Κρούσμα πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρούσμα πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα
Κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε και επιβεβαιώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του του Υπουργειου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας.

Κρούσμα πανώλης εντοπίστηκε και επιβεβαιώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του του Υπουργειου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Δημοτική Ενότητα Καλαμπάκας, του Δήμου Μετεώρων, στην Π.Ε Τρικάλων. Στη λήψη μέτρων για τη αντιμετώπιση κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα προχώρησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικά τα μέτρα που ελήφθησαν:

1) Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Τρικάλων όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α'88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023 ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023) και έχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

2) Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (Κατ' Εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 687/2020) και συγκεκριμένα:

α) Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).

β) Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

γ) Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.

δ) Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.

ε) Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Μετά από απόφαση του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Τσιάρα στη περιοχή θα βρεθεί αύριο, Παρασκευή κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, τον Γενικό Διευθυντή Κτηνιατρικής, Μάκη Αλεξανδρόπουλο και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, Γεώργιο Κόμητα.

Το κλιμάκιο θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΕ Τρικάλων και τοπικούς φορείς των κτηνοτρόφων, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

Όπως τονίζεται, ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΠΕΦΑΣΥ για δηλώσεις ΟΣΔΕ: Τα χρονοδιαγράμματα όπως και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί

ΥΠΑΑΤ: Συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή AKIS για ζητήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών

Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

gazzetta
gazzetta reader insider insider