Η γαλλική καυτή πατάτα

Κώστας Βεργόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η γαλλική καυτή πατάτα

Άσχημο και νοσηρό παιχνίδι παίζεται με αφορμή την επικείμενη προεδρική εκλογή στη Γαλλία. Με συμμετοχή των ΜΜΕ, διακινείται και διογκώνεται ο φόβος της ακροδεξιάς κατίσχυσης, ώστε να εκβιάζεται η «ωφέλιμη ψήφος» υπέρ των άλλων υποψηφίων από τον συντηρητικό χώρο. Με την πορεία προς την στασιμότητα, η Γαλλία μετατρέπεται σε κατεστραμένο τοπίο με 3,5 εκατομμύρια ανέργων και άλλα 3 εκατομμύρια φτωχών κάτω από το ελάχιστο όριο της φτώχειας. Το φάντασμα της εργασιακής ανασφάλειας στοιχειώνει το κοινωνικό τοπίο και θα όφειλε να βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Ωστόσο, οι 11 υποψήφιοι για την γαλλική προεδρία αποφεύγουν ακόμη και την απλή επαφή με την «καυτή πατάτα», επιλέγοντας να ομιλούν για άλλα ζητήματα, οπωσδήποτε σοβαρά, που όμως
απομακρύνουν την προσοχή από αυτό που θα ανέμενε κάποιος να είναι το κεντρικό ζήτημα.

Για την εκτίναξη της ανεργίας, η ακροδεξιά υποψήφια ενοχοποιεί τις προσλήψεις αλλοδαπών και προτείνει την «εθνική προτεραιότητα» σε συνδυασμό με την επιβολή προστίμου στους εργοδότες που προσλαμβάνουν ξένους. Όμως, μεγαλύτερο πρόβλημα από τους ξένους εργαζόμενους, είναι οι απολύσεις και το κλείσιμο των επιχειρήσεων. Η ίδια ενοχοποιεί επίσης την ΕΕ, από την οποία απειλεί να αποχωρήσει άμεσα. Ωστόσο, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, δεν παύει να υπαναχωρεί από τις αρχικές εξαγγελίες της: αποδέχεται ήδη ως προϋπόθεση για την αποχώρηση το δημοψήφισμα, ώστε να αποφασίσει ο γαλλικός λαός. Με πιο πρόσφατη διατύπωση, και του δημοψηφίσματος θα προηγηθεί προσπάθεια επαναδιαπράγματευσης των ευρωπαϊκών Συνθηκών. Όμως, πόσο σοβαρή και αξιόπιστη είναι η ρητορική που δεν προσδιορίζει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ούτε το περιεχόμενο των γαλλικών προτάσεων για την αύξηση της απασχόλησης στη χώρα;

Παράλληλα, οι συντηρητικοί υποψήφιοι συναγωνίζονται μεταξύ τους σε «αντισυστημικές» επαγγελίες. Ο ένας ενοχοποιεί τον δημόσιο τομέα, επαγγελλόμενος την κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Και αυτό παρ’όλο που καταγράφονται δραματικές ελλείψεις προσωπικού σε υγεία, εκπαίδευση, ασφάλεια πολιτών.

Από την αυτή πλευρά εξαγγέλλεται μείωση κατά 50% της ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων και προσφυγή σε ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να ισοσκελισθούν τα ελλείμματα.

Από την «προοδευτική» πλευρά, εξαγγέλλεται ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για όλους. Πρόταση ασφαλώς δίκαιη, που όμως δεν μεταβάλλει το σημερινό οικονομικό σύστημα που οδεύει προς την στασιμότητα. Ομοίως, οι άνεργοι και ανασφαλείς εργαζόμενοι καλούνται να αναλάβουν την προστασία του περιβάλλοντος. Ενώ για την μείωση των θέσεων εργασίας ενοχοποιείται η ρομποτική και πληροφορική επανάσταση. Φυσικά, ουδείς αρνείται την επίπτωση της τεχνολογίας στην απασχόληση, όμως αυτή παραμένει μία μακροχρόνια τάση, ενώ για την σημερινή ανεργία μεγαλύτερη ευθύνη έχουν οι πολιτικές λιτότητος.

Από την αυτή πλευρά, τα θύματα των μέχρι σήμερα κυβερνητικών επιλογών καλούνται επίσης σε διά της ψήφου «ειρηνική επανάσταση», για την αλλαγή πολιτεύματος και την ίδρυση της 6ης γάλλικης Δημοκρατίας. Σε αυτήν, οι εκλεκτοί της λαϊκής ετυμηγορίας δεν θα είναι μόνον «αιρετοί», όπως μέχρι σήμερα, αλλά επίσης άμεσα ανακλητοί από τους εκλογείς τους, ώστε να μην αποκλίνουν από τις επαγγελίες τους. Ομοίως, προτείνεται επίσης συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος 500.000 πολιτών να αιτούνται την διοργάνωση λαϊκού δημοψηφίσματος. Φυσικά, δεν αμφισβητείται η αξία των προτάσεων, όμως παραμένουν διαδικαστικές, παρακάμπτοντας την ουσία. Δεν αρκεί η «αντισυστημική» διάθεση, δεν αρκεί η επαγγελία ενός νέου συστήματος που θα αντικαταστήσει το παλαιό, δεν αρκεί ο άμεσος έλεγχος των πολιτικών από τους εκλογείς.

Χρειάζεται ακόμη να διευκρινισθεί με ποιο τρόπο θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, με ποιο τρόπο θα εξασφαλισθεί η εργασιακή σταθερότητα, η κοινωνική προστασία και ασφάλιση των πολιτών. Επ’αυτού, ελάχιστα πράγματα διεκδικούνται από τους υποψήφιους και όσο πιο λίγες ημέρες απομένουν μέχρι τις εκλογές, τόσο περισσότερες κινδυνεύουν να είναι οι «εκπλήξεις».

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider