Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη
Τι συμβουλεύει ο μεγιστάνας προκειμένου να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη παρακολουθούν με δέος και έντονη ανησυχία και προβληματισμό τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που το τελευταίο διάστημα χτυπούν αλλεπάλληλα τη Γη, που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στο μέλλον τα φαινόμενα αυτά, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, πρόκειται να γιγαντωθούν.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, Μπιλ Γκέιτς, θορυβημένος κι αυτός από την αύξηση των περιβαλλοντικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, στέλνει ένα αγωνιώδες μήνυμα.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς, «σε προβλήματα όπως οι τυφώνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Business Insider, o Μπιλ Γκέιτς γράφει στο ιστολόγιό του πως «δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη άποψη πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη μας».

«Για να σταματήσουμε τον πλανήτη να γίνεται ολοένα θερμότερος», γράφει ο Μπιλ Γκέιτς, «χρειαζόμαστε να ανακαλύψουμε καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές για το πώς κάνουμε τα πράγματα, πως καλλιεργούμε το φαγητό μας, μεταφέρουμε ανθρώπους και αγαθά και όχι μόνο πώς παρέχουμε ενέργεια στα σπίτια μας και κινούμε τα αυτοκίνητά μας».

«Για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», συνεχίζει ο Γκέιτς, «ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί σε πέντε μεγάλες προκλήσεις» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία συνδέεται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας».

Δείτε παρακάτω τις 5 προτεραιότητες που θέτει ο Μπιλ Γκέιτς για τη σωτηρία του πλανήτη Γη:

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, το 75% των αερίων του θερμοκηπίου εκλύονται από άλλες πηγές, πέραν της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Με τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων να έχουν αυξηθεί κατά 90% από τη δεκαετία του ‘70, ο πλανήτης δε μπορεί να εγκαταλείψει τη μοίρα του μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γεωργία-κτηνοτροφία ευθύνεται περίπου για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι τα βοοειδή που παράγουν περισσότερους ρύπους απ’ όσο παράγουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, εξαιρουμένων των ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο και άλλοι γεωργικοί παράγοντες είναι ανάλογα ρυπογόνοι. Για παράδειγμα η χρήση νιτρικών λιπασμάτων απελευθερώνει οξείδια του αζώτου, ρυπαντές έως και 300 φορές πιο επίμονους από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τον Οκτώβριο ο Γκέιτς και μια ομάδα επιχειρηματιών επένδυσαν δις δολάρια στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων που υπόσχονται τη μετρίαση του φαινομένου.

Η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί κατά πόδας στην παραγωγή ρύπων με 21% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όταν τα ορυκτά καύσιμα καίγονται τσιμέντο, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως και τα πλαστικά όταν διαλύονται σταδιακά στους ωκεανούς, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου.

Ο Γκέιτς έγραψε, χαρακτηριστικά, κοιτάξτε όλο αυτό το τσιμέντο, ατσάλι και πλαστικό γύρω σας. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην κλιματική αλλαγή.

Οι μεταφορές συνεισφέρουν ακόμα 14% στην παγκόσμια παραγωγή ρύπων.

Και ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων με τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων, η καύση καυσίμων για την κίνηση μεταφορικών μέσων όπως τα φορτηγά, τα πλοία και τα αεροπλάνα έχουν ακόμη καταστροφικότερες συνέπειες για το περιβάλλον.

Μόνον η ναυτιλία εκπέμπει τόσους ρύπους όσους ολόκληρες χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Και μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως θα ευθύνεται για το 17% των συνολικών εκπομπών.

Ενώ οι κατασκευές ευθύνονται μόλις για το 6% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων, αυτά τα ποσοστά αναμένεται να εκτοξευτούν στο μέλλον καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιγαντώνοντας τις κατασκευαστικές ανάγκες για τη στέγασή τους.

Εντός των κτιρίων, οι συσκευές θέρμανσης και φωτισμού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ενώ ψυγεία και κλιματιστικά απελευθερώνουν ποσότητες βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει την εγκατάσταση κουφωμάτων ενεργειακής απόδοσης και καλύτερης μόνωσης στις κατασκευές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:25

Καραβιάς: H ποιοτική δημόσια εκπαίδευση ως βασική προϋπόθεση μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

12:18

Μητσοτάκης: Από την ΔΕΘ και με ορίζοντα τις εκλογές του 2027 το προεκλογικό μας πρόγραμμα

12:12

Παπαστεργίου: Περίπου 4.000 κλήσεις από τις «έξυπνες κάμερες» στην Αττική - Στο 99% η κτηματογράφηση της χώρας

12:09

ΔΥΠΑ: Προσωρινοί πίνακες για τους 28 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

12:09

Τραπεζική άδεια στην Αυστραλία έλαβε η Revolut - Σχεδιάζει επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων

12:02

ΕΣΠ: Διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών για το ελληνικό εμπόριο

11:56

Βρετανία: Ο πρώην υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ αναλαμβάνει το υπουργείο Άμυνας

11:52

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται και διαμορφώνει ήδη το Εθνικό Πρόγραμμα για το 2035

11:50

Eldorado Gold: Πρώτη θραύση μεταλλεύματος στις Σκουριές

11:39

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας θα μειώσει τους φόρους στους λογαριασμούς του ρεύματος

11:35

ΤΕΡΝΑ: Νέα σύμβαση 380 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομικό έργο στη Ρουμανία

11:35

ΤτΕ: «Άλμα» 25,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 5μηνο

11:33

Μαρινάκης: Πακέτο ίσως και άνω του 1 δισ. ευρώ στη ΔΕΘ

11:33

ΕΣΕΕ: Διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών για φορολογία και ρευστότητα στις ΜμΕ

11:25

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η Ελλάδα ηγετική δύναμη στην αντιτρομοκρατία και παράδειγμα προς μίμηση»

11:13

Οι στόχοι του νέου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης των 23 δισ. ευρώ

11:10

Χρηματιστήριο: Αντίδραση με «μοχλό» τις τράπεζες

11:07

Το LSE ετοιμάζει πλατφόρμα για 24ωρο trading

10:53

Κτηματολόγιο: Παράταση Ανάρτησης Κτηματολογικών Στοιχείων στις Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Λέσβου και Λήμνου

10:48

Aktor: Στα 11,25-12 ευρώ το νέο εύρος τιμής διάθεσης για τις μετοχές της ΑΜΚ

10:40

Ευρωαγορές: Σταδιακή άνοδος μετά τις αναφορές διαπραγματεύσεων στην Μέση Ανατολή

10:36

Η EOS Capital Partners και το Latsco Family Office αποκτούν το 30% της Nova ICT

10:26

Ξεκίνησε η τρίτη φάση του οικιστικού προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

10:09

Γιατί οι καλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να θέσουν όρια;

10:04

Δεύτερο τάνκερ του Προκοπίου χτυπήθηκε από το Ιράν

10:03

Το Ιράν στοχοποίησε ραντάρ και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ

09:59

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα διευρύνει τις συνεργασίες και κάνει συνεχώς ακόμα πιο ενεργή την παρουσία της στον κόσμο

09:57

Τέλος από σήμερα τα ηλεκτρικά πατίνια για τους κάτω των 17

09:56

Στον Όμιλο HotelBrain το Carpe Diem στη Σαντορίνη

09:55

Volkswagen: Αναζητά στρατηγικό εταίρο στην Ινδία μέσω συνεργασίας με την JSW


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider