Ειδήσεις | Διεθνή
20-10-2018 | 20:45

Επτά συμβουλές από έναν πράκτορα της CIA για να προετοιμαστείτε για ένα ασφαλές ταξίδι

Μοιράσου το
Επτά συμβουλές από έναν πράκτορα της CIA για να προετοιμαστείτε για ένα ασφαλές ταξίδι

Μερικές συμβουλές που έδωσε μία πρώην αξιωματικός της CIA.

Είτε για δουλειά, είτε για αναψυχή, τα ταξίδια για πολλούς αποτελούν μια συχνή «συνήθεια». Ακόμη και ο πιο έμπειρος ταξιδιώτης όμως μπορεί αν βρεθεί σε μία δυσάρεστη κατάσταση ενώ βρίσκεται μακριά από την χώρα του. Ας δούμε μερικές συμβουλές που έδωσε μία πρώην αξιωματικός της CIA, η Σίντι Ότις σχετικά με την προετοιμασία των ταξιδιών, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις ... κακοτοπιές, τη φυλακή και τα νοσοκομεία στα ταξίδια σας και να επιστρέψετε με ασφάλεια στο σπίτι σας.

 

Πριν φύγετε…

Ταξιδεύοντας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βρείτε κάθε είδος μικροβίου και ασθένειας που μπορείτε να φανταστείτε. Μπορεί να αντιμετωπίσετε ασθένειες, όπως η ελονοσία, που δεν είναι κοινές στη χώρα σας. Μάθετε τι εμβολιασμούς ή φάρμακα χρειάζεστε. Βρείτε χρόνο για να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Οι γαστρεντερικές νόσοι είναι συχνές όταν ταξιδεύετε, οπότε καλό είναι να ερευνήσετε τι πρέπει να αποφύγετε.

Η δυνατότητα επικοινωνίας στη γλώσσα της χώρας που επισκέπτεστε θα σας βοηθήσει να περιηγηθείτε καλύτερα αν βρίσκεστε σε δύσκολη θέση, ειδικά φράσεις όπως «Πού είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο;» ή «Χρειάζομαι βοήθεια».

Υπάρχουν πολλές καλές εφαρμογές ξένων γλωσσών για να εγκαταστήσετε στο τηλέφωνό σας που θα σας βοηθήσουν να μεταφράσετε ξένες γλώσσες επί τόπου. Το Google Translate και το iTranslate είναι ιδιαίτερα καλά, αν και θα πρέπει να πληρώσετε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το iTranslate εκτός σύνδεσης. Οι εφαρμογές μπορούν να μεταφράσουν περισσότερες από 100 διαφορετικές γλώσσες και είναι και οι δύο δωρεάν.

Είναι εύκολο να χάσετε τα πράγματα όταν ταξιδεύετε, είτε επειδή κάπου θα παραπέσουν είτε επειδή θα κλαπούν ενώ βρίσκεστε εν κινήσει. Το ταξίδι δεν είναι ιδανικό για να φέρετε ανεκτίμητα κειμήλια ή οτιδήποτε είναι μοναδικό.

Μπορεί να διαπιστώσετε όταν φτάσετε ότι τα ATM του αεροδρομίου δεν λειτουργούν ή δεν δέχονται χρεωστικές κάρτες από τη χώρα προέλευσής σας. Ίσως τα ταξί τους να μην λαμβάνουν πιστωτικές κάρτες. Ξαφνικά, δεν έχετε τρόπο να πληρώσετε για να βγείτε από το αεροδρόμιο. Έχοντας λίγα χρήματα πάνω σας θα σας δώσει αρκετό χρόνο για να σχεδιάσετε τα επόμενα βήματα σας.

Πάρτε μαζί σας αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το τοπικό ισοδύναμο το «100» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αναζητήστε τον τηλεφωνικό αριθμό και τη διεύθυνσή της πρεσβείας πριν φύγετε και τηλεφωνήστε εκεί εάν χάσετε το διαβατήριό σας ενώ ταξιδεύετε ή εάν πέσετε θύμα εγκληματικής πράξης. Αν υπάρχει φυσική καταστροφή ή τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας και δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην οικογένεια ή τους φίλους σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία.

Καθώς προετοιμάζεστε για το ταξίδι σας, το να βρείτε τις πιθανές απειλές ή τις συχνότερες εγκληματικές πράξεις στη χώρα που επισκέπτεστε, θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε επαγρύπνηση ενώ βρίσκεστε εκεί. Υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες με σημαντικές πληροφορίες για κάθε χώρα του κόσμου, όπως εκθέσεις για εγκλήματα και ασφάλεια και προειδοποιήσεις ασφαλείας. Έτσι θα αποκτήσετε μια καλή αίσθηση για ποια πράγματα πρέπει να προετοιμαστείτε.

Ποτέ δεν αναμένουμε να έχουμε ένα πρόβλημα υγείας ενώ ταξιδεύουμε, αλλά συμβαίνει. Κάνετε την έρευνά σας για την ποιότητα της ιατρικής περίθαλψης στη χώρα που επισκέπτεστε, αλλά έχετε επίσης ένα σχέδιο εφεδρείας σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος,η ακόμα και μιας ταξιδιωτικής ασφάλειας.

Εκτυπώστε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας και προωθήστε τα δρομολόγια πτήσης και τις πληροφορίες για το ξενοδοχείο σε αυτόν. Έχοντας κάποιον που μπορεί να επαληθεύσει την ταυτότητα και τα ταξιδιωτικά σας σχέδια, θα δώσει στην αστυνομία κάτι για να ξεκινήσει αν σας συμβεί κάτι. Επίσης, απατεώνες που ενδεχομένως θα βάλουν στο στόχαστρο την οικογένειά σας θα ισχυρίζονται μερικές φορές ότι σας κρατούν ομήρους και θα ζητούν λύτρα. Γνωρίζοντας κάποιος πού μένετε στο ταξίδι σας, θα βοηθήσει τους φίλους και την οικογένειά σας να αποφύγουν αυτές τις απάτες.

Βρείτε το χρόνο επίσης για να απομνημονεύσετε και οι ίδιοι τις ταξιδιωτικές πληροφορίες, επειδή δεν μπορείτε πάντα να υπολογίζετε σε ένα λειτουργικό ή πλήρως φορτισμένο τηλέφωνο, ή ένα αξιόπιστο διαδίκτυο.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.