Σύσκεψη υπό τον Ευ. Τουρνά για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στα Ιόνια νησιά

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύσκεψη υπό τον Ευ. Τουρνά για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στα Ιόνια νησιά
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε έναν συνοπτικό απολογισμό των προληπτικών δράσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Μαΐου 2025, στην Κέρκυρα για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Σκοπός της σύσκεψης, η οποία φιλοξενήθηκε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ιωάννη Τρεπεκλή, και στην οποία συμμετείχαν επίσης Αντιπεριφερειάρχες και Δήμαρχοι Περιφερειακών Ενοτήτων Ιονίων Νήσων, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιονίων Νήσων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας, του Λιμενικού Σώματος, Διοικητές Γενικών Νοσοκομείων Νομών της Περιφέρειας, του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και του Ε.Κ.Α.Β, ήταν ο συντονισμός και η ετοιμότητα όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε έναν συνοπτικό απολογισμό των προληπτικών δράσεων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και ανέλυσε το επιχειρησιακό δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, το οποίο εστιάζει στην πρόληψη, την ταχεία απόκριση και τον ενισχυμένο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων.

Επιπλέον, λόγω των ιδιαίτερων γεωγραφικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της περιοχής, στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκαν η ενίσχυση των υποδομών και των μέσων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την αποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών, με έμφαση στη συνεργασία και τη διαλειτουργικότητα των φορέων.

Μιλώντας για το πρόγραμμα AntiNero IV, ένα εκ των βασικών εργαλείων για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας μας, o κ. Τουρνάς εξήγησε ότι η υλοποίηση έργων που αφορούν σε δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμούς και συντήρηση δασικών εκτάσεων, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αναφέροντας ότι «φέτος έχουν διατεθεί 210 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν επιπλέον 60 εκατ. ευρώ για εκτεταμένες δασικές παρεμβάσεις, προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασικών οικοσυστημάτων. Συνολικά τα AntiNero I, II, ΙΙI και ΙV έχουν αξιοποιήσει περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ από πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον τακτικό προϋπολογισμό για την πρόληψη και προστασία των δασών».

Σχετικά με τους εκτεταμένους καθαρισμούς στις περιοχές ευθύνης των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ο κ. Τουρνάς είπε ότι «φέτος έχουν διατεθεί 40 εκατ. ευρώ στους Δήμους και στις Περιφέρειες για στοχευμένες προληπτικές δράσεις σε σημεία αυξημένης τρωτότητας, όπου η πιθανότητα έναρξης και διάδοσης πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα υψηλή, με σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον. Η υλοποίηση αυτών των παρεμβάσεων καθαρισμού και απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης είναι κρίσιμη για την αντιπυρική θωράκιση της χώρας μας».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στους καθαρισμούς οικοπέδων. Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τους Δήμους της Περιφέρειας να ενταχθούν στην πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα (https://akatharista.apps.gov.gr ) και να συνεργαστούν με τους πολίτες, ώστε οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους από ξερή βλάστηση, σκουπίδια και άλλα εύφλεκτα υλικά. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία προληπτικών καθαρισμών σε κοινόχρηστους χώρους, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τις Δασικές Υπηρεσίες, ειδικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε και στα επιχειρησιακά προγράμματα των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για τον καθαρισμό βλάστησης κοντά στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναπτύσσοντας τους άξονες των μέτρων αντιμετώπισης και καταστολής, ο κ. Υφυπουργός σημείωσε την αύξηση του αριθμού του μόνιμου ανθρώπινου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος, την ενίσχυση των εποχικών πυροσβεστών, τη συνεχή, ειδική εκπαίδευση των «δασοκομάντος», την ανανέωση του στόλου οχημάτων του ΠΣ και την άμεση ενεργοποίηση των εναέριων μέσων.

«Φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα αριθμεί 15.500 μόνιμους Πυροσβέστες, στοιχείο που καταδεικνύει την ισχυροποίηση του Μηχανισμού, καθώς τα τελευταία τρία (3) χρόνια προσλήφθηκαν 2.500 άτομα. Μαζί με τους εποχικούς πυροσβέστες φτάνουμε τα 18.000 άτομα.

Για τη θωράκιση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, επενδύσαμε στις μονάδες ΕΜΟΔΕ. Οι πρώτες δημιουργήθηκαν στην Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά πέρυσι - πρόκειται για τη 15η και τη 16η ΕΜΟΔΕ αντίστοιχα. Φέτος δημιουργήθηκε η 17η ΕΜΟΔΕ στη Ζάκυνθο. Οι «δασοκομάντος» με την εξειδικευμένη εκπαίδευση που λαμβάνουν και τον ειδικό εξοπλισμό τους, αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για τα νησιά μας κι έναν κρίσιμο πυλώνα του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Επιπλέον και ειδικά για την Κέρκυρα, 147 εποχικοί πυροσβέστες εγκαθίστανται φέτος στο νησί και μαζί με τους 606 μόνιμους πυροσβέστες θα μπορούν να επιχειρούν γρήγορα στο πεδίο, από τα πρώτα λεπτά.

Επιπρόσθετα, ανανεώνεται σταδιακά ο στόλος οχημάτων του ΠΣ, συμβάλλοντας στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταπόκριση του Σώματος σε περιστατικά έκτακτης ανάγκης. Η επένδυση σε σύγχρονο εξοπλισμό και η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος θα συμβάλουν καθοριστικά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και την προστασία των πολιτών».

Ως προς τη θωράκιση της περιοχής από αέρος, ο κ. Τουρνάς είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα εγκατασταθούν στην Κέρκυρα δυο (2) PZL, ενώ συνδρομή θα παρέχει από τα Ιωάννινα ένα (1) Agusta Bell 214 και από το Άκτιο δύο (2) Air Tractors και δύο (2) επιπλέον PZL.

Τέλος, ο κ. Υφυπουργός έκανε ξεχωριστή μνεία στη χρήση drones, που επιτρέπει συνεχή επιτήρηση και έγκαιρη ανίχνευση καπνού ή θερμικών εστιών, ακόμα και σε περιοχές δυσπρόσιτες για τα επίγεια μέσα. «Δύο (2) drones θα επιτηρούν την περιοχή, με 24ωρες περιπολίες, επτά ημέρες την εβδομάδα, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων».

«Η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού χρειάζεται διαρκή επαγρύπνηση, ετοιμότητα και καλό συντονισμό των εμπλεκόμενων δυνάμεων» κατέληξε ο κ. Τουρνάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές στην Αλβανία: Ευρεία νίκη και 4η σερί θητεία για τον Έντι Ράμα

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν συμφωνίες αξίας 600 δισ. δολαρίων για άμυνα και AI

Κρι Κρι: Άλμα 26,5% στον κύκλο εργασιών το α' τρίμηνο - Στα 7,25 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider