Ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ: Προσδοκίες και πραγματικότητες

Ξενοφών Γιαταγάνας
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ: Προσδοκίες και πραγματικότητες

Τρεις στόχους φαίνεται να έχει ο Πρωθυπουργός πηγαίνοντας στις ΗΠΑ: τις επενδύσεις, το ξεκαθάρισμα των προθέσεων του ΔΝΤ και την υποστήριξη του Προέδρου Τραμπ στα μείζονα εθνικά μας θέματα. Είναι αλήθεια ότι το ταξίδι αυτό γίνεται σε μια εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία: η Ελλάδα, έστω και αναιμικά, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, το ΔΝΤ έχει μετριάσει κάπως τις απαιτήσεις του και οι σχέσεις του αμερικανού προέδρου με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ, πράγμα που, ντε φάκτο, αναβαθμίζει την διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ευχή, φυσικά, όλων είναι να επιστρέψει ο κ. Τσίπρας με χειροπιαστά ανταλλάγματα στις αποσκευές του για την προδιαγεγραμμένη επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Σούδα, στην Ανδραβίδα, στον Άραξο, ίσως και αλλού. Το πιο δύσκολο θα είναι να εξηγήσει την στροφή αυτή στους παραδοσιακούς οπαδούς του, που δεν πάει πολύς καιρός κραύγαζαν «αμερικάνοι, φονιάδες των λαών». Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο θα είναι θετικό αφού θα εμπεδώσει τη θέση της ως πόλου σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Υπάρχουν όμως πολλά μπεμόλ στις προσδοκίες που επενδύονται στο ταξίδι αυτό, μάλιστα δε και ως προς όλες τις στοχεύσεις του.

  1. Ως προς τις επενδύσεις: όσα καλά λόγια και προτροπές να ακουστούν, το βέβαιο είναι ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα απαιτήσουν τις πάγιες εξασφαλίσεις που προαπαιτούνται στο ζήτημα αυτό. Θα απαιτήσουν σαφές, σταθερό και λογικό φορολογικό σύστημα, λιγότερη γραφειοκρατία, αποτελεσματικότερη και ταχύτερη λειτουργία της δικαιοσύνης, πιο ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και, γενικά, ένα ευνοϊκό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ικανή να εξασφαλίσει η σημερινή κυβέρνηση παρά την πρόσφατη θεαματική στροφή του κ. Τσίπρα. Ακόμα όμως και αν πιστέψουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει πράγματι μεταπειστεί στον τομέα αυτό, πολλοί υπουργοί και στελέχη του κόμματος δεν φαίνεται να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Οι επενδυτές θα τα μετρήσουν όλα αυτά και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πειστούν.
  2. Ως προς το ΔΝΤ: Είναι αλήθεια ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Λαγκάρντ και Τόμσεν περί μη απαίτησης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων καθώς και η πάγια υποστήριξή τους σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους συνιστούν στοιχεία θετικής εκκίνησης για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Όμως, πράγμα που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, οι δηλώσεις αυτές έγιναν με βάση την εδραία πεποίθηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλεόνασμα 3,5% για το 2018, όπως προβλέπει το πρόγραμμα και ότι δεν θα χρειαστούν, επομένως, νέα μέτρα στη βάση της δικής του πρόβλεψης για 2,5%. Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί βέβαιο ότι θα πιαστεί ο στόχος του 3,5 και ότι το ΔΝΤ πέφτει συνήθως έξω στις προβλέψεις του. Αν όμως για μια φορά έχει δίκιο; Τι θα συμβεί αν το πλεόνασμα παραμείνει γύρω στο 2,5%; Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν μοιάζει να έχει αποφασίσει αν θέλει ή όχι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το ότι μπορεί να προχωρήσει και μαζί του και χωρίς αυτό, δεν αποτελεί σαφή θέση. Αντίθετα, καθιστά το τοπίο ακόμα πιο θολό.
  3. Ως προς τα εθνικά θέματα: Παρά τις κακές σχέσεις με την Τουρκία, η αμερικανική πολιτική δεν αλλάζει άρδην από τη μια μέρα στην άλλη. Ο Πρόεδρος Τραμπ περιορίζεται από ένα εκτεταμένο και ισχυρό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών (Πεντάγωνο, Κογκρέσο, Γερουσία και Υπηρεσίες Ασφαλείας), που σχεδιάζει σε πολύ πιο μακροχρόνιο ορίζοντα. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα έχουμε εντυπωσιακές δηλώσεις ούτε για το Κυπριακό, ούτε για το Σκοπιανό. Το πιο πιθανό είναι να πετύχουμε κάτι ως προς τους ενεργειακούς άξονες, όπου υφίσταται και αμερικανικό ενδιαφέρον. Και αυτό όμως δεν θα είναι λίγο. Πρόχειρα θυμάμαι ότι ο πατέρας Μπους είχε υποσχεθεί και στον Καραμανλή και στον Παπανδρέου πως επίκειται το άνοιγμα τις Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Όμως ακόμα το περιμένουμε…

Κοντολογίς, ας είμαστε προσγειωμένοι και ας μην περιμένουμε τα πάντα από τους άλλους. Αν εμείς κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση και διαπραγματευτούμε με σύνεση το συγκυριακό στρατηγικό και γεωπολιτικό μας πλεονέκτημα, θα έρθει η ανταμοιβή. Αλλιώς, όλα θα αποδειχθούν φρούδες ελπίδες.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider