Εμείς τολμούμε

Μάκης Μπαλαούρας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμείς τολμούμε

Μετά από μια 25ετία στασιμότητας στο μέτωπο του αποκαλούμενου «Μακεδονικού», η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη γενναία πρωτοβουλία να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων για μια συνολική συμφωνία που θα λύνει όλα τα θέματα.

Τις τελευταίες μέρες αυξάνεται η ροή των πληροφοριών, με τρόπο που δηλώνει πρόοδο στη διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση πράγματι προχωράει γρήγορα γιατί δεν ξεκινά από το μηδέν αλλά βασίζεται σε ένα υλικό, το οποίο είναι σε κατεύθυνση συνεννόησης. Η κατεύθυνση αυτή έχει χαραχθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και είναι σε γενικές γραμμές σωστή – άλλο αν μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει. Μεγάλη ευθύνη για τη στασιμότητα, τουλάχιστον κατά την προηγούμενη δεκαετία είχε και η άλλη πλευρά, της πΓΔΜ, καθώς όλα αυτά τα χρόνια στη γείτονα χώρα κυριαρχούσε το εθνικιστικό κόμμα VMRO, με τους αλυτρωτισμούς του. Αλλά και οι δικές μας κυβερνήσεις, επί μια 20ετία είχαν φοβηθεί να κάνουν το κρίσιμο βήμα. Εμείς δε φοβόμαστε. Πιστεύουμε ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Συν τοις άλλοις, θεωρούμε ότι η Ελλάδα, όντας ένας πόλος ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και χωρίς εδαφικές βλέψεις σε κανένα άλλο κράτος της Βαλκανικής, πρέπει να κάνει κάποια σημαντικά, σε όρους γεωπολιτικής, βήματα, χτίζοντας συμμαχίες με άλλα κράτη των Βαλκανίων, για τα συμφέροντα κα την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Πού βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση; Έχουμε πλέον υπό συζήτηση στο τραπέζι προτάσεις για όνομα σύνθετης ονομασίας, αλλά και τα αλυτρωτικά ζητήματα τους. Τον κρίσιμο ρόλο, ωστόσο, θα παίξει το σύμφωνο που ετοιμάζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο περιλαμβάνει έναν οδικό χάρτη τεσσάρων σταδίων για λύση ενιαία-πακέτο.

Ομολογώ πως είμαι αισιόδοξος για τη λύση, κρατώ όμως μικρό καλάθι ακόμη καθώς δεν αρκεί η δική μας βούληση, χρειάζεται και της άλλης πλευράς. Δεν παραβλέπω ότι η υπερδεκαετής κυριαρχία του εθνικιστικού κόμματος VMRO έχει κυριολεκτικά σφραγίσει την πορεία της ΠΓΔΜ, και γι’ αυτό έχω κάποιες επιφυλάξεις για το αν και πώς θα καταφέρουν ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφτης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης και οι Αλβανοί σύμμαχοί του να χειριστούν τις καταστάσεις.

ΝΔ: κλίνατε επί Δεξιά

Σε ό,τι αφορά στη στάση των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην προοπτική συνεννόησης με την πΓΔΜ, εκτιμώ ότι η ανυπαρξία θέσης της ΝΔ και η επιλογή της ηγεσίας υπέρ των συλλαλητηρίων – με το ενδόμυχη επιδίωξη ότι έχουν κόστος για την κυβέρνηση – αποτελεί μείζον θεσμικό και πολιτικό ζήτημα. Η ΝΔ είναι ένα ιστορικό κόμμα που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και τη διαμόρφωση της εθνικής θέσης μας για τη γειτονική χώρα. Η πολιτική παράδοση της Νέας Δημοκρατίας, όπως εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό το 1992, την Ντόρα Μπακογιάννη, ως ΥΠΕΞ, και τον Κώστα Καραμανλή, ήταν υπέρ της συνεννόησης με την πΓΔΜ. Είναι κρίμα που ο αρχηγός της ΝΔ ξεπούλησε την πραγματική πολιτική παράδοση του κόμματός του για χάρη των Σαμαρά - Άδωνι Γεωργιάδη και κατέληξε να ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς.

Ανεξάρτητα πάντως από τη στάση του κ. Μητσοτάκη αλλά και από τη στάση των ΑΝΕΛ, που έχουν ανακοινώσει ότι απορρίπτουν τη συμφωνία, πιστεύω ότι αν υπάρξει τελικά συνεννόηση με τη νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ και έρθει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, θα πάρει πλειοψηφία. Διότι από την πλευρά του χώρου που συγκροτείται ως Κίνημα Αλλαγής, είχαμε τις τελευταίες μέρες δηλώσεις βασικών στελεχών, οι οποίοι απέρριψαν την αρνητική στάση της ΝΔ. Με δυο λόγια, κατά τη γνώμη μου, η πολιτική πλειοψηφία υπέρ της συνεννόησης με την πΓΔΜ μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχει ήδη σχηματιστεί, και δεν αποκλείω να έχουμε θετικές ψήφους ακόμη και από βουλευτές της ΝΔ που ασφυκτιούν μέσα στο πλαίσιο της μη λύσης και του τορπιλισμού κάθε πιθανής συναίνεσης στο «Μακεδονικό» που βάζει η υπάρχουσα ηγεσία της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider