Η Στρατηγική της φτωχοποίησης

Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Στρατηγική της φτωχοποίησης

Κάποιες φορές ακούω ανθρώπους να μου λένε “καλά κι εσείς μην κατηγορείτε συνέχεια την κυβέρνηση, δεν είναι όλα τόσο καταστροφικά”. Είχα λοιπόν αυτή τη συζήτηση με έναν φίλο λογιστή ο οποίος μου ανέλυσε τι πληρώνει σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας.

Παραθέτω το παράδειγμα για να γίνω συγκεκριμένος. Αυτοαπασχολούμενος 30 ετών που δουλεύει από τα 24 με καθαρά έσοδα την περασμένη χρονιά 12.500 €.

“Τυχερός” θα πουν κάποιοι. Πάμε να δούμε τι πληρώνει φέτος με το νόμο ΣΥΡΙΖΑ:

  1. 2.750 € φόρο εισοδήματος
  2. 2.750 € προκαταβολή φόρου που έγινε 100%
  3. Τέλος επιτηδεύματος 650 €
  4. ΕΦΚΑ 3.370 €

Αν προσθέσουμε και την εισφορά αλληλεγγύης το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει είναι 9.530 € δηλαδή 76% των εσόδων του. Με απλά λόγια, αν βγάζεις περίπου ένα χιλιάρικο το μήνα, σου μένουν στην τσέπη 240 €. Τα υπόλοιπα τα δίνεις στο κράτος.

Το ρητορικό ερώτημα που προκύπτει και μου έκανε ο φίλος με το λογιστικό γραφείο είναι αν θα συμβούλευε έστω ένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν αυτά τα μέτρα, το παιδί του να γίνει ελεύθερος επαγγελματίας εδώ στην Ελλάδα.

Το παράδειγμα που μου ανέφερε, μαζί με πολλά άλλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φτωχοποίηση του επαγγελματία και συνολικά της μεσαίας τάξης είναι μια συνειδητή επιλογή. Οι άνθρωποι που κυβερνούν τη χώρα σήμερα είναι κρατιστές. Η στρατηγική τους είναι να φτωχοποιήσουν την ίδια στιγμή που πανηγυρίζουν για “μεγάλα πλεονάσματα”.
Στόχος τους είναι να κάνουν τους Έλληνες να αισθάνονται ευγνωμοσύνη για ψευδο-επιδόματα που θα μοιράζουν σε ομάδες που θέλουν να επηρεάσουν εκλογικά.
Γιατί να αυξήσεις το φόρο στο ενοίκιο και μετά να υπόσχεσαι επίδομα ενοικίου; Γιατί να αυξήσεις τις εργοδοτικές εισφορές και μετά να υπόσχεσαι προγράμματα επιδότησης εργασίας;

Υπερφορολογούν, όχι για να χρηματοδοτήσουν πραγματικές ανάγκες του κράτους, αλλά για να δημιουργήσουν καινούργιες ανάγκες και προβλήματα στους πολίτες. Αυτή είναι η στρατηγική τους. Η στρατηγική της φτωχοποίησης.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να περιμένουν και να απαιτήσουν από την επόμενη κυβέρνηση να μειώσει δραστικά φόρους και εισφορές. Το κράτος πρέπει να σταματήσει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του επαγγελματία και μόνο μια φιλελεύθερη κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει αυτήν την πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider