Ρωσία: Απαίτησε από την Ουκρανία να παραχωρήσει περισσότερα εδάφη στις συνομιλίες στην Τουρκία

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρωσία: Απαίτησε από την Ουκρανία να παραχωρήσει περισσότερα εδάφη στις συνομιλίες στην Τουρκία
Η Μόσχα θέλει τα πάντα, ξεπερνώντας κατά πολύ το προσχέδιο των ειρηνευτικών συζητήσεων με τις ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη απαίτησαν από την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από όλες τις ουκρανικές περιοχές που διεκδικεί η Μόσχα πριν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες.

Αυτή η απαίτηση, μαζί με άλλες που- όπως είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος- διατυπώθηκαν στις συνομιλίες της Παρασκευής, υπερέβαιναν τους όρους ενός σχεδίου ειρηνευτικής συμφωνίας που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο μήνα μετά από διαβουλεύσεις με τη Μόσχα.

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, οι πρώτες άμεσες επαφές μεταξύ των δύο πλευρών εδώ και τρία χρόνια, ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Μια ουκρανική πηγή δήλωσε ότι οι Ρώσοι είχαν θέσει όρους που χαρακτήρισε ως «μη εφαρμόσιμους», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε για τους όρους που, σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, πρότεινε η Μόσχα, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι οι συζητήσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποκαλύψει λεπτομέρειες των συνομιλιών, δήλωσε ότι η Ρωσία πρότεινε τους ακόλουθους όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία:

* Η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις περιοχές Ντόνετσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, μόνο μετά την οποία μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Οι περιοχές ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό ή εν μέρει από ρωσικές δυνάμεις, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να μάχονται για να κρατήσουν τα υπόλοιπα τμήματα των περιοχών. Δεν υπήρχε τέτοια απαίτηση στο σχέδιο συμφωνίας που ετοίμασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

* Διεθνή αναγνώριση ότι πέντε τμήματα της Ουκρανίας - η χερσόνησος της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, καθώς και οι περιοχές Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια - είναι ρωσικά. Το προσχέδιο των ΗΠΑ είχε προτείνει μόνο την de jure αναγνώριση της Κριμαίας από τις ΗΠΑ και την de facto αναγνώριση από τις ΗΠΑ για τα ρωσικά ελεγχόμενα τμήματα των άλλων περιοχών.

* Η Ουκρανία γίνεται ουδέτερο κράτος, δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν θα τοποθετήσουν κανένα από τα στρατεύματά τους σε ουκρανικό έδαφος. Αυτή η απαίτηση απουσίαζε από την πρόταση των ΗΠΑ.

* Όλες οι πλευρές της σύγκρουσης παραιτούνται των αξιώσεών τους για πολεμικές αποζημιώσεις. Η πρόταση των ΗΠΑ προέβλεπε ότι η Ουκρανία θα λάμβανε πολεμικές αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αξιωματούχο, οι Ρώσοι διαπραγματευτές διαβίβασαν αυτές τις απαιτήσεις προφορικά και δεν κοινοποίησαν κανένα έγγραφο που να περιέχει τους όρους τους.

Η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει ότι η ρωσική διαπραγματευτική θέση στην Κωνσταντινούπολη έδειξε ότι δεν παίρνει στα σοβαρά την ειρήνη. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι του Κιέβου πιέζουν τώρα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση και δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν πρόθυμη να συνεχίσει να συνομιλεί με το Κίεβο.

Το προσχέδιο της ειρηνευτικής πρότασης των ΗΠΑ από τον Απρίλιο καταρτίστηκε μετά την πτήση του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, στη Μόσχα για γύρους συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κίεβο και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι συνέταξαν μια εναλλακτική πρόταση, η οποία ανέφερε ότι θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, και ανέβαλε οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό ζήτημα για αργότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρεμλίνο: Θα μπορούσε να γίνει συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι μόνο εάν επιτευχθούν ορισμένες συμφωνίες

Μακρόν: Ευρώπη και ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider