τη Γη, που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στο μέλλον τα φαινόμενα αυτά, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, πρόκειται να γιγαντωθούν.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, Μπιλ Γκέιτς, θορυβημένος κι αυτός από την αύξηση των περιβαλλοντικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, στέλνει ένα αγωνιώδες μήνυμα.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς, «σε προβλήματα όπως οι τυφώνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Business Insider, o Μπιλ Γκέιτς γράφει στο ιστολόγιό του πως «δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη άποψη πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη μας».

«Για να σταματήσουμε τον πλανήτη να γίνεται ολοένα θερμότερος», γράφει ο Μπιλ Γκέιτς, «χρειαζόμαστε να ανακαλύψουμε καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές για το πώς κάνουμε τα πράγματα, πως καλλιεργούμε το φαγητό μας, μεταφέρουμε ανθρώπους και αγαθά και όχι μόνο πώς παρέχουμε ενέργεια στα σπίτια μας και κινούμε τα αυτοκίνητά μας».

«Για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», συνεχίζει ο Γκέιτς, «ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί σε πέντε μεγάλες προκλήσεις» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία συνδέεται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας».

Δείτε παρακάτω τις 5 προτεραιότητες που θέτει ο Μπιλ Γκέιτς για τη σωτηρία του πλανήτη Γη:

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, το 75% των αερίων του θερμοκηπίου εκλύονται από άλλες πηγές, πέραν της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Με τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων να έχουν αυξηθεί κατά 90% από τη δεκαετία του ‘70, ο πλανήτης δε μπορεί να εγκαταλείψει τη μοίρα του μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γεωργία-κτηνοτροφία ευθύνεται περίπου για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι τα βοοειδή που παράγουν περισσότερους ρύπους απ’ όσο παράγουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, εξαιρουμένων των ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο και άλλοι γεωργικοί παράγοντες είναι ανάλογα ρυπογόνοι. Για παράδειγμα η χρήση νιτρικών λιπασμάτων απελευθερώνει οξείδια του αζώτου, ρυπαντές έως και 300 φορές πιο επίμονους από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τον Οκτώβριο ο Γκέιτς και μια ομάδα επιχειρηματιών επένδυσαν δις δολάρια στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων που υπόσχονται τη μετρίαση του φαινομένου.

Η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί κατά πόδας στην παραγωγή ρύπων με 21% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όταν τα ορυκτά καύσιμα καίγονται τσιμέντο, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως και τα πλαστικά όταν διαλύονται σταδιακά στους ωκεανούς, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου.

Ο Γκέιτς έγραψε, χαρακτηριστικά, κοιτάξτε όλο αυτό το τσιμέντο, ατσάλι και πλαστικό γύρω σας. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην κλιματική αλλαγή.

Οι μεταφορές συνεισφέρουν ακόμα 14% στην παγκόσμια παραγωγή ρύπων.

Και ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων με τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων, η καύση καυσίμων για την κίνηση μεταφορικών μέσων όπως τα φορτηγά, τα πλοία και τα αεροπλάνα έχουν ακόμη καταστροφικότερες συνέπειες για το περιβάλλον.

Μόνον η ναυτιλία εκπέμπει τόσους ρύπους όσους ολόκληρες χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Και μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως θα ευθύνεται για το 17% των συνολικών εκπομπών.

Ενώ οι κατασκευές ευθύνονται μόλις για το 6% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων, αυτά τα ποσοστά αναμένεται να εκτοξευτούν στο μέλλον καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιγαντώνοντας τις κατασκευαστικές ανάγκες για τη στέγασή τους.

Εντός των κτιρίων, οι συσκευές θέρμανσης και φωτισμού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ενώ ψυγεία και κλιματιστικά απελευθερώνουν ποσότητες βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει την εγκατάσταση κουφωμάτων ενεργειακής απόδοσης και καλύτερης μόνωσης στις κατασκευές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:31

Εκτός τα δημοτικά τέλη από τους λογαριασμούς ρεύματος - Εξετάζεται η λύση της ΑΑΔΕ

08:25

Πρόγραμμα Δημογραφικής Ανάπτυξης: Μπόνους μετεγκατάστασης 10.000€ και προκαταβολή για τα έξοδα μετακίνησης

08:16

AKTOR: Παρά την «ενεργειακή στροφή» παραμένει «πυλώνας» η Κατασκευή - Ενισχύονται Παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ

08:12

ΗΠΑ- Ιράν: Ανεβαίνει ξανά η ένταση στον Περσικό – Ανταλλαγή χτυπημάτων

08:00

Φοροδιαφυγή-οικονομικό έγκλημα: Εξπρές έλεγχοι και διώξεις - Στενότερη συνεργασία ΑΑΔΕ με «ελληνικό FBI»

23:54

Ρούμπιο για συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου: Διαδικασία και για αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

23:40

ΕΟΤ: Δράση για την προβολή της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά

23:26

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Χαλάνδρι το Σαββατοκύριακο λόγω εργασιών

23:12

Wall Street: 5η ημέρα απωλειών για S&P 500 - Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί εδώ και 10 μήνες

22:58

Europol: Τα εγκληματικά δίκτυα μετατρέπονται σε «παγκόσμιες επιχειρήσεις»

22:44

Κομισιόν σε Τραμπ για δασμούς: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά για τα δικαιώματά μας

22:30

Κασκάρι (Fed): Θα χρειαστεί μία αύξηση επιτοκίων φέτος

22:16

ΕΛΑΣ: Παραπλανητική ιστοσελίδα κλέβει τραπεζικά και προσωπικά στοιχεία - «Μην δίνετε δεδομένα»

22:02

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη Ρόδο

21:48

Τρίτη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

21:34

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 86 εκατ. ευρώ

21:20

ΑΣΕΠ 3Κ/2025: Οριστικά αποτελέσματα για 450 θέσεις ΔΕ σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

21:06

Τέταρτη εβδομάδα πτώσης για τον χρυσό - Απώλειες 2,1%

20:52

Πρώην σύμβουλος του Τραμπ δηλώνει ένοχος για κακή διαχείριση απόρρητων εγγράφων

20:38

Σκέρτσος: Πώς κωδικοποιείς και επικοινωνείς το κυβερνητικό έργο 7 χρόνων;

20:26

Τριμερής συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ-Λιβάνου για «βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια»

20:17

Έκκληση ΟΗΕ για «διεθνή αλληλεγγύη» στη Βενεζουέλα μετά τους καταστροφικούς σεισμούς

20:09

Παράνομος τζόγος: Στο στόχαστρο της ΕΕΕΠ 18 influencers που προωθούσαν μη αδειοδοτημένες στοιχηματικές πλατφόρμες

20:00

Τα data centers, ο νέος καταλύτης του πληθωρισμού

19:45

O Τραμπ απειλεί με δασμούς 100% την Ευρώπη για το Digital Services Tax

19:37

Κώτσηρας: Θεσπίζουμε ένα ασφαλέστερο πλαίσιο χρήσης των ηλεκτρικών πατινιών

19:28

Αττικά Πολυκαταστήματα: Υπερκάλυψη κατά 3,9 φορές της Δημόσιας Προσφοράς - Συγκέντρωση 212 εκατ. ευρώ

19:15

Ευρωαγορές: Στο «κόκκινο» οι δείκτες υπό το βάρος του sell off στην τεχνολογία

19:03

Τραμπ για Ιράν: Παραβίασε την εκεχειρία - Μήνυμα από Ομάν για τέλη στα Στενά του Ορμούζ

18:54

ΕΥΡΩΠΗ Holdings: Ντεμπούτο στις 30 Ιουνίου για τις 3.42 εκατ. νέες μετοχές


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider