Περίπου πεντακόσιοι Λίβυοι βγήκαν στον δρόμο χθες Σάββατο, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, απαιτώντας να εγκαταλείψει την εξουσία ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) στην Τρίπολη, που είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα.
Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, έπειτα από τις βίαιες συγκρούσεις που συντάραξαν στην πρωτεύουσα για τρεις ημέρες. Συγκρούσεις με οβιδοβόλα, εκτοξευτήρες ρουκετών, βαριά πολυβόλα και ελαφρύτερα όπλα ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες, που η κυβέρνηση αποπειράται να διαλύσει από τη Δευτέρα, στοίχισαν τη ζωή σε «τουλάχιστον» 8 αμάχους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Την Παρασκευή, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Μαρτύρων και κατόπιν πήγαν μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης, όχι μακριά από εκεί. Αστυνομικός που φρουρούσε το κτίριο σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια «απόπειρας επίθεσης» και εισβολής από «ομάδα που είχε αναμιχτεί με διαδηλωτές», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΚΕΕ.
Υπονομευμένη από το χάος και τους διχασμούς μετά την ανατροπή του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και τον θάνατό του το 2011, η Λιβύη συνεχίζει να έχει δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, τη διεθνώς αναγνωρισμένη στην δυτική Λιβύη, υπό τον κ. Ντμπάιμπα, που ανέλαβε πρωθυπουργός το 2021, κι ανταγωνιστική στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που πρόσκειται στον ισχυρό άνδρα της περιοχής, τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Ταυτόχρονα, αναρίθμητες ένοπλες ομάδες παρούσες στη χώρα διεκδικούν εξουσία και εδάφη.
Η ομαλότητα έμοιαζε χθες να αποκαθίσταται στην Τρίπολη, με πολλούς να πηγαίνουν ξανά στις δουλειές τους και τους μαθητές να συμμετέχουν σε εξετάσεις, ενώ πρατήρια καυσίμων, καταστήματα και αγορές μπόρεσαν να ανεφοδιαστούν.
Η πολιτική κατάσταση ωστόσο παρέμενε αβέβαιη, μετά τη μετάδοση από λιβυκά μέσα ενημέρωσης της παραίτησης έξι υπουργών κι υφυπουργών του κ. Ντμπάιμπα, δυο από τους οποίους επιβεβαίωσαν την αποχώρησή τους. Χθες το πρωί, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι στη δυτική Τρίπολη εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους διαδηλωτές που απαιτούν ο πρωθυπουργός να εγκαταλείψει την εξουσία.
Αντίπαλος του πρωθυπουργού Ντμπάιμπα, ο Χάλεντ ελ Μάσρι, πρόεδρος του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους, θεσμού ανάλογου με αυτόν της Γερουσίας σε άλλα κράτη, κάλεσε τον Αγκίλα Σάλεχ, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου με έδρα την ανατολική Λιβύη, να συζητήσουν για να ονομαστεί «νέος επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης».
Ωστόσο ο κ. Ντμπάιμπα έκανε δεκτούς χθες παράγοντες της περιοχής της Τρίπολης, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να βάλει τέλος «γρήγορα» στη βία αναπτύσσοντας δυνάμεις πιστές σε αυτήν. Τους κάλεσε να «υποστηρίξουν τις προσπάθειες του κράτους» για να αποφευχθεί «κάθε επιστροφή στο χάος και στην κυριαρχία ένοπλων ομάδων».
Έκανε δεκτή επίσης αντιπροσωπεία από τη Μισράτα, τη γενέτειρά του, με τα μέλη της, σύμφωνα με την κυβέρνησή του, να εκφράζουν την «σθεναρή και ακλόνητη υποστήριξή τους» στο «όραμά του» με σκοπό «να τερματιστεί (η εξουσία) ένοπλων ομάδων και να εδραιωθεί η εξουσία του κράτους».
Με αυτό το ρευστό φόντο, η Τουρκία, που υποστηρίζει την κυβέρνηση στην Τρίπολη, ανακοίνωσε πως απομάκρυνε εσπευσμένα και επαναπάτρισε 82 υπηκόους της την Παρασκευή με ειδική πτήση της Turkish Airlines.
ΟΗΕ: Έντονη ανησυχία για την πρόσφατη έξαρση της βίας
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την πρόσφατη έξαρση της βίας στην Τρίπολη, που προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων. Κάλεσε όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους και ζήτησε λογοδοσία για τις επιθέσεις. Χαιρέτισε τη συμφωνημένη εκεχειρία και ζήτησε την άνευ όρων τήρηση της, καθώς και την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Το Συμβούλιο επανέλαβε τη στήριξή του σε μια χωρίς αποκλεισμούς πολιτική διαδικασία υπό λιβυκή ηγεσία και την ανάγκη ενοποίησης των θεσμών, ιδίως στον τομέα της ασφάλειας. Τόνισε την ανάγκη άμεσης προόδου για σταθερότητα και ειρήνη στη χώρα και εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στην UNSMIL και την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα. Επαναβεβαίωσε, τέλος, τον σεβασμό του προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης.
Η ανακοίνωση:
"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Τρίπολη τις τελευταίες ημέρες, με αναφορές για θύματα μεταξύ των αμάχων.
Κάλεσαν όλα τα μέρη να προστατεύσουν τους αμάχους. Ζήτησαν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για επιθέσεις κατά αμάχων. Χαιρέτισαν τις αναφορές περί συμφωνημένης εκεχειρίας και κάλεσαν να τηρηθεί άνευ όρων και να επιτευχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν τη σταθερή τους δέσμευση υπέρ μιας χωρίς αποκλεισμούς, υπό την ηγεσία και την κυριότητα της Λιβύης, πολιτικής διαδικασίας με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και υπέρ της ενοποίησης όλων των θεσμών, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών και των θεσμών ασφαλείας. Τόνισαν τη σημασία της άμεσης προόδου για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας για τον λαό της Λιβύης.
Επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς την Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) και προς τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα. Τόνισαν επίσης τον σεβασμό τους προς την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ