Η προετοιμασία για την επόμενη προδημοσίευση των «κλασσικών» Σχεδίων Βελτίωσης βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία, με τη δημοσιοποίησή της να έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026 και εντός του 2026 να έρθει η επόμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η νέα πρόσκληση εντάσσεται στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 και φιλοδοξεί να δώσει νέα ώθηση στον ελληνικό αγροτικό τομέα, αφού είναι η σημαντικότερη προκήρυξη του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με στόχο τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις προηγούμενες προσκλήσεις ενδιαφέροντος, ωστόσο, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από φορείς, όπως ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αγροτικών Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), που αιτήθηκε αύξηση του προϋπολογισμού στα 350 εκατομμύρια ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις για το ύψος του προϋπολογισμού αναμένονται το φθινόπωρο του 2025.
Το ποσοστό επιδότησης είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, καθώς φτάνει το 50% για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων, το 60% για κτιριακές υποδομές και επενδύσεις στη μεταποίηση, ενώ προβλέπεται επιπλέον 10% για νέους αγρότες και επενδύσεις σε περιοχές απολιγνιτοποίησης και νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου. Ωστόσο δεν γνωρίζει κανείς προς το παρόν αν και κατά πόσο τα ποσοστά αυτά θα μείνουν σε αυτά τα επίπεδα ΚΑΙ στην επόμενη πρόσκληση του εν λόγω προγράμματός.
Κρίσιμη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η έγκαιρη υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ, η οποία θα αποτελέσει τη βάση της μοριοδότησης των αιτούντων. Κατά πάσα πιθανότητα η δήλωση ΟΣΔΕ 2026 θα είναι η βάση μοριοδότησης του επιχειρηματικού σχεδίου αφού μέχρι σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο δεν υπάρχει άλλη πληροφόρηση ώστε να οργανωθούν οι ενδιαφερόμενοι με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025.
Οι αγρότες και επιχειρήσεις όταν έρθει στη δημοσιότητα η προδημοσίευση πρέπει να προετοιμαστούν εγκαίρως, καθώς η προκήρυξη αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, δεδομένου του έντονου ενδιαφέροντος που καταγράφεται ήδη και του μάλλον μειωμένου προϋπολογισμού.
Η οριστικοποίηση των λεπτομερειών και των κριτηρίων επιλογής θα γίνει το Φθινόπωρο του 2025, γι' αυτό και συνιστάται στους ενδιαφερόμενους να παρακολουθούν στενά τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και να είναι σε επικοινωνία με τους γεωπόνους μελετητές τους, οι οποίοι και θα συντάξουν το φάκελο υποψηφιότητας τους.