Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν της Ταϊβάν για να εξασφαλίσουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν της Ταϊβάν για να εξασφαλίσουν εμπορική συμφωνία με την Κίνα
Μάρκο Ρούμπιο / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Η Ταϊβάν ανησυχεί για πολλά ζητήματα, και δικαίως, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αναφέρει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο απέκλεισε χθες Σάββατο οποιοδήποτε ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ταϊβάν για να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμφωνίας για το εμπόριο με την Κίνα, την οποία επιδιώκει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη, στο περιθώριο συνόδου στη Νότια Κορέα, δήλωσε πως ελπίζει να κλειστεί συμφωνία «για όλα τα θέματα», κυρίως για το εμπόριο.

«Η Ταϊβάν ανησυχεί για πολλά ζητήματα, και δικαίως, εξαιτίας της κατάστασης στην οποία βρίσκεται», είπε ο κ. Ρούμπιο σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση από το Ισραήλ στο Κατάρ.

Πάντως «αν αυτό που ανησυχεί τον κόσμο είναι πως θα εξασφαλίσουμε συμφωνία για το εμπόριο ή για προτιμησιακή μεταχείριση με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη της Ταϊβάν», κανένας στην αμερικανική κυβέρνηση «δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο», διαβεβαίωσε.

Παρότι οι ΗΠΑ επισήμως δεν αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν, αλλά την Κίνα, κι αποφεύγουν γενικά να χαρακτηρίζουν ανεξάρτητη τη νήσο, παραμένουν επί δεκαετίες ο βασικός προμηθευτής της ως προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και αφήνουν πάντα ανοικτό, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής «στρατηγικής αμφισημίας», το ενδεχόμενο να την υπερασπιστούν αν δεχτεί επίθεση από το Πεκίνο, που τη θεωρεί κινεζική επαρχία.

Ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε αντιφατικά μηνύματα για τη δέσμευσή του στην υπεράσπιση της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2024, την παρουσίασε σε κάποιες περιπτώσεις ως ανταγωνιστή της χώρας του σε οικονομικό και ιδίως τεχνολογικό επίπεδο.

Εξάλλου πρόσφατα έλεγε ότι δεν νομίζει πως η Κίνα έχει στην πραγματικότητα πρόθεση να προχωρήσει σε εισβολή στην Ταϊβάν, εν μέρει λόγω αυτής που παρουσίασε ως καλή προσωπική σχέση του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ψάχνουν «σωσίβιο» από το ΕΣΠΑ για το στεγαστικό πρόβλημα

Αγρότες στα όπλα No2: Τι θα πρέπει να έχουμε στο χωράφι και στο… ράφι αν ξαφνικά ο ουρανός βρέξει drones

Gen Z: Η γενιά που αρνείται να εργαστεί με τους κανόνες των Boomers, αλλάζει δουλειές κάθε χρόνο και βάζει πάνω απ’ όλα την προσωπική ζωή

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider