Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι ζήτησαν σήμερα συγγνώμη από Καθολικούς και άλλους Χριστιανούς που τυχόν προσβλήθηκαν από την παρωδία του διάσημου έργου του Λεονάρντο ντα Βίντσι "Μυστικός Δείπνος" κατά την τελετή έναρξης την Παρασκευή.
Το σκετς περιελάμβανε 18 ερμηνευτές που πόζαραν πίσω από ένα μακρύ τραπέζι με παρόμοιο τρόπο όπως απεικονίζονται ο Ιησούς και οι 12 απόστολοί του στον πίνακα του ντα Βίντσι. Ανάμεσα στους ερμηνευτές ήταν, drag queens, ένα τρανσέξουαλ μοντέλο και ένας γυμνός τραγουδιστής, που υποδυόταν τον θεό Διόνυσο, γεγονός που προκάλεσε την καταδίκη της Καθολικής Εκκλησίας και της θρησκευτικής δεξιάς στις ΗΠΑ.
"Σαφώς δεν υπήρξε καμία πρόθεση να δείξουμε ασέβεια απέναντι σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα. Η τελετή έναρξης επιχείρησε να γιορτάσει την ανοχή εντός της κοινότητας. Πιστεύουμε ότι επιτεύχθηκε αυτή η φιλοδοξία. Λυπούμαστε πολύ αν τυχόν ο κόσμος προσβλήθηκε", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της διοργάνωσης Παρίσι 2024 Αν Ντεσάμπ.
Η Γαλλία, ενώ είναι υπερήφανη για την πλούσια Καθολική κληρονομιά της, έχει επίσης μια μακρά παράδοση κοσμικότητας και αντικληρικαλισμού. Η βλασφημία, όχι απλώς είναι νόμιμη, αλλά θεωρείται από πολλούς ως απαραίτητος πυλώνας της ελευθερίας του λόγου.
Οι υποστηρικτές του σκετς εξήραν το μήνυμά του για συμπερίληψη και ανεκτικότητα.
Η Καθολική εκκλησία στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι αποδοκιμάζει μια τελετή η οποία "περιελάμβανε σκηνές χλευασμού του χριστιανισμού".
Ορισμένοι Γάλλοι αθλητές δυσκολεύτηκαν να κοιμηθούν εξαιτίας του αντίκτυπου από την αντιπαράθεση, είπε ο μονσινιόρ Εμανουέλ Γκομπιγιάρ, εκπρόσωπος των Επισκόπων Γαλλίας για τους Αγώνες.
Ο αρχιεπίσκοπος Σαρλ Σικλουνά, ο υψηλότερα ιστάμενος Καθολικός αξιωματούχος στην Μάλτα και ένας αξιωματούχος του πανίσχυρου Τμήματος Δόγματος της Πίστεως του Βατικανού, δήλωσαν ότι επικοινώνησαν με τον πρέσβη της Γαλλίας στη Μάλτα για να διαμαρτυρηθούν για την "άσκοπη προσβολή".
Σε μήνυμά του προς τον πρέσβη που ανέβασε στο Χ έγραψε: "Θα ήθελα να εκφράσω θλίψη και μεγάλη απογοήτευση απέναντι στην προσβολή προς εμάς τους χριστιανούς στη διάρκεια της τελετής έναρξης...με μια ομάδα από καλλιτέχνες ντραγκ σόου να μιμούνται τον Μυστικό Δείπνο".
Κάποιοι σχολιαστές είπαν ότι η αντιπαράθεση είναι ένα ακόμη παράδειγμα των πολιτισμικών πολέμων του 21ου αιώνα που ενισχύονται από έναν 24ωρο ειδησεογραφικό κύκλο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Τομάς Ζολί, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιθύνων νους της τελετής έναρξης, απάντησε ότι η θρησκευτική υπονόμευση δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις μου.
"Θέλαμε να μιλήσουμε για ποικιλομορφία. Η ποικιλομορφία σημαίνει να είμαστε μαζί. Θέλαμε να συμπεριλάβουμε τους πάντες, τόσο απλά", δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ