Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε μέχρι την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2025, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με τίτλο: «Πλαίσιο για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας: Διατάξεις για την πολιτική προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα».
Μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να εισηγούνται οι ίδιοι την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περιοχές εντός των διοικητικών τους ορίων, ενώ στη σύνθεση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου εντάσσεται ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος για την ενίσχυση του επιχειρησιακού συντονισμού.
Επιπλέον, το σχέδιο νόμου συνδέεται άμεσα με το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται η παραλαβή νέων πτητικών μέσων. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την επάνδρωση και λειτουργία αυτών των μέσων, επιταχύνεται και απλουστεύεται η διαδικασία πρόσληψης πυροσβεστικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, όπως πιλότων, τεχνικών και μηχανικών.
Ακόμη, με το νέο πλαίσιο καταργείται το σύστημα γραπτών εξετάσεων για την πρόσληψη πυροσβεστών ειδικών καθηκόντων. Σύμφωνα με το υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «αντ' αυτού, καθιερώνεται σύστημα μοριοδότησης με αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια, τόσο για την εισαγωγή ιδιωτών στο Πυροσβεστικό Σώμα όσο και για τη μετάταξη ήδη υπηρετούντος προσωπικού».
Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται και για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Με τις νέες ρυθμίσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εισάγεται «αντικειμενικό σύστημα επιλογής ιατρών με βάση καθορισμένα κριτήρια μοριοδότησης, διασφαλίζοντας την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στο προσωπικό του Σώματος και την εύρυθμη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών».
Παράλληλα, στο άρθρο 11 του σχεδίου νόμου προβλέπεται η δημιουργία νέας κατηγορίας πυροσβεστικού προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία» (Π.Ε.Θ.), οι οποίοι προσλαμβάνονται για επταετή θητεία με σχέση δημοσίου δικαίου και με αντικειμενικά κριτήρια, χωρίς γραπτές εξετάσεις. Συνιστώνται 150 οργανικές θέσεις Π.Ε.Θ., με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων των λοιπών κατηγοριών, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα μεταβολής του αριθμού των θέσεων με προεδρικό διάταγμα.
Τέλος, στο άρθρο 16, επανακαθορίζεται το πλαίσιο αστικής ανάπλασης των εργατικών κατοικιών του οικισμού «Ληξούρι Ι» στην Κεφαλονιά, οι οποίες επλήγησαν από τους σεισμούς του 2014. Η αρμοδιότητα για την αποκατάσταση των ζημιών μεταφέρεται στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδος (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η Διεύθυνση δύναται να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση με την εταιρεία «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.», η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου και την έκδοση των απαιτούμενων οικοδομικών αδειών.