BeeAutism: Καινοτόμο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώνει την επιστήμη με την κοινωνική ευαισθησία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
BeeAutism: Καινοτόμο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώνει την επιστήμη με την κοινωνική ευαισθησία
Το πρόγραμμα φέρει την ονομασία BEEAUTISM από τον συνδυασμό τριών λέξεων: Bee, Beauty και Autism.

Μία ιδέα που ξεκίνησε ως αποτέλεσμα της παρουσίας ενός φοιτητή με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) στο Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξελίχθηκε στον σχεδιασμό ενός καινοτόμου εγχειρήματος, δηλαδή την εκπαίδευση μίας πενταμελούς ομάδας ατόμων με ΔΑΦ στη μελισσοκομία. Στόχος ήταν να περάσουν όλα τα στάδια ενός μαθητευόμενου, από του αρχάριου μέχρι του επαγγελματία μελισσοκόμου. Στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αυτισμού Λάρισας, εκπαιδεύονται σε θεωρητικό αλλά κυρίως, σε πρακτικό επίπεδο.

Οι εκπαιδευόμενοι έχοντας στη διάθεσή τους 100 παραγωγικά μελίσσια που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Μελισσοκομίας του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής, ξεκίνησαν ήδη να παράγουν και να εμφιαλώσουν το τελικό προϊόν. Το μέλι θα αγοραστεί από τη εταιρία APIVITA η οποία στηρίζει τη δράση, σε προκαθορισμένη τιμή και θα διατεθεί ανά τον κόσμο, μέσω του δικτύου της. Το πρόγραμμα φέρει την ονομασία BEEAUTISM από τον συνδυασμό τριών λέξεων: Bee, Beauty και Autism.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η πρωτοβουλία μέχρι σήμερα έχει πιλοτική εφαρμογή ενός έτους, με προοπτική να εξελιχθεί σε μία μόνιμη δράση, προσφέροντας επαγγελματική προοπτική στα άτομα με ΔΑΦ.

Τους πέντε εκπαιδευόμενους, μελλοντικούς μελισσοκόμους, επιβλέπει επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από δύο μέλη ΔΕΠ του Τμήματος, έναν γεωπόνο-επαγγελματία μελισσοκόμο, τρεις επαγγελματίες στην ειδική αγωγή και μία ψυχολόγο.

Το πρόγραμμα, έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από πανεπιστήμια και ανάλογους συλλόγους αυτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει ήδη παρουσιαστεί σε ελληνικά, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και η σχετική επιστημονική εργασία, έχει γίνει δεκτή για παρουσίαση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μελισσοκομίας που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη, στις 27 Σεπτεμβρίου 2025.

Όπως σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καντάς, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος, το πρόγραμμα είναι ένα ανοιχτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε άτομα με αυτισμό, πάντα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αυτισμού Λάρισας, όπου και γίνεται η επιλογή. Παράλληλα, τόνισε, πως το κριτήριο για να ξεκινήσει το πρόγραμμα ήταν και παραμένει η προσφορά σε άτομα που έχουν ανάγκη την ένταξη στην παραγωγική διαδικασία «Εντοπίσαμε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αυτισμό είναι ή ένταξη τους στην αγορά εργασίας, οπότε η επιλογή του προγράμματος beeautism στοχεύει σε αυτό, δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι να αποκτήσουν τις ανάλογες ικανότητες για την ένταξη τους στην παραγωγή».

Σύμφωνα με τον κ. Καντά, οι μέχρι σήμερα συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν ολοκληρώσει τον πρώτο τρύγο, ενώ έχουν εκπαιδευτεί τόσο στην διαδικασία της παραγωγής, όσο και της τυποποίησης. «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του προγράμματος είναι εντυπωσιακά. Οι εκπαιδευόμενοι είναι πια σε θέση να επιθεωρούν και να διαχειρίζονται μελίσσια με ελάχιστη επίβλεψη και να παράγουν το δικό τους μέλι. Οι ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην αυτοπεποίθηση, την εστίαση προσοχής και την κοινωνικότητά τους, έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί από την επιστημονική ομάδα» σημείωσε ο κ Καντάς.

Σημειώνεται πως το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου θεσσαλίας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2019 ήδη συμβάλλει δυναμικά στην εκπαίδευση των φοιτητών και την έρευνα γύρω από τα αγροτικά ζώα και τα προϊόντα τους.

Στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στο συγκρότημα Γαιόπολις, διαθέτοντας αίθουσες, εργαστήρια, χώρους εκτροφής ζώων αλλά και πιλοτικό σφαγείο για την πρακτική εξάσκηση των φοιτητών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλήρες περιβάλλον σπουδών, με έμφαση στη σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.

Το αντικείμενο του τμήματος αφορά κάθε πτυχή της ζωικής παραγωγής: διατροφή, υγεία, αναπαραγωγή, γενετική βελτίωση ζώων, αλλά και παραγωγή ποιοτικών τροφίμων όπως γάλα, κρέας και αυγά. Οι φοιτητές μαθαίνουν επίσης πώς να οργανώνουν εκτροφές, να εφαρμόζουν βιοτεχνολογίες και να σέβονται τις συνθήκες ευζωίας των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Δημογραφικό: Οι μετανάστες «ανέστησαν» την Γηραιά Ήπειρο - Αυξήθηκε στα 450 εκατομμύρια ο πληθυσμός της ΕΕ το 2025

Λιανεμπόριο: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων – Οι προσδοκίες και οι «παγίδες»

Οι καλεσμένοι της JP Morgan στην Αθήνα και το τραπεζικό «μενού»

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider