11ο Συνέδριο ΝΔ: καινοτομία και συμμετοχή. Στο επίκεντρο ο πολίτης

Νίκη Κ. Κεραμέως
Viber Whatsapp Μοιράσου το
11ο Συνέδριο ΝΔ: καινοτομία και συμμετοχή. Στο επίκεντρο ο πολίτης

Τo 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας σηματοδότησε την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου προσυνεδριακής δραστηριότητας σε όλη την Ελλάδα, ενώ άνοιξε μία νέα σελίδα στις κομματικές συνεδριακές πρακτικές.

Οργανώθηκαν 7 θεματικά προσυνέδρια και 2 ημερίδες, με 26 διαφορετικές θεματικές ενότητες, στις οποίες συμμετείχαν 124 ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, την αγορά. Καταγράφηκαν περισσότερες από 100.000 συμμετοχές στα ερωτηματολόγια που κάλυπταν όλη τη θεματολογία των προσυνεδρίων και περισσότερες από 160 προτάσεις, οι οποίες συνδιαμόρφωσαν συγκεκριμένες και τολμηρές επιλογές επί ενός ευρέως φάσματος καίριων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες, όπως η παιδεία, η υγεία, η ασφάλεια, η εργασία, το περιβάλλον, το προσφυγικό, στα οποία είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις.

Επίσης πολλοί και αξιόλογοι προσκεκλημένοι, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών και γενικότερα αναγνωρισμένες στον τομέα τους προσωπικότητες, κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από το δημόσιο βίο, σε αρκετές περιπτώσεις ασκώντας μας και αυστηρή κριτική, την οποία η Νέα Δημοκρατία συστηματικά επιδιώκει προκειμένου να βελτιώνεται.

Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που κατά τη γνώμη μου προέκυψαν από την πρωτόγνωρη αυτή προσυνεδριακή διαδικασία:

Πρώτον, ότι οι πολίτες αρχίζουν να εκφράζουν ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα κοινά, μετά από μια περίοδο αποστασιοποίησης, και επιδιώκουν τη συμμετοχή σε ανοιχτές, διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες. Η Νέα Δημοκρατία έδωσε φωνή σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκει, ώστε να μπορέσει να εκφράσει τις απόψεις του. Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να διαμορφώνονται πολιτικές για την κοινωνία ερήμην της, πόσο μάλλον όταν η τεχνολογία διαθέτει στην υπηρεσία μας πλήθος εργαλείων που μπορούν να διευκολύνουν το δημόσιο διάλογο.

Δεύτερον, ότι διαμορφώνεται ένα σύνολο τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων πολιτικής, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών, ειδικών και μη, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, μακριά από μικροπολιτικά συμφέροντα και αντιπολιτευτικές κραυγές. Η Νέα Δημοκρατία συντάσσει πολύ συγκεκριμένες, λεπτομερείς προτάσεις, στο επίπεδο σε πολλές περιπτώσεις συγκροτημένων νομοσχεδίων, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις και τη λογική του «όχι σε όλα» που ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να σχεδιάσουμε πραγματικές λύσεις για τα μείζονα προβλήματα της χώρας, προβάλλοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο. Εξάλλου, το κεντρικό μήνυμα του 11ου Συνεδρίου: «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα», καταδείκνυε αυτήν την ετοιμότητα του πολιτικού μας οργανισμού να αναδομήσει με τόλμη και μαζί με όλους τους πολίτες της χώρας τη νέα ημέρα που επιθυμούμε όλοι μας.

Εν κατακλείδι, η νεωτερική διαδικασία που ακολουθήθηκε στο 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας δεν θύμιζε σε τίποτα παλαιότερα κομματικά Συνέδρια. Ήταν μία διαδικασία που έκανε πράξη τη δέσμευσή μας για άνοιγμα στην κοινωνία, προσεγγίζοντας πολίτες που δεν ανήκουν στον πολιτικό μας χώρο και δεν καλούνται απλά να επικυρώσουν τους προγραμματικούς άξονες της Νέας Δημοκρατίας, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωσή τους. Στην προσπάθεια αλλαγής πολιτικής σελίδας στον τόπο και εξόδου από την πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, κανείς δεν περισσεύει.

Γιατί ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider