Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Μπιλ Γκέιτς προειδοποιεί: Αυτά είναι τα 5 μυστικά για τη σωτηρία του πλανήτη
Τι συμβουλεύει ο μεγιστάνας προκειμένου να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι του πλανήτη παρακολουθούν με δέος και έντονη ανησυχία και προβληματισμό τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που το τελευταίο διάστημα χτυπούν αλλεπάλληλα τη Γη, που σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Στο μέλλον τα φαινόμενα αυτά, ισχυρίζονται οι επιστήμονες, πρόκειται να γιγαντωθούν.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας, Μπιλ Γκέιτς, θορυβημένος κι αυτός από την αύξηση των περιβαλλοντικών καταστροφών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, στέλνει ένα αγωνιώδες μήνυμα.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση», σημειώνει ο Μπιλ Γκέιτς, «σε προβλήματα όπως οι τυφώνες, οι ξηρασίες, οι πλημμύρες και οι ακραίες θερμοκρασίες».

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Business Insider, o Μπιλ Γκέιτς γράφει στο ιστολόγιό του πως «δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη άποψη πως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως οι ηλιακοί συλλέκτες και οι ανεμογεννήτριες αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη και την εξοικονόμηση ενέργειας στον πλανήτη μας».

«Για να σταματήσουμε τον πλανήτη να γίνεται ολοένα θερμότερος», γράφει ο Μπιλ Γκέιτς, «χρειαζόμαστε να ανακαλύψουμε καινοτόμες μεθόδους και πρακτικές για το πώς κάνουμε τα πράγματα, πως καλλιεργούμε το φαγητό μας, μεταφέρουμε ανθρώπους και αγαθά και όχι μόνο πώς παρέχουμε ενέργεια στα σπίτια μας και κινούμε τα αυτοκίνητά μας».

«Για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα», συνεχίζει ο Γκέιτς, «ο κόσμος πρέπει να επικεντρωθεί σε πέντε μεγάλες προκλήσεις» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία συνδέεται με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας».

Δείτε παρακάτω τις 5 προτεραιότητες που θέτει ο Μπιλ Γκέιτς για τη σωτηρία του πλανήτη Γη:

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, το 75% των αερίων του θερμοκηπίου εκλύονται από άλλες πηγές, πέραν της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Με τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων να έχουν αυξηθεί κατά 90% από τη δεκαετία του ‘70, ο πλανήτης δε μπορεί να εγκαταλείψει τη μοίρα του μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γεωργία-κτηνοτροφία ευθύνεται περίπου για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο μεγαλύτερος ρυπαντής είναι τα βοοειδή που παράγουν περισσότερους ρύπους απ’ όσο παράγουν οι περισσότερες χώρες του πλανήτη, εξαιρουμένων των ΗΠΑ και Κίνας.

Ωστόσο και άλλοι γεωργικοί παράγοντες είναι ανάλογα ρυπογόνοι. Για παράδειγμα η χρήση νιτρικών λιπασμάτων απελευθερώνει οξείδια του αζώτου, ρυπαντές έως και 300 φορές πιο επίμονους από το διοξείδιο του άνθρακα.

Τον Οκτώβριο ο Γκέιτς και μια ομάδα επιχειρηματιών επένδυσαν δις δολάρια στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων που υπόσχονται τη μετρίαση του φαινομένου.

Η βιομηχανική παραγωγή ακολουθεί κατά πόδας στην παραγωγή ρύπων με 21% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όταν τα ορυκτά καύσιμα καίγονται τσιμέντο, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα.

Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως και τα πλαστικά όταν διαλύονται σταδιακά στους ωκεανούς, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου.

Ο Γκέιτς έγραψε, χαρακτηριστικά, κοιτάξτε όλο αυτό το τσιμέντο, ατσάλι και πλαστικό γύρω σας. Όλα αυτά συνέβαλλαν στην κλιματική αλλαγή.

Οι μεταφορές συνεισφέρουν ακόμα 14% στην παγκόσμια παραγωγή ρύπων.

Και ενώ μεγάλη βαρύτητα έχει δοθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων με τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων, η καύση καυσίμων για την κίνηση μεταφορικών μέσων όπως τα φορτηγά, τα πλοία και τα αεροπλάνα έχουν ακόμη καταστροφικότερες συνέπειες για το περιβάλλον.

Μόνον η ναυτιλία εκπέμπει τόσους ρύπους όσους ολόκληρες χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Και μέχρι το 2050 υπολογίζεται πως θα ευθύνεται για το 17% των συνολικών εκπομπών.

Ενώ οι κατασκευές ευθύνονται μόλις για το 6% της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων, αυτά τα ποσοστά αναμένεται να εκτοξευτούν στο μέλλον καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι θα μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, γιγαντώνοντας τις κατασκευαστικές ανάγκες για τη στέγασή τους.

Εντός των κτιρίων, οι συσκευές θέρμανσης και φωτισμού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ενώ ψυγεία και κλιματιστικά απελευθερώνουν ποσότητες βλαβερών αερίων του θερμοκηπίου.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω φαινομένων, ο Μπιλ Γκέιτς προτείνει την εγκατάσταση κουφωμάτων ενεργειακής απόδοσης και καλύτερης μόνωσης στις κατασκευές.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Νέο κύμα καύσωνα πλήττει την Ευρώπη - Στα ύψη ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο

23:47

Χρηματοδοτούνται 140 έργα στην Αιτωλοακαρνανία από το ΥΠΕΣ

23:35

Στον Τραμπ το αεροσκάφος - «δώρο» του Κατάρ: Προανήγγειλε ταξίδια σε Τουρκία και Κίνα

23:23

Γεραπετρίτης: Σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου

23:11

«Όχι» από Παρίσι - Μαδρίτη σε Κέντρα Επιστροφής για μετανάστες

22:59

ΥΠΑΝ: Τάσεις αποκλιμάκωσης στις τιμές καυσίμων - Στα 1,968 ευρώ η απλή αμόλυβδη

22:46

Τραμπ: Δεν θέλω την Μελόνι θαυμάστρια γιατί δεν με στήριξε για το Ορμούζ

22:32

Ουκρανία: 3 νεκροί από ρωσικές επιθέσεις - Πλήγματα του Κιέβου στην Κριμαία

22:18

Τρίτη «κόκκινη» εβδομάδα για τον χρυσό υπό το βάρος της Fed

22:04

Ρωσία σε Ευρώπη: Ναι στις συνομιλίες, όχι στα τελεσίγραφα

21:50

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Rally Acropolis - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

21:37

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 65 εκατ. ευρώ

21:24

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο - Πτώση 8%

21:11

Συγκρούστηκαν δύο τρένα στη Βρετανία: Αναφορές για τραυματίες

20:58

Στην Ουάσιγκτον ο νέος γύρος συνομιλιών Ισράηλ - Λιβάνου: Το μήνυμα Τραμπ για εκεχειρία

20:44

WP: Φόβοι στις ΗΠΑ για «σαμποτάζ» Νετανιάχου στη συμφωνία με Ιράν

20:30

Βουλή: Προτίμηση στον Παναγιώτη Λυμπερόπουλο για νέο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου

20:16

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Σημαντικές διαφωνίες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034

20:06

Βρετανία: Η νέα πρόκληση για τον Στάρμερ έρχεται από το Μάντσεστερ

19:52

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής το ν/σ του ΥΠΕΘΟΟ - Έρχονται βελτιώσεις

19:42

Εβδομαδιαία κέρδη στις ευρωαγορές

19:30

UniCredit: Ανεβάζει στο 42,5% τη συμμετοχή στην Commerzbank

19:13

Τετραμερής των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας και Σ. Αραβίας την Κυριακή

18:59

Lidl Ελλάς: Επένδυση 14,8 εκατ. ευρώ για το νέο κατάστημα στη Σαντορίνη

18:47

Κόστα: «Η ΕΕ πρέπει να μπορεί να μεταφέρει απευθείας τις δικές της θέσεις στη Μόσχα»

18:34

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

18:20

Μητσοτάκης: Αποκλιμακώνονται οι τιμές στην αντλία - «Παράθυρο» ελληνικής συμμετοχής σε αποστολή στο Ορμούζ

18:07

Δήμας: Κοινή βούληση Ελλάδας -Βουλγαρίας-Ρουμανίας για τον διάδρομο Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου

17:54

Χρηματιστήριο: Άλμα τζίρου και εβδομαδιαία κέρδη 2,24% για τον Γενικό Δείκτη

17:43

Κυρανάκης: Στις κάλπες του 2027 το μήνυμά μας για μία ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider