Σαββάκης στο insider.gr: Μόνο ελληνικός ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες

Στέλλα Κεμανετζή
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαββάκης στο insider.gr: Μόνο ελληνικός ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες

Ελάχιστα 24ωρα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Πρόεδρός του ΣΒΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης μιλάει στο insider.gr για όλα τα θέματα που αφορούν στην περιοχή και δίνει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα μετά και την αναγνώριση από την κυβέρνηση του Συνδέσμου ως κοινωνικού εταίρου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος τοποθετείται για την υλοποίηση των επενδύσεων και κατά πόσο αυτές επηρεάζονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, για τα «μακεδονικά προϊόντα» καθώς ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα, για τη συμφωνία των Πρεσπών και πως αυτή αντιμετωπίζεται από τους επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας αλλά και για την αναγνώριση του ΣΒΒΕ από την κυβέρνηση ως κοινωνικού εταίρου.

Ο Πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΒΒΕ τη Δευτέρα είπε ότι η προώθηση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, ανοίγει σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες «οι επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν». Σας βρίσκει σύμφωνο και τινί τρόπω μπορεί να συμβεί αυτό;

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) έχει υποστηρίξει ότι το διμερές πρόβλημα θα πρέπει να διευθετηθεί, ούτως ώστε να επικρατήσει κλίμα ηρεμίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, και, ταυτόχρονα, να εξασφαλισθεί η προστασία των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα. Επαναλαμβάνω όμως και σε σας, αυτό που ο ΣΒΒΕ έχει διακηρύξει από την αρχή, και υποστηρίζει διαχρονικά: ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην Ελλάδα.

Με αυτό ως δεδομένο, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της συμφωνίας, για την ομαλοποίηση των διμερών εμπορικών μας σχέσεων, για την αναβάθμισή τους, για την καλλιέργεια ειλικρινούς κλίματος επαναλαμβάνω προστασίας των επενδύσεών μας στη γειτονική χώρα, και για τη δημιουργία πραγματικά νέων προοπτικών για επενδύσεις.

Συνεπώς, και με δεδομένο ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, και ειδικά οι βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες, είναι από τους σημαντικότερους διεθνείς επενδυτές στη γειτονική χώρα, θεωρώ ότι όντως η ομαλοποίηση των σχέσεων μπορεί να δημιουργήσει το απαραίτητο κλίμα ηρεμίας, που θα αποτελέσει εγγύηση για την προοπτική υλοποίησης ελληνικών επενδύσεων εκεί.

Τι ακριβώς θα συμβεί με αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ως «μακεδονικά προϊόντα»; Πλήττονται;

Σας ανέφερα προηγουμένως ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος υποστηρίζει ότι ο όρος «Μακεδονία» για τις εμπορικές επωνυμίες, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα. Με αυτή ακριβώς τη θέση, οι επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική χώρα θεωρούμε ότι θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Ειδικότερα, και για να μην υπάρξουν ζητήματα εξαιτίας της ασάφειας στη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο ΣΒΒΕ έχει ήδη καλέσει την Ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου που προβλέπει η συμφωνία ούτως ώστε να λυθούν θέματα χρήσης των εμπορικών σημάτων, δεν θα υπάρξει ούτε μία αλλαγή στις επωνυμίες των ελληνικών εμπορικών προϊόντων που περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία». Αναφορικά για τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και για τα Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι αυτά έχουν καθορισθεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (ΕΕ)

Επιπλέον, κι επειδή διαπιστώσαμε σε πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου μας ότι είναι λίγες οι Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν πανευρωπαϊκά και διεθνώς κατοχυρώσει το εμπορικό τους σήμα για τα προϊόντα τους στα οποία χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία», ανακοινώσαμε ότι ο ΣΒΒΕ, προσφέρει την απαραίτητη νομική και διαδικαστική υποστήριξη σε οποιαδήποτε Ελληνική επιχείρηση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας κατοχύρωσης εμπορικού σήματος που περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Αυτή η νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία αφορά οποιαδήποτε Ελληνική επιχείρηση, και όχι μόνον επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο ανήκουν, και χωρίς βεβαίως να είναι απαραίτητα μέλη του Συνδέσμου μας.

Η νέα αυτή αναπτυξιακή πρωτοβουλία του ΣΒΒΕ, στην οποία καλούμε να συμμετέχουν όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς της χώρας, οι Περιφέρειες και κάθε φορέας που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, ευελπιστούμε ότι τελικά θα έχει εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική και εθνική ανάπτυξη.

Πώς αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης τη συμφωνία των Πρεσπών;

Ο επιχειρηματικός κόσμος και οι πολίτες της Βορείου Ελλάδος, δεν μείναμε αδιάφοροι για τις επιπτώσεις της συμφωνίας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Κάθε άλλο!!! Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε μια διακρατική συμφωνία υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία. Θετικές και αρνητικές πτυχές.

Πάγια θέση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος όμως είναι να μην σχολιάζει την πολιτική επικαιρότητα. Σύντομα θα σας πω ότι η επίλυση του προβλήματος των δύο χωρών ήταν επιβεβλημένη, και μάλιστα αυτό έπρεπε να γίνει στο πλαίσιο της ανάδειξης της χώρας μας σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Βεβαίως αυτό που απομένει είναι να διαπιστώσουμε τόσο στο εγγύς, όσο και στο απώτερο μέλλον, ότι όντως η συμφωνία ήταν επωφελής για τη χώρα μας.

Πρόσφατα ο ΣΒΕΕ αναγνωρίσθηκε από την κυβέρνηση ως κοινωνικός εταίρος. Τι σημαίνει αυτό για τα μέλη σας και πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις του ΣΒΕΕ που ταυτόχρονα είναι και μέλη του ΣΕΒ;

Η απόφαση της Κυβέρνησης έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και δικαιώνει την πάγια θέση του Συνδέσμου μας για την έμπρακτη υποστήριξη της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας συνολικά, στην ελληνική περιφέρεια και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Επιπλέον, καλύπτει με σαφήνεια το κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση του συνόλου της βιομηχανίας και της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας, στο πεδίο του κοινωνικού διαλόγου. Άλλωστε μέχρι σήμερα, η εκπροσώπηση της βιομηχανίας ως κοινωνικού εταίρου υλοποιείται κατά ένα μόνον μέρος της, αφού διαχρονικά οι βιομηχανίες που συστήνουν τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγικό πόλο της χώρας, δηλαδή οι περισσότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, δεν ήταν και δεν είναι μέλη του ΣΕΒ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΒΒΕ από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα, υποστηρίζει μόνιμα, και έχει προτείνει προς πάσα κατεύθυνση, τη δημιουργία τριτοβάθμιου εργοδοτικού συνδικαλιστικού φορέα εκπροσώπησης της βιομηχανίας στη χώρα, κατά το πρότυπο όλων των σύγχρονων κοινωνιών του δυτικού κόσμου, το οποίο σήμερα απουσιάζει από την πατρίδα μας.

Υπογραμμίζω ότι ο ΣΒΒΕ στην εκατόχρονη ιστορία του ουδέποτε υπήρξε μέλος του ΣΕΒ. Τούτο διότι ο ΣΕΒ ουδέποτε αποδέχτηκε τη δημιουργία μιας τριτοβάθμιας εργοδοτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη βιομηχανία, δηλαδή μιας συνομοσπονδίας, κατά το πρότυπο των χωρών της δυτικής Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, η κυβερνητική απόφαση αποτελεί σαφή έκφραση στήριξης από την πολιτεία του συνόλου της περιφέρειας της χώρας, και όχι αποκλειστικά της Βόρειας Ελλάδας, η οποία έτσι γίνεται συμμέτοχος στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών προοπτικών και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην πατρίδα μας.

Άλλωστε, η συνεπής στάση του ΣΒΒΕ, που είναι η αποκλειστική ενασχόλησή του με την ανάπτυξη τεκμηριωμένων προτάσεων προς την πολιτεία για τη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα και στη χώρα, τον έχει μετεξελίξει, με την πάροδο των ετών, από αμιγώς εργοδοτικό συνδικαλιστικό όργανο της βιομηχανίας, σε σημαντικό αναπτυξιακό φορέα, αφενός του συνόλου της Βόρειας Ελλάδας και αφετέρου της μεταποίησης σε εθνικό επίπεδο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο ΣΒΒΕ είναι μεγάλες, αφού πλέον καλείται να διαχειρισθεί τόσο αναπτυξιακά θέματα, όσο και θέματα κοινωνικής συνοχής. Αυτές οι ευθύνες, δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση μέλη μας, που πιθανόν να είναι και μέλη του ΣΕΒ. Το αντίθετο μάλιστα…

Πόσο κοντά στην αλήθεια βρίσκεται αυτή η πεποίθηση;: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν γρήγορα, αλλά χρειαζόμαστε μια επενδυτική έκρηξη οριζόντια, σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, αλλά και οι μεγάλες επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές στη βόρεια Ελλάδα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και η αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης ως εμπορικού διαμετακομιστικού κέντρου, όχι πια μόνο για τα Βαλκάνια αλλά για όλη την Ευρώπη, θα προκαλέσει την σημαντική τόνωση της ζήτησης για τις βιομηχανίες της Βορείου Ελλάδος».

Το θέμα της υλοποίησης των επενδύσεων είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα, και ειδικά αυτό της υλοποίησης παραγωγικών επενδύσεων.

Όμως, για την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε και να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο υλοποίησης των επενδύσεων. Το συγκεκριμένο πλαίσιο θα πρέπει να εστιάζει στην ταχεία αδειοδότηση, στη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, στη διευκόλυνση από το κράτος των υποψήφιων επενδυτών στην πρόσβαση για χρηματοδότηση και στην αξιοποίηση της περιουσίας του δημόσιου τομέα.

Πιστεύω ότι οι κάθε είδους πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, η γεωπολιτική της θέση και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα πλήθους επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να αξιοποιηθούν κατάλληλα από εγχώριους και διεθνές επενδυτές για την υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων είναι αυτή που εν τέλει θα συμβάλλει και στην προστασία των δημοσίων επενδύσεων. Οι φόροι, οι εργοδοτικές εισφορές και τα κάθε είδους τέλη που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από την ιδιωτική δραστηριότητα, καθώς και η δορυφορική επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, μπορούν όντως να οδηγήσουν στην προστασία των δημοσίων επενδύσεων και στην υλοποίηση και άλλων, σε πεδία που προφανώς ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι εφικτό να συμμετέχει.

Εσείς θα συστρατευθείτε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση;

Εμείς συστρατευόμαστε με ό, τι είναι καλό για τη χώρα και τους πολίτες της. Το σχέδιο εξόδου από την κρίση είναι ζητούμενο από τον επιχειρηματικό κόσμο όχι μόνον από την Κυβέρνηση, αλλά και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Άλλωστε η θέση μας είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για την ανάπτυξη.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί κατά τρόπο που αποθαρρύνει τους επενδυτές;

Το θέμα της προσέλκυσης των επενδύσεων έχει πολλές πτυχές. Μια από αυτές είναι η «νομοθέτηση» γενικώς όπως το θέτετε στην ερώτησή σας. Όμως, αυτό που έχει σημασία για έναν επενδυτή είναι η σταθερότητα και η διαφάνεια στο περιβάλλον δραστηριοποίησης μιας επιχείρησης. Η υψηλή φορολογία, η πολιτική αστάθεια, οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, τα διάφορα κόστη που τελικά αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των εγχώριων επιχειρήσεων, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση, η γενικότερη λειτουργία και ευελιξία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, κλπ., είναι σημαντικοί παράγοντες για την προσέλκυση επενδύσεων. Και βέβαια ένα μεγάλο ζήτημα είναι αυτό της κωδικοποίησης της νομοθεσίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα, και το οποίο θα διευκολύνει τα μέγιστα όλους τους υποψήφιους επενδυτές.

Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν για να μπορούμε να έχουμε ελπίδες στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων.

Προτείνατε τη δημιουργία διακριτού Υπουργείου για τη βιομηχανία, κάτι το οποίο το εξετάζει με ενδιαφέρον ο κ. Τσίπρας, όπως είπε. Το θεωρείτε πρώτης προτεραιότητας κίνηση; Και αν συμβεί και σας το προτείνει, θα το αναλάβετε;

Στον ΣΒΒΕ υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι η βιομηχανία πρέπει ν’ αποκτήσει το δικό της Υπουργείο. Είναι μια απόφαση απαραίτητη για την ανάταξη της οικονομίας της πατρίδας μας και την οικοδόμηση του νέου παραγωγικού μας μοντέλου. Με τη δημιουργία του Υπουργείου Βιομηχανίας, θα αποδοθεί η αξία που αρμόζει στη μεταποιητική δραστηριότητα στην πατρίδα μας. Επίσης πιστεύουμε ότι μόνο μέσω ενός υπουργείου Βιομηχανίας, θα μπορέσουν να υλοποιηθούν πολιτικές που εμπεριέχουν όλα τα στοιχεία που προανέφερα.

Η δημιουργία ενός Υπουργείου Βιομηχανίας είναι απαραίτητη για ν’ αξιοποιηθεί η κρίσιμη μάζα γνώσεων και εμπειριών που διαθέτουμε εμείς που δραστηριοποιούμαστε στον χώρο – και παραμείναμε στην χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια βάζοντας και εμείς πλάτη στο να βγει η χώρα από την κρίση, με υψηλότατο κόστος, οικονομικό, προσωπικό, οικογενειακό. Επιπλέον, είμαι βέβαιος ότι μια τέτοια απόφαση, πρέπει να συνοδευτεί από τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση σ’ ένα μόνο σημείο της δημόσιας διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας αποτελεί κομβικό σημείο για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας και πρέπει να ειδωθεί με τη δέουσα προσοχή.

Πώς βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις στο Δήμο της Θεσσαλονίκης; Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Και πριν και τώρα με ρωτάτε για πιθανές πολιτικές μου επιδιώξεις. Σας ενημερώνω λοιπόν ότι έχω ακόμη έναν πολύ σημαντικό χρόνο θητείας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος χρόνος προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος μετά την αναγόρευση του ΣΒΒΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο της χώρας μας. Κατά συνέπεια θέλω να αποχωρήσω από την ηγεσία του Συνδέσμου ολοκληρώνοντας ένα σημαντικό έργο που άρχισε πριν πέντε χρόνια, και σε καμία περίπτωση δεν θέλω να το αφήσω ημιτελές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider