Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών στην Αργεντινή προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και έντονα προβλήματα σε γεωργικές εκτάσεις.
Έως και 400 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν σε ορισμένες περιοχές, τρεις ή τέσσερις φορές πάνω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, προκαλώντας φόβους στους αγρότες για καταστροφικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες καλαμποκιού και σόγιας. Η Αργεντινή είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας σογιέλαιου και σογιάλευρων στον κόσμο, και ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού.
Η συνομοσπονδία αγροτικών ενώσεων CARBAP δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) εικόνες με πλημμυρισμένα χωράφια και απροσπέλαστους αγροτικούς δρόμους.
«Η ποσότητα του νερού που έπεσε ήταν απίστευτη», λέει ο μετεωρολόγος Χερμάν Εϊνσενέτστ, εξηγώντας πως «ακόμη και αν είχε ρίξει μόνο 150 χιλιοστά» δεν θα απουσίαζαν τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν από την Πέμπτη έως το Σάββατο προκάλεσαν επίσης πλημμύρες στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, όπου κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ