Η Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG), η οποία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα αναλάβει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η ζώνη Σένγκεν, ανέφερε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, η νέα υπηρεσία, που θα αντικαταστήσει τη Frontex, θα μπορεί να παρεμβαίνει στα σύνορα χωρίς σχετικό αίτημα από το κράτος-μέλος. Η υπηρεσία θα στελεχώνεται «και από τα εθνικά σώματα που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των συνόρων» και θα μπορεί ακόμη να παρεμβαίνει στην πρόληψη καταστάσεων κρίσης, αλλά και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρεί ελλιπή τη φύλαξη των συνόρων.
«Το νόημα είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, και διευκρίνισε εκ νέου από πλευράς του πως «επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν».
Την ζωτική σημασία της ζώνης Σένγκεν, τόνισαν στον ευρωπαίο επίτροπο με κοινή επιστολή που έστειλαν την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Στην επιστολή παρέθεταν τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων εντός της Ζώνης Σένγκεν.
«Η προσφυγική κρίση δοκιμάζει την ενότητα και την αλληλεγγύη της Ελλάδας. Οι κανονισμοί πρέπει να αναθεωρηθούν εκ βάθρων ώστε το σύστημα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης να μετατραπεί σε ένα δίκαιο σύστημα κατανομής όσων αιτούνται άσυλο, με αντικειμενικά κριτήρια, μειώνοντας τη σημασία του κριτηρίου της χώρας εισόδου, και αναβαθμίζοντας το κριτήριο που θα δίνει έμφαση στην επανένωση οικογενειών και την προσωπική επιθυμία των προσφύγων για τη χώρα διαμονής τους», αναφέρουν μεταξύ άλλων.