Το παράδειγμα της Εγνατίας, «μπούσουλας» και για την Ιόνια Οδό

Χρήστος Κ. Τσιρογιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το παράδειγμα της Εγνατίας, «μπούσουλας» και για την Ιόνια Οδό

Χωρίς αμφιβολία η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού αποτελεί για όλους εμάς στην Δυτική Ελλάδα και στην Ήπειρο την εκπλήρωση ενός ονείρου, που ξεκίνησε κάποιες δεκαετίες παλιότερα. Η οδική απομόνωση στην οποία βρισκόταν όλο το κομμάτι, ουσιαστικά, της Δυτικής Ελλάδας για πάρα πολλά χρόνια αίρεται, οι αποστάσεις μειώνονται σημαντικά και οι ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη πολλαπλασιάζονται.

Η Ιόνια Οδός, ένα έργο –πνοής ολοκληρώθηκε και πλέον περιοχές που πριν δεν είχαν μεγάλες ευκαιρίες προβολής, σαν την Άρτα, είναι πιο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα της Αττικής, της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Με την ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους το οραματίστηκαν, το σχεδίασαν, το μελέτησαν, το προγραμμάτισαν, το δημοπράτησαν, το υλοποίησαν και το ολοκλήρωσαν.

Τώρα πια, εναπόκειται σε όλους εμάς, στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στους επαγγελματίες κάθε περιοχής η αξιοποίηση της Ιόνιας Οδού. Ιδιαίτερα για την Άρτα, είναι πλέον στο χέρι μας εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος αυτός οδικός άξονας, τόσο σε αναπτυξιακό επίπεδο, αφού δίνεται η δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων με την κατασκευή και του Επιχειρηματικού Πάρκου Άρτας, όσο και σε τουριστικό επίπεδο. Και αυτό καθώς δημιουργούνται διαρκώς νέες ευκαιρίες για την προσέλκυση επισκεπτών και για την προβολή των ασύγκριτων πλεονεκτημάτων της Άρτας, όπως είναι τα πολιτιστικά και θρησκευτικά της μνημεία, ο κάμπος και τα προϊόντα της, η Κορωνησία και το οικοσύστημα του Αμβρακικού Κόλπου, η Ροδαυγή, τα Τζουμέρκα κ.α.

Το πώς θα γίνει η αξιοποίηση της Ιόνιας είναι κάτι που πρέπει, πλέον, να μας απασχολεί όλους. Η εμπειρία της Εγνατίας Οδού, ιδιαίτερα για την Ήπειρο, θα πρέπει να αποτελέσει ένα case study για όλη την Δυτική Ελλάδα. Ο τρόπος με τον οποίο η Εγνατία μπήκε στη ζωή των κατοίκων, ενίσχυσε τις τοπικές οικονομίες, δημιούργησε υπεραξίες και εν τέλει ανάδειξε Μακεδονία και Ήπειρο, θα πρέπει να εμπνεύσει και όλες τις περιοχές από το Αντίρριο μέχρι και τα Γιάννενα, όπου «κουμπώνει» η Ιόνια με την Εγνατία.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, επαγγελματίες όλων των κλάδων, αλλά και όλοι οι πολίτες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το δώρο. Όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. Το οφείλουμε, άλλωστε, στα παιδιά μας.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider