ΔΗΜΟΙ: Το 2018 το… μπαλάκι είναι στην πλευρά της Κυβέρνησης

Χρήστος Κ. Τσιρογιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΗΜΟΙ: Το 2018 το… μπαλάκι είναι στην πλευρά της Κυβέρνησης

Πολλές φορές σε συζητήσεις με άλλους Αυτοδιοικητικούς, αλλά και με συμπολίτες τίθεται ένα βασανιστικό ερώτημα: Τι θα γινόταν εάν οι Δήμοι είχαν τα χρήματα που έπρεπε να έχουν και το προσωπικό που είχαν πριν την οικονομική κρίση;

Σαφής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, αφού πρόκειται για μια υποθετική ερώτηση, αλλά κατά τη γνώμη μου, το σίγουρο είναι ότι με τον «Καλλικράτη», όπως αυτός έχει δομηθεί και λειτουργεί, οι Δήμοι λειτουργούν ήδη στα …κόκκινα και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλά περισσότερα από αυτά που ήδη γίνονται ή που σχεδιάζονται να γίνουν.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα οι Δήμοι λειτουργούν από την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων –των λιγοστών που διαθέτουν- και από το φιλότιμο και το μεράκι αυτοδιοικητικών και άλλων στελεχών.

Στο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, αναδείχθηκε περισσότερο από ποτέ άλλοτε ότι οι Δήμοι μέσα από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο (2010-2017) έχουν διαμορφώσει χαρακτήρα, έχουν σταχυολογήσει τις ανάγκες τους και τις προτεραιότητές τους και έχουν βάλει σε πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη. Επιτελούν έναν σκοπό για τον οποίο έτσι και αλλιώς είναι γεννημένοι, αλλά αυτό γίνεται μέσα από κακοτράχαλο έδαφος και πολλές δυσκολίες. Γίνεται μέσα και από την έλλειψη –πολλές φορές- συνεννόησης και διαλόγου με την κεντρική εξουσία.

Για το 2018 το «μπαλάκι» στις σχέσεις Δήμων –Κυβέρνησης βρίσκεται στην πλευρά της δεύτερης. Η ανακοίνωση, από τα Ιωάννινα, της απλής αναλογικής για τον τρόπο εκλογής Δημάρχων και Περιφερειαρχών το 2019 είναι απλά η κορυφή ενός παγόβουνου. Δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, αλλά παραμένει ένα σημαντικό «αγκάθι». Ορθώς η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος επισημαίνει πως δεν νοούνται ισχυροί Δήμοι χωρίς να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας τους, με προτεραιότητα στη Φορολογική Αποκέντρωση, τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την Αυτοδιοίκηση, την στελέχωση με προσωπικό και φυσικά την αύξηση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους Κ.Α.Π. και τη σταδιακή απόδοση των παρακρατηθέντων.

Το 2018 βρίσκει την Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί πολύ πιο πάνω από τις δυνάμεις της. Οι συμπολίτες μας να είναι απολύτως βέβαιοι ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν με αίσθημα ευθύνης, ωστόσο αυτό δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται από την κεντρική εξουσία ως αδυναμία. Είναι, επιτέλους, ώρα η Κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα των Δήμων και να τους βοηθήσει ουσιαστικά, αποφεύγοντας να κλείνει τα αυτιά της στα αιτήματά τους, αγνοώντας έτσι και τους πολίτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider