Κικίλιας: Έχουμε δύσκολες ώρες μπροστά μας – Η επόμενη μέρα μετά την πυρκαγιά στην Κορινθία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Έχουμε δύσκολες ώρες μπροστά μας – Η επόμενη μέρα μετά την πυρκαγιά στην Κορινθία
Που οφείλεται η δυσκολία κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Κορινθία. Τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση.

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι επιχειρησιακοί παράγοντες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κορινθία, η οποία μαίνεται εδώ και τρεις ημέρες, και στις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της καταστροφής αλλά και την ενίσχυση της πρόληψης αντίστοιχων ακραίων φαινομένων αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου για το μέγεθος της καταστροφής, οι καμένες εκτάσεις κυμαίνονται αδρομερώς μεταξύ 40.000-50.000 στρεμμάτων αλλά όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, αυτό είναι κάτι πολύ σχετικό αυτή τη στιγμή, καθώς η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής εντάσσεται στην εποχή και στις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε. Ως προς αυτό, έφερε ως παράδειγμα την πυρκαγιά στην Πορτογαλία πριν από λίγες ημέρες όπου αποτεφρώθηκαν 1,3 εκατ. στρέμματα παρά το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια η χώρα είχε κάνει μεγάλες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των μέσων που διαθέτει για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Για τις υλικές ζημιές, ανέφερε ότι οι ζημιές με βάση την καταμέτρηση που έγινε στις κατοικίες είναι λίγες μέχρι στιγμής ενώ θα μόλις ολοκληρωθεί η προσπάθεια κατάσβεσης θα υπάρχει πλήρης εικόνα και για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Αναλύοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι επιχειρησιακοί παράγοντες στην πυρκαγιά στην Κορινθία, σημείωσε ότι οι συνθήκες ήταν αντίξοες ενώ ενεργοποιήθηκε το σύνολο των δυνατοτήτων (και τα εναέρια μέσα). Σε αυτό συντέλεσαν οι μετεωρολογικές συνθήκες, το μικροκλίμα και η μορφολογία του εδάφους.
«Πέντε μήνες παλεύουμε ασταμάτητα σε ό,τι έχει να κάνει με αίτια και την έναρξη πυρκαγιών και περιμένω τα πορίσματα της ΔΑΕ και της Ελληνικής Αστυνομίας πριν τοποθετηθώ», υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι προβληματίζει το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά στην Κορινθία, ένα αχαρτογράφητο χωράφι μέσα σε δασική περιοχή που δεν όφειλε να υπάρχει και στο πλαίσιο αυτό γίνονται οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ολοκληρωθεί το πόρισμα. «Φαίνεται για μια ακόμη φορά ότι η πλειονότητα των ενάρξεων πυρκαγιών εμπεριέχει ανθρώπινο παράγοντα», επανέλαβε ο υπουργός.

Η επόμενη μέρα μετά την πυρκαγιά στην Κορινθία

Η χώρα δεν είχε ποτέ 4.500 πυρκαγιές. Ήταν η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος, δήλωσε ο κ. Κικίλιας και σημείωσε ότι φέτος ενεργοποιήθηκαν περισσότερα μέσα από κάθε άλλη χρονιά όπως drones, έμφωτα εναέρια μέσα ενώ έγιναν και άλλες ενέργειες όπως ο καθαρισμός 840.000 οικοπέδων. Είχαμε τον πιο θερμό Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο στην ιστορία του πλανήτη για την χώρα αλλά έχουμε και σημαντικό εθελοντικό κίνημα (5.000 στη γενική γραμματεία και 4.000 στο πυροσβεστικό), ανέφερε ο υπουργός.

Η κλιματική κρίση θα φέρει λειψυδρία, προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή, βίαιες μεταναστευτικές ροές, θέμα ανθεκτικότητας της κοινωνίας για τον τρόπο που θα πρέπει να προσαρμοστούμε και μεγάλα οικονομικά θέματα, επεσήμανε ο υπουργός και σημείωσε ότι οι καταστροφές που συντελούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική αποτιμούνται υποπολλαπλάσια σε σχέση με τους πόρους που έχουμε ανάγκη. Όπως διευκρίνιση, αυτό δεν σχετίζεται με την τεχνολογική εξέλιξη και την αρτιότητα που διαθέτει μια χώρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση, κάτι που αποδεικνύεται και στις περιπτώσεις του Καναδά ή της Καλιφόρνια, όπου αν και είναι πιο προηγμένες στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, δεν μπορούν να εξαλείψουν τα προβλήματα στον τομέα αυτό.

Η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει προγράμματα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν μπει στον πάγο για την πρόληψη και αντιμετώπιση όπως το AniNero και συνεχίζει στο πλαίσιο του ΑΙΓΙΣ να παραλαμβάνει εξοπλισμό και να προσλαμβάνει πυροσβέστες. Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, θα θεσπιστεί και θα νομοθετηθεί και ο θεσμός των κατά μόνας εθελοντών, οι οποίοι θα είναι αποστασιοποιημένοι από τα μέτωπα της πυρκαγιάς και θα μπορούν να βοηθούν την περιοχή τους προσφέροντας νερό, σίτιση και στέγαση στους πυροσβέστες ενώ θα εκπαιδευτούν για να παράσχουν και πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προσατσίας, το 2025 αναμένεται να προσληφθούν επιπλέον 300 ΕΜΟΔΕ με τον συνολικό αριθμό των προσληφθέντων να φθάνει τους 1.341 ΕΜΟΔΕ από σύνολο 2.500 εποχικών πυροσβεστών της περιόδου 2019-2024.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη σε αίτημα για την παροχή εναέριας συνδρομής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (UCPM).Η βοήθεια που αναμένεται να φτάσει σήμερα στη χώρα μας περιλαμβάνει τρία αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα δύο από Ιταλία και ένα από Κροατία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταϊλάνδη: Τουλάχιστον 23 νεκροί από πυρκαγιά σε σχολικό λεωφορείο

Κικίλιας: Υπογραφή σύμβασης 414 νέων πυροσβεστικών οχημάτων- Το ΑΙΓΙΣ υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς

Κυβέρνηση: Το 55% του «Αιγίς» έχει ήδη συμβασιοποιηθεί

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider